LEVOMEPROMAZINUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

LEVOMEPROMAZINUM – prospect. Acțiune: Antipsihotic din clasa fenotiazinelor aminoalchilice; antagonist predominant al receptorilor dopaminergici D2; are și efecte anti-serotoninice, alfa-adrenolitice, antimuscarinice și antihistaminice.

LEVOMEPROMAZINUM - prospect

Denumirea comercială: LEVOMEPROMAZIN 

Forma: Comprimate

Indicații: Stări psihotice acute și cronice (schizofrenie, delir paranoic, psihoze halucinatorii). Episoade severe de depresie majoră, în asociere cu un antidepresiv.

Atenție!: Apariția febrei sau a infecțiilor impune efectuarea hemogramei (risc de agranulocitoză); parkinson (neurolepticele agravează simptomatologia bolii Parkinson); epilepsie (risc de crize convulsive); afecțiuni cardiovasculare grave (crește riscul de tahicardie sau de hipotensiune arterială); la vârstnici (risc mai mare de hipotensiune ortostatică, sedare, tulburări extrapiramidale, retenție urinară sau constipație cronică); la pacienții cu afecțiuni renale sau hepatice grave (prudență și administrarea unor doze mai mici). Precauție în cazul asocierii cu: agoniști dopaminergici (apomorfină, bromocriptină), medicamente care pot induce torsada vârfurilor (antiaritmice dinclasele I și III, cisaprid, eritromicină i.v.), anestezice generale, sedative, tranchilizante, analgezice opioide, antidepresive triciclice, antihistaminice gen. I (potențarea deprimării SNC), anticolinergice (potențarea retenției urinare, constipației sau uscăciunii gurii), antihipertensive (potențarea hipotensiunii arteriale), antiacide cu calciu, magneziu sau aluminiu (este redusă aborbția digestivă a levomepromazinei). A se evita consumul de alcool în timpul trat. Nu se recomandă în: sarcină sau alăptare. Precauție: șoferi și inactivități de precizie.

Reacții Adverse: La doze mici pot să apară tulburări neurovegetative: hipotensiune arterială ortostatică, efecte anticolinergice (uscăciunea gurii, constipație, ileus paralitic, retenție urinară); tulburări neuro-psihice: sedare sau somnolență, mai ales la începutul tratamentului. La doze mai mari pot să apară tulburări neurologice: diskinezii precoce, sindrom extrapiramidal, diskinezii tardive; tulburări endocrine și metabolice: hiperprolactinemie, impotență, ginecomastie, frigiditate, amenoree, galactoree, hiperglicemie, creștere în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel