La ce să te aștepți de la o biopsie mamară

Cancer de sân triplu-negativ, Imaginea realizată în 2014 de doctorii în medicină Tom Misteli și Karen Meaburn, NIH
Cancer de sân triplu-negativ, Imaginea realizată în 2014 de doctorii în medicină Tom Misteli și Karen Meaburn, NIH

Ai un nodul la sân și medicul ți-a spus să faci o biopsie mamară. Nu știi la ce să te aștepți? Ghidul Bibliotecii Naționale de Medicină din S.U.A. îți oferă câteva detalii referitoare la biopsia cu ac non-chirurgical. Biopsia sânului este o procedură medicală care presupune prelevarea unei mici mostre de țesut în vederea examinării la microscop prezența celulelor canceroase.

Biopsia este singura procedură de diagnostic de certitudine a zonei suspectate. În momentul în care ți se va efectua biopsia, vei fi poziționată pe o o parte și vei sta pe masă de examinare. Un cadru medical va curăța loculunde va urma să fie făcută biopsia. Ți-e frică de durere? Stai liniștită, ți se injecta un anestezic, astfel încât nu veți simți durerea în timpul procedurii. Atunci când zona este amorțită, medicul va introduce un ac în locul respectiv și va îndepărta un eșantion de țesut sau lichid. S-ar putea să simțiți o presiune în timp ce eșantionul este retras. Presiunea va fi aplicată pe locul biopsiei până la oprirea sângerării. Se aplică apoi un bandaj steril pentru a preveni orice sângerare suplimentară, după cum arată Medicine.Net.com.

Celulele prelevate sunt prelucrate prin metode specifice după care sunt examinate la microscop de către medicul anatomo-patolog pentru a confirma sau infirma prezența cancerului de sân. Elaborarea raportului anatomo-patologic poate dura de la 24 de ore, în cel mai fericit caz, la 2-4 săptămâni în functie de complexitatea cazului și de tehnicile de diagnostic utilizate. Perioada de așteptare a rezultatului poate fi un calvar pentru tine, dar trebuie să știi că este esențial raportul anatomo-patologic pentru ca medicul curant să poată lua o decizie cu privire la pașii pe care îî ai de urmat.


Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Filantropia din București susține ca mai întâi ,,trebuie confirmată că leziunea este malignă și apoi pe baza rezultatului anatomo-patologic și imunohistochimic se pot stabili pașii următori”.
Trebuie să știi însă că recomandarea de a face o biopsie de sân nu înseamnă neapărat că suferi de cancer mamar. Rezultatul de la Laboratorul de Anatomie Patologică poate descoperi o anomalie imagistică de sân benignă (non-invaziva) sau malignă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel