Inima, diferită la femeile care practică sport, față de bărbați

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Inima
Inima

La femeile care fac sport, mușchiul inimii se modifică diferit față de cel al inimii bărbaților. Diferența este importantă în stabilirea modului în care este evaluată sănătatea inimii la femei.

Inima femeilor care fac sport se adaptează diferit la rigorile antrenamentului, comparativ cu cea a persoanelor de sex masculin, potrivit unui nou studiu. Rezultatele studiului ar putea schimba modul în care medicii evaluează sănătatea inimii la femei.
„Inima sportivului” descrie modificările fizice și electrice sau „remodelarea inimii”, ca urmare a unui antrenament intens. Deși nu este o afecțiune medicală care necesită tratament, cercetătorii studiază acum modul în care factori precum sexul, vârsta și sportul contribuie la modificările inimii.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la Universitatea din Siena și Institutul de Medicină și Știință Sportivă din Italia au comparat inimile a 360 de sportivi olimpici de sex feminin și 360 de bărbați. Au fost împărțiți în patru grupe în funcție de tipul lor de sport: abilități, cum ar fi golf și tenis de masă; putere, inclusiv haltere și snowboarding; discipline mixte precum fotbalul și tenisul; și rezistență, inclusiv canotaj, înot și alergare pe distanțe lungi.

Fiecare sportiv a avut un examen clinic, o electrocardiogramă (ECG) pentru a testa activitatea electrică a inimii și o ecocardiogramă pentru a măsura dimensiunea și forma inimii. Rezultatele, publicate marți în revista American Heart Association Circulation: Cardiovascular Imaging, au arătat că femeile au avut modificări electrice și structurale diferite în comparație cu omologii lor masculini.
Descoperirile arată că „este necesară o abordare bazată pe sex pentru interpretarea caracteristicilor complexe ale la femei”, a spus autorul principal dr. Flavio D'Ascenzi, profesor asistent de cardiologie sportivă la Universitatea din Siena.

Mușchii inimii, modificați

ECG-urile la femei au prezentat mai des inversarea undei T, care poate însemna o boală a mușchilor cardiaci care afectează camera inferioară dreaptă și prezintă un risc de moarte subită, în special în timpul exercițiului. Dar această constatare nu poate fi un motiv de alarmă la sportivele de sex feminin în absența simptomelor, a spus D'Ascenzi.
„Cunoașterea exactă” despre modul în care partea dreaptă a inimii a fost remodelată este esențială pentru a face diferența între și afecțiunile grave ale inimii, a spus el.
În comparație cu sportivii de sex masculin, femeile aveau și ventriculii (drept și stâng) proporțional mai mari, cele două camere de pompare inferioare ale inimii. Femeile implicate în sporturi de anduranță au avut cea mai mare creștere a dimensiunii ventriculului drept și a atriului drept (camera superioară), urmate de cele din disciplinele mixte și sporturile de putere. Sporturile de îndemânare au avut cel mai mic efect asupra remodelării părții drepte a inimii. Același lucru a fost valabil și pentru ventriculul stâng și atriul stâng.
Dinamica remodelării cardiace la olimpici nu se traduce cu ușurință în populația generală, a spus D'Ascenzi. Cu toate acestea, deoarece cercetătorii au analizat efectele diferitelor sporturi, el a spus că datele s-ar putea aplica potențialilor sportivi neolimpici care practică aceleași sporturi și se antrenează cu o intensitate similară cu cea din studiu.

Există diferențe de gen

În plus, medicii sportivilor pot folosi concluziile pentru a individualiza în continuare modul în care rezultatele testelor sunt interpretate, a declarat dr. Elizabeth Dineen, profesor asistent de cardiologie la Universitatea din California Irvine.
"Cu toate acestea, trebuie să fie prudenți, deoarece acest studiu arată că există diferențe de gen, dar nu avem valori concrete (normale)", a spus Dineen, care nu a fost implicat în studiu.
Următorul pas, a spus D'Ascenzi, este de a obține dovezi ale modificărilor cardiace induse de antrenament cu metode avansate de imagistică, cum ar fi RMN cardiac, și de a face studii similare la sportivele non-profesionale. „Vedem schimbările”, a spus Dineen, „dar nu cred că comunitatea medicală înțelege pe deplin ce cauzează aceste schimbări”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel