
Tulburările de somn, prea multe sau prea puține ore de dormit, reprezintă un factor de risc cardiovascular. Aceasta a fost una din temele dezbătute la Congresul European de Cardiologie 2018. Un studiu prezentat...
În cadrul Congresului European de Cardiologie 2018 a fost prezentată o meta-analiză a 11 studii prospective, cu un total de peste 1 milion de subiecți. S-a comparat riscul de deces prin boală arterială coronară sau accident vascular cerebral în funcție de numărul de ore dormite pe noapte. Intervalul de referință a fost de 6-8 ore. Raportat la această durată ideală, cei care dorm mai puțin sau mai mult au avut un risc crescut de deces cardiovascular (cu 11%, respectiv 33%).
Pentru a ne obișnui să dormim 6-8 ore pe noapte, dr. Epameinondas Fountas, coordonatorul meta-analizei, recomandă: „Culcatul și trezitul la aceleași ore în fiecare zi, evitarea acoolului și a cafeinei înainte de culcare, urmarea unei diete sănătoase și exercițiul fizic zilnic. Un somn cu o durată optimă este o parte importantă a unui stil de viață sănătos".
Un alt studiu a urmărit timp de 21 de ani toți locuitorii orașului suedez Gothenburg, de sex masculin, născuți în anul 1943, care au acceptat să facă parte din studiu. Riscul de evenimente cardiovasculare a fost de două ori mai mare în grupul cu o durată a somnului mai mică de 5 ore, comparativ cu grupul de control, în care durata somnului a fost de 7-8 ore.
„În studiul nostru, riscul cardiovascular asociat lipsei de somn a avut un efect similar cu cel al fumatului sau al diabetului la vârsta de 50 ani", a declarat Moa Bengtsson, coordonatorul studiului.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-