Insuficiența cardiacă, simptome. Cum îți dai seama că ești în pericol

Dana Lascu |
Data publicării:

Simptomele date de insuficiența cardiacă se dezvoltă treptat - uneori nici măcar nu sunt sesizabile pentru persoana afectată. Iată care sunt cele mai importante simptome: 

Insuficiența cardiacă nu este un eveniment brusc, traumatic. Nici simptomele ei nu sunt. Insuficiența cardiacă este o boală care se instalează treptat, este progresivă și cronică. Simptomele de insuficiență cardiacă pot fi descrise cu exact aceleași trei cuvinte.

Simptome principale pentru insuficiența cardiacă

Fiecare simptom este cauzat de o defecțiune specifică dată de insuficiența cardiacă. Iată care sunt simptomele cele mai frecvent raportate, descrise de experții de la Asociația Americană a Inimii (AHA), University Health News și Clinica Mayo, dar și alte organizații.

- Respirație îngreunată (dispnee): aceasta rezultă din acumularea de lichide în plămâni. Se întâmplă, notează AHA, pentru că sângele dă înapoi în vasele care returnează sângele din plămâni către inimă. Simptomul se poate dezvolta când faci exerciții sau la culcare, și se poate agrava noaptea.

- Scurtarea respirației atunci când te apleci(bendopnee): mișcarea de aplecare la nivelul taliei crește presiunea în piept și inimă. Când scurtarea respirației se întâmplă în termen de 30 de secunde de la aplecare, acesta este un simptom la aproape o treime din pacienții cu insuficiență cardiacă avansată.

- Respirație șuierătoare și tuse, persistente: Ca și în cazul respirației, tuse / respirația șuierătoare este rezultatul acumulării de lichide în plămâni. Tusea ar putea produce mucus alb sau roz. O culoare rozalie indică prezența sângelui. Aceste simptome ar putea fi mai grave când stai culcat.

- Umflarea (edemul): Aceasta provine din excesul de lichid care trece prin pereții vaselor de sânge în țesuturile corpului, în special la nivelul picioarelor și gleznelor, dar și în abdomen. Rinichii nu sunt capabili să scape de sodiu și apă, ceea ce determină, de asemenea, retenția de lichide în țesuturi.

- Probleme cu somnul: când lichidul se acumulează în plămâni, vă puteți trezi cu respirație îngreunată, tuse sau respirație șuierătoare.

- Creștere în greutate neobișnuită: Poate apărea retenția de sare și apă. Pe măsură ce insuficiența cardiacă se înrăutățește, puteți experimenta o creștere în greutate de un kilogram într-o zi sau 2,5 kilograme într-o săptămână.

- Lipsa poftei de mâncare: S-ar putea să vă simțiți rău la stomac sau să aveți senzația de a fi prea plin. În ambele cazuri, se datorează faptului că mai puțin sânge curge către sistemul digestiv.

- Mâinile și picioarele palide și reci: rezultă din mai puțin sânge care curge până la extremitățile organismului, deoarece mai mult sânge merge către organele vitale.

- Reducerea urinării: Acest simptom se poate dezvolta în insuficiență cardiacă severă atunci când rinichii nu primesc suficient sânge pentru a produce urină.

- Amețeli: ritmul cardiac anormal sau tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) pot duce la aceste senzații.

- Umflarea / balonarea abdominală: Pe lângă umflarea sau balonarea din cauza retenției de lichide, simptomele pot include greață și un apetit scăzut.

- Bătăi neregulate ale inimii (aritmie): Aceasta este o modificare a modelului sau a eficienței semnalelor electrice ale inimii. Starea se observă în special atunci când stai pe partea stângă. O inimă care bate prea tare este, de asemenea, un simptom.

- Frecvența cardiacă crescută: inima bate mai repede pentru a compensa pierderea capacității de pompare.

- Memorie slabă, somnolență, confuzie: Aceste simptome pot fi un semn că starea se agravează. Ele apar din cauza debitului cardiac scăzut (fluxul sanguin redus). O modificare a nivelului de sodiu poate provoca, de asemenea, confuzie.

- Oboseală, limitări ale activității: Mai puțin flux de sânge către organele și mușchii majori poate provoca oboseală și îngreunarea respirației, împiedicând pacienții să facă activități normale zilnice.

- Urinare frecventă în timpul nopții: Acest lucru se întâmplă adesea noaptea pentru că picioarele sunt ridicate și rinichii recunosc excesul de apă din fluxul sanguin și încearcă să-l elimine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel