Infecțiile respiratorii: probioticele ar putea reduce substanțial costurile afecțiunii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Bani, medicamente
Bani, medicamente

Probioticele ar putea ajuta la economii financiare impresionante, din reducerea costurilor facturilor serviciilor medicale, dar și din reducerea pierderilor cauzate de scăderea productivității, dată de concediile medicale, arată un nou studiu publicat în jurnalul Frontiers in Pharmacology.

Un studiu publicat pe 27 august în Frontiers in Pharmacology a arătat că utilizarea probioticelor generale din SUA ar putea ajuta plătitorii serviciilor de asistență medicală să economisească în jur de 1,4 miliarde de dolari din facturile medicale și pierderil cauzate de lipsa capacității de muncă din cauza infecțiilor acute ale tractului respirator (ITR). Aceste infecții includ boli asemănătoare gripei (ILI) cu simptome care variază de la răceală ușoară până la gripa mai gravă. Cu toate că majoritatea episoadelor infecții respiratorii acute se rezolvă de la sine, acestea au ca rezultat un număr mare de vizite la medic și reprezintă o povară grea pentru societate și sistemul de sănătate.

Revizuirile sistematice ale York Health Economics Consortium (YHEC) și Cochrane Collaborative au raportat că utilizarea probioticelor au fost asociate cu numărul și durata redusă a infecțiilor respiratorii, precum și consmul de antibiotice utilizate și zilele de absență de la muncă.

Economii estimate în două scenarii

"Am vrut să evaluăm cât de mult contribuie utilizarea probioticelor în gestionarea infecțiilor respiratorii la economisirea costurilor medicale în SUA", a declarat Daniel Tancredi, coautor al studiului, profesor asociat la Departamentul de Pediatrie și un cercetător la Centrul pentru politici și cercetări în domeniul sănătății din UC Davis.

Autorii au dezvoltat un model economic pentru a estima economiile de costuri ale utilizării generale a probioticelor în S.U.A. Au creat o simulare (la scară 1: 1000) care reproduce o populație reprezentativă a demografiei naționale. Ei au adaptat modelul pentru a ține cont de vârstă, starea de vaccinare, statutul de fumător și timpul petrecut în medii interioare comune, cum ar fi îngrijirea de zi pentru copii sau birourile comune pentru lucrătorii adulți.

Ei au estimat numărul de cazuri de infecții respiratorii, durata bolii, costurile asociate vizitelor la medic și numărul de zile ratate de la școală sau de la locul de muncă. Pentru aceste estimări, au folosit sezonul gripal 2017-18 FluView din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și alte baze de date naționale.

Cercetătorii au adaptat simularea în două scenarii: unul în care toată lumea folosește probiotice și una în care nimeni nu o face. Ei au realizat un model simulat bazat pe revizuirea Cochrane Collaborative și un altul bazat pe review-ul YHEC. Revizuirea Cochrane a reprezentat reduceri atât în numărul de episoade de infecții respiratorii, cât și pe durata bolii, permițând estimarea economiilor de costuri asociate cu mai puține vizite la medic. Revizuirea YHEC ar putea cuantifica doar economiile asociate cu mai puține zile de boală din cauza RTI.

Mai puțină boală, econoii semnificative

 „Deși bolile asemănătoare gripei se rezolvă de obicei singure după una sau două săptămâni, există un beneficiu mare în reducerea incidenței și duratei infecțiilor respiratorii”, a declarat Irene Lenoir-Wijnkoop, primul autor al studiului și om de știință senior în nutriția sănătății publice la Universitatea Utrecht in Olanda. „Mai puțină boală înseamnă suferință redusă și economii semnificative de costuri din cheltuielile de îngrijire a sănătății și absențele bolnavilor”.

În scenariul Cochrane, analiza a arătat că, dacă toată lumea din SUA ar lua probiotice, plătitorii de asistență medicală ar economisi 373 milioane USD din facturile medicale asociate infeciilor respiratorii, într-un singur an. Aceste economii includ costul a peste două milioane de cursuri de prescripții antibiotice evitate și corespund unei reduceri de 54,5 milioane de zile bolnave. Dacă se calculează economiile din pierderea de productivitate redusă de 4,2 milioane de zile lucrătoare, economiile totale pentru societate se vor ridica la 1,4 miliarde de dolari.

În scenariul YHEC, utilizarea generalizată a probioticelor ar putea economisi 784 milioane dolari pe an pentru a evita pierderea de productivitate legată de absența de la muncă din cauza bolii.

"Deoarece ambele recenzii au inclus studii din diferite tulpini de probiotice, inclusiv atât eficiente cât și ineficiente, rezultatele noastre se bazează pe un efect mediu estimat", a spus Tancredi de la UC Davis. „Cu mai multe dovezi asupra probioticelor eficiente în protejarea împotriva infecțiilor respiratorii, ar fi posibil să se genereze estimări mai definitive ale economiilor potențiale de costuri asociate cu utilizarea lor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel