Lâna poate provoca dermatită de contact. Care sunt cauzele și cum îți poți proteja pielea

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
lana foto:freepik@pvproductions
lana foto:freepik@pvproductions

Lâna poate provoca dermatită de contact. Află cum îți poți proteja pielea.

În timpul lunilor reci de iarnă, eforturile tale de a te menține călduros și de a-ți hidrata pielea pot deveni un declanșator pentru iritații cronice și mâncărimi la nivelul pielii.

Vezi și: Care e diferența dintre stresul cronic și stresul acut. Care sunt principalele simptome

Mâncărimea și erupțiile cutanate sunt forme de eczemă, în special dermatită de contact. Deși expunerea la lână și la ingrediente din produsele de îngrijire a pielii nu duce de obicei la o situație de viață în pericol, contactul cu anumite substanțe poate provoca o erupție neplăcută care afectează calitatea vieții, potrivit Dermatology Center.

foto:freepik@pvproductions

De ce puloverul de lâna ar putea dăuna pielii tale

Lâna a fost recunoscută ca un alergen comun încă din anii 1930. Contactul cu lâna poate provoca mâncărimi, iritații și lacrimare a ochilor și congestie nazală, în cazul în care ai alergie la acest material.

Pentru mulți dintre cei care au alergie la lână, purtarea unui pulover, fular sau căciulă din lână poate duce la apariția unor umflături dureroase care eliberează lichide sau la o piele atât de uscată încât se crăpește și sângerează.

În plus față de lână, este posibil să ai alergii nedetectate la alte substanțe pe care le folosești zilnic și poate deveni din ce în ce mai dificil să identifici cauza simptomelor tale.

Persoanele cu dermatită de contact pot să nu-și dea seama că alergiile le cauzează simptomele. Prin așteptarea prea mult timp pentru a aborda această condiție, riști să dezvolți probleme cutanate recurente, inclusiv infecții cauzate de scărpinatul cronic.

Ce poți face pentru a evita dermatita de contact

Dacă de fiecare dată când porți un pulover de lână sau aplici o anumită loțiune, te confrunți cu o erupție cutanată, nu ignora aceste semnale. Corpul tău ar putea încerca să-ți transmită informații despre posibilele alergii subiacente.

Atunci când vine vorba de îngrijirea pielii, mulți oameni sunt alergici fără să știe la anumite ingrediente din loțiuni, geluri de duș și alte produse. De aceea, este important să nu introduci mai multe produse noi în rutina ta de îngrijire a pielii în același timp.

Dacă ai deja o piele extrem de uscată sau foarte sensibilă, poți folosi produse care sunt blânde pentru pielea sensibilă și care nu conțin ingrediente cunoscute ca alergeni, precum parfumurile, parabenii și sulfatul.

În plus față de citirea ingredientelor din loțiuni și produsele de curățare facială, ar trebui să examinezi și alergenii posibili din machiajul tău și din vopselele tale preferate de păr, care pot cauza, de asemenea, simptome de dermatită de contact.

Vezi și: Extractul de cacao poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv la adulții în vârstă

De asemenea, bijuteriile tale pot contribui la erupții cutanate și mâncărime, în special dacă ai alergie la aluminiu sau nichel, două alergii comune la metale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel