Izolarea socială legată de un risc mai mare de deces

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Bărbat îngândurat
Bărbat îngândurat

Izolarea socială aduce cu sine un risc mai mare de deces. În plus, are legătură și cu boala cardiacă și cu mortalitatea crescută la cancer la bărbații și femeile albe. Un studiu amplu al Societății Americane de Cancer a scos la iveală că izolarea socială este asociată cu hipertensiunea, inflamația, inactivitatea fizică, fumatul și alte riscuri pentru sănătate. Izolarea socială a fost legată de o mortalitate mai mare în studiile care au inclus în majoritate adulții albi.

Noul studiu prospectiv, condus de Societatea Americană de Cancer, a evaluat dacă asocierile de izolare socială cu toate cauzele, bolile cardiovasculare și mortalitatea în cancer diferă în funcție de rasă și sex. Studiul a analizat datele a 580.182 de adulți înscriși în studiul de prevenire a cancerului-II în 1982/1983, care au fost urmăriți până în 2012.

Rasa, predictor puternic al izolării sociale

Anchetatorii au evaluat mai multe componente standard ale izolării sociale - statutul marital, frecvența participării la serviciile religioase și întâlnirile clubului / activitățile de grup, precum și numărul de prieteni / rude apropiați - dând un scor de 0 (cel mai puțin izolat) sau 1 (cel mai izolat) din factorii pentru un total pe o scară de izolare de 5 puncte. De exemplu, cineva care a fost căsătorit, a frecventat des servicii religioase, a participat la întâlniri de club și / sau la activități de grup și a avut șapte sau mai mulți apropiați prieteni cărora le-a fost acordat un scor de izolare de 0. Unul dintre aceștia nu avea un scor de izolare de 4.

În general, rasa părea a fi un predictor mai puternic al izolării sociale decât sexul; bărbații albi și femeile albe aveau mai multe șanse să fie în categoria celor mai puțin izolați decât bărbații și femeile negre. În eșantionul complet, s-a constatat o relație statistic semnificativă pozitivă între gradul de izolare socială și riscul de mortalitate de toate cauzele în perioada de urmărire de 30 de ani. Cu toate acestea, asocierile au fost semnificativ mai puternice în primii 15 ani de urmărire, potrivit Science Daily.com.

Ce au în comun izolarea socială și mortalitatea cardiovasculară

Scorul de izolare socială a fost asociat pozitiv cu mortalitatea cardiovasculară (CVD) în toate subgrupurile. Deși a existat o asociere pozitivă între scorul de izolare socială și mortalitatea cauzată de cancer în rândul bărbaților albi și al femeilor albe, nu a existat o asociere între scorul de izolare socială și mortalitatea cauzată de cancer în rândul bărbaților negri sau al femeilor negre. Fiecare componentă de izolare socială a fost asociată cu mortalitate de toate cauzele și de CVD și toți, cu excepția cazului în care au avut mai puțini prieteni apropiați, au fost asociați cu mortalitatea la cancer.

"Constatările curente indică faptul că o măsură compusă a izolării sociale este un predictor robust al riscului de mortalitate la bărbați, femei, negri și albi. Bărbații și femeile negre izolate social au avut un risc de deces de 2 ori mai mare din orice cauză. Lipsa conexiunilor interpersonale pare deosebit de dăunătoare".

Autorii spun că epoca medicinei de precizie se dezvoltă, mai mulți factori, inclusiv factorii sociali sunt de așteptat să devină mai importanți pentru îngrijirea clinică. Abordarea izolării sociale este aliniată la această abordare mai cuprinzătoare
Autorii subliniază o meta-analiză recentă care a identificat izolarea socială ca un factor de risc independent pentru deces la egalitate cu factorii de risc de mortalitate bine stabiliți, cum ar fi inactivitatea fizică, obezitatea și lipsa accesului la asistența medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel