Legătura dintre grupa sanguină și inflamații. Riscul cel mai crescut de boli cardiace

Sonia Baciu |
Data publicării:
legatura dintre grupa. FOTO Freepik @ stefamerpik
legatura dintre grupa. FOTO Freepik @ stefamerpik

Care este legătura dintre grupa sanguină și bolile cardiace, dar și alte inflamații.

Există patru grupe majore de sânge, 01, A2, B3 și AB4, fiecare cu subgrupa sa în funcție de factorul Rh, iar cunoașterea grupei de sânge pe care o aveți vă poate poate salva în caz de urgență.

Pe lângă acest lucru, un alt aspect important este cel privind starea ta de sănătate, în contextul în care anumite grupe de sânge au fost asociate cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul de stomac, bolile cardiovasculare, dar și inflamațiile, notează EatThis.

Potrivit sursei menționate, mai mulți experți în nutriție au explicat care sunt lucrurile pe care fiecare trebuie să le știe despre inflamații, dar și care sunt grupele de sânge cu cel mai mare risc la inflamații.

Ce ar trebui să știe oamenii despre inflamație

Dr. Jacob Hascalovici, directorul medical la Clearing, susține că inflamația este modul în care organismul face față infecțiilor și multor alte amenințări percepute.

”În timpul inflamației, organismul poate pompa mai mult sânge în zona afectată și poate, de asemenea, să elibereze substanțe chimice de apărare și celule albe din sânge în încercarea de a controla daunele.

Acest lucru este util în timpul vindecării inițiale, care apare adesea în decurs de trei luni. Inflamația care persistă după acest moment poate deveni o inflamație cronică și poate să nu fie atât de utilă.

În schimb, ar putea fi un semn că organismul se blochează în modul de apărare, atacând celulele sau țesuturile nepotrivite și menținând un sistem imunitar prea reactiv, în detrimentul sănătății generale.

Pacienții care se confruntă cu inflamația cronică sunt susceptibili să aibă și afecțiuni precum artrita, boli autoimune, boli intestinale, cancer, depresie, diabet, boli de inimă și multe altele.

Oamenii ar trebui să știe că inflamația cronică poate fi adesea prevenită sau controlată și că, chiar dacă o aveți, există lucruri pe care le puteți face pentru a o reduce.”, spune dr. Hascalovici, potrivit EatThis.

Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele

Grupa de sânge și inflamația

Dintre cele 4 grupe principale, fiecare cu câte alte două subgrupe, în funcție de Rh, ”grupele AB și B sunt asociate cu cel mai mare factor de risc de inflamație cardiacă și cu probleme generale de sănătate. Pentru persoanele cu grupa de sânge A, gestionarea stresului și artrita pot fi o preocupare”, susține dr. Hascalovici.

Cercetătorii au investigat modul în care grupa sanguină influențează bolile încă de la începutul anilor 1900.

”Printre bolile care pot fi cauzate de inflamație se numără artrita reumatoidă, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, bolile inflamatorii intestinale, astmul, Parkinson, diabetul de tip 2 și cancerul de colon.

Cercetările au descoperit că persoanele cu grupa de sânge AB și B prezintă un risc mai mare de boli de inimă. Se crede că acest lucru se datorează inflamației.

Un studiu realizat în 2017 a constatat că persoanele cu grupa de sânge A sunt mai predispuse să sufere de artrită reumatoidă. Același studiu a constatat că persoanele cu grupa de sânge O sunt mai predispuse să se confrunte cu lupus eritematos sistemic”, afirmă dr. JB Kirby, specializată în hematologie/oncologie.

Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Cum poate fi prevenită inflamația cronică

Prevenirea și controlul inflamației cronice se ”traduce” printr-un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și cel puțin 30 de minute de activitate fizică, susținută, pe zi.

”Renunțați la țigări sau reduceți treptat consumul acestora, țineți stresul cât mai departe de dvs și petreceți timp cu pameni care vă sprijină”, este îndemnul dr. Hascalovici.

Mai mult, spune acesta, ”greutatea în plus nu este, de obicei, un prieten al celor cu inflamație cronică, așa că experții vă sfătuiesc să pierdeți orice greutate în plus.

Evitarea zahărului și reducerea cantității de lactate, de alimente bogate în grăsimi și de pâine albă și paste făinoase pe care le consumați vă poate ajuta în acest sens.”

Inflamația cronică, impact asupra întregului corp

”Lucrul frustrant în legătură cu inflamația cronică este modul în care poate afecta atât de multe sisteme din întregul corp", afirmă dr. Hascalovici. ”Partea pozitivă a inflamației cronice este că puteți face multe pentru a o gestiona și că, chiar dacă prezentați deja semne ale acesteia, nu este prea târziu pentru a vă îmbunătăți sănătatea."

Care sunt semnele că ai inflamație

Durerea articulară sau musculară. Aceste dureri, apărute imediat după exercițiile fizice, și care nu dispar după momentul respectiv, sunt primu semn al prezenței inflamației.

Crampele abdominale. Este posibil să existe inflamație dacă prezentați balonare sau crampe abdominale. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei alterări a microbiomului, ca urmare a unei inflamații în intestin și poate duce la probleme de absorbție a alimentelor și a nutrienților, ceea ce duce la balonare și durere.

Creșterea în greutate este un alt semn al prezenței inflamației. ”Acest lucru se întâmplă prin limitarea modului în care este eficientă insulina și duce la schimbări în celulele adipoase”, susține dr. Paulvin, citat de EatThis.

Vezi și: 13 alimente antiinflamatoare pe care trebuie să le mănânci. Care e considerat Ibuprofen natural

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel