Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc. Ajung în sânge, inimă creier. Duc la deces

Monika Baciu |
Data publicării:
infectiile rezistente la medicamente - FOTO: Freepik
infectiile rezistente la medicamente - FOTO: Freepik

Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc și provoacă îngrijorare.

Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc cu repeziciune. Un nou studiu avertizează că există o amenințare fungică emergentă care face ravagii în Statele Unite - o amenințare care nu transformă oamenii în zombi, dar care pune în pericol vieți.

Candida auris a crescut vertiginos în întreaga țară de la primul caz apărut în 2013, au raportat cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA în numărul din 20 martie al revistei Annals of Internal Medicine.

Drojdia se răspândește cu ușurință prin atingere, este dificil de curățat și poate rămâne viabilă pe suprafețe timp de luni de zile, a precizat cercetătorul principal, Dr. Meghan Lyman, ofițer medical în cadrul Direcției de Boli Micotice a CDC.

Deși este inofensivă pentru persoanele sănătoase, C. auris poate provoca infecții grave și amenințătoare de viață la persoanele al căror sistem imunitar a fost compromis de alte boli.

Procentul de infecții periculoase cauzate de C. auris a crescut în fiecare an în Statele Unite, de la o creștere de 44% în 2019 la o creștere de 95% în 2021, a constatat noul studiu.

Mai mult de unul din trei pacienți cu o infecție invazivă cu C. auris - de exemplu, o infecție a sângelui, a inimii sau a creierului - moare, potrivit CDC.

Vezi și: Pancreatita, simptome, cauze și tratament. Ilie: Cea mai frecventă manifestare este durerea. Poate apărea febra când colecțiile sunt infectate

Creștere îngrijorătoare

C. auris a fost raportat acum în 28 de state și în Districtul Columbia începând cu 2021, față de doar patru state în 2016, au raportat cercetătorii.

“Am observat o creștere constantă, iar creșterea a devenit mai dramatică în anii mai recenți”, a spus Lyman.

Nu numai că C. auris se răspândește în mai multe state, dar există mai multe cazuri în statele în care ciuperca a câștigat un punct de sprijin, a spus Lyman.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere drastică a numărului de persoane care au fost colonizate cu C. auris și care o poartă cu ei, putând răspândi ciuperca la alții.

A existat o creștere de 209% a cazurilor de persoane sănătoase care au fost depistate pozitiv cu C. auris în 2021, comparativ cu o creștere de 21% în anul precedent, au constatat cercetătorii.

Mai rău, C. auris este din ce în ce mai rezistentă la antifungice, a spus Lyman. Există trei clase de medicamente antifungice, iar drojdia a început ca fiind adesea rezistentă la două dintre cele trei, a spus Lyman.

Dar C. auris dezvoltă acum rezistență împotriva celei de-a treia linii de apărare, o clasă mai nouă de antifungice semisintetice numită echinocandine, au constatat cercetătorii.

Numărul de cazuri de C. auris rezistente la echinocandine în 2021 a fost de aproximativ trei ori mai mare decât cel al cazurilor identificate în fiecare dintre cei doi ani anteriori, a arătat noul studiu.

“Acesta este tratamentul de primă linie pentru C. auris, precum și pentru alte infecții invazive cu Candida. Numărul de cazuri rezistente în SUA este încă scăzut, dar observăm o creștere și acest lucru este cu siguranță îngrijorător pentru noi, deoarece opțiunile de tratament pentru acești pacienți ar fi mai limitate”, a spus Lyman, potrivit MSN.

Vezi și: Medic, dezvăluire despre diete. Ce nu ai știut până acum și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău: Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze

Cum au apărut primele cazuri

C. auris a fost detectat pentru prima dată în Japonia în 2009, a spus Lyman. Acesta a fost izolat din urechea unui pacient - “auris” înseamnă “ureche” în latină.

Primul caz din SUA a apărut în 2013, dar nu a fost identificat și raportat până în 2016, au precizat autorii studiului.

Există mai multe tulpini diferite de C. auris care circulă în Statele Unite, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că a fost introdusă din străinătate de mai multe ori de către pacienți care au fost colonizați în alte țări, a spus Lyman.

Unele teorii susțin că schimbările climatice au contribuit la creșterea acestei ciuperci, a spus Lyman.

“Candida auris îi place de fapt să crească la temperaturi ușor mai ridicate decât alte specii”, a spus Lyman.

O altă teorie susține că utilizarea excesivă a agenților antimicrobieni este parțial responsabilă, prin uciderea altor specii de ciuperci și permițând propagarea C. auris, mai rezistentă, a spus Lyman.

“Dar cred că răspândirea mai recentă în SUA este într-adevăr legată de practicile deficitare de control al infecțiilor în aceste medii de îngrijire a sănătății”, a spus Lyman.

Vezi și: Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe

Cum se transmite

C. auris se transmite cu ușurință prin atingere și se poate răspândi rapid prin căminele de bătrâni, centrele de îngrijire pe termen lung și spitale, a explicat Lyman.

“Se transmite de la oameni în mediul înconjurător și contaminează suprafețe precum paturile sau mesele și, de asemenea, echipamente medicale mobile care pot trece de la un pacient la altul sau chiar de la lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Lyman.

Unul dintre primele focare raportate în Regatul Unit a implicat termometre care erau plasate la subsuoara oamenilor pentru a le lua temperatura, a spus Lyman.

“Se depun multe eforturi pentru a identifica dezinfectanții care funcționează, iar acum există o listă de dezinfectanți care au fost testați și aprobați pentru a fi utilizați împotriva Candida auris”, a spus Lyman.

Din nefericire, C. auris se răspândește atât de repede încât, până la apariția primei infecții severe, mulți oameni au fost colonizați cu drojdia.

“Găsiți acest caz și apoi, când începeți să faceți screening, descoperiți că a fost introdusă cu destul de mult timp în urmă și că circulă de ceva timp la pacienții care sunt colonizați, dar fără probe clinice”, a spus Lyman. “S-a răspândit deja destul de mult până în momentul în care detectezi problema”.

Multe spitale au trecut la depistarea regulată a pacienților pentru C. auris care sosesc de la căminele de bătrâni, centrele de îngrijire pe termen lung și alte locuri cunoscute ca având o răspândire activă a ciupercii, a declarat Dr. Aaron Glatt, șef al bolilor infecțioase și epidemiolog al spitalului Mount Sinai South Nassau din Oceanside, N.Y.

Medicii se luptă acum să decidă ce să facă cu pacienții care sunt colonizați cu C. auris, dar nu sunt infectați, a spus Glatt.

Vezi și: Carnea cultivată în laborator, aprobată. Este durabilă și sigură din celule animale în loc de animale sacrificate

“Dacă ești colonizat, nu recomandăm tratamentul. Recomandăm un bun control al infecției. Nu doriți să creați o rezistență suplimentară prin utilizarea necorespunzătoare a antifungicelor. Nu există niciun motiv pentru a trata o persoană colonizată. Nu vreți să înrăutățițiți lucrurile prin tratarea necorespunzătoare”, a spus Glatt.

Cu toate acestea, identificarea timpurie a persoanelor purtătoare de C. auris, împreună cu un control mai bun al infecțiilor și cu noi medicamente antifungice, reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a evita răspândirea viitoare, susține Lyman.

“O mulțime de abordări au fost foarte reactive - odată ce vezi că este o problemă, atunci încerci să implementezi schimbări. Ceea ce ar fi cel mai bine ar fi să fim mai proactivi, să căutăm cu adevărat și să facem screening pentru a încerca să identificăm din timp persoanele colonizate, astfel încât acestea să poată fi supuse unor măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea”, a spus Lyman.

Chiar dacă raportul ei pare cumplit, Lyman a spus că încercările timpurii de a limita focarele specifice de C. auris arată că există speranță.

“Au existat facilități în zone care au avut succes în prevenirea răspândirii sau în limitarea unui focar. Au existat unele unități care au avut focare mari și, evident, a fost nevoie de multă muncă, dar au reușit să controleze situația și să oprească răspândirea. Nu vrem ca oamenii să fie deznădăjduiți și să simtă că acest lucru este inevitabil. Se pot face multe lucruri pentru a opri numărul de cazuri și pentru a preveni creșterea dramatică pe care am văzut-o”, a spus Lyman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel