Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Cum îl poți consuma

Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Află care sunt compușii vegetali benefici pentru sănătate.
Hreanul este o plantă legumicolă perenă cunoscută pentru gustul și mirosul său înțepător. A fost folosit în întreaga lume de mii de ani, de obicei ca condiment, dar și în scopuri medicinale.
Această rădăcină conține mai mulți compuși care pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antibacteriene și anticancerigene.
Se crede că hreanul își are originea în Europa de Est. Este o legumă cruciferă, alături de muștar, wasabi, varză, broccoli și varză kale.
Are o rădăcină lungă, albă și frunze verzi. Când rădăcina este tăiată, o enzimă descompune un compus numit sinigrină într-un ulei de muștar. Acest ulei, cunoscut sub numele de izotiocianat de alil, dă hreanului mirosul și gustul său revelator și poate irita ochii, nasul și gâtul.
Vezi și: De ce facem poze. Cum poți păstra vie amintirea celor mai frumoase momente
Rădăcina este de obicei rasă și conservată în oțet, sare și zahăr pentru a fi folosită drept condiment. Aceasta este cunoscută sub denumirea de hrean preparat. Sosul de hrean, care adaugă maioneză sau smântână la amestec, este, de asemenea, popular.
Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment picant care este comun în bucătăria japoneză. Acest lucru se datorează faptului că "wasabi" pe care îl primiți la majoritatea restaurantelor japoneze este de fapt pastă de hrean amestecată cu un colorant alimentar verde.
Adevăratul wasabi (Wasabia japonica) provine dintr-o plantă complet diferită și se spune că are un gust de pământ. În plus, este de culoare verde în loc de albă.
Conține o varietate de nutrienți
Deoarece hreanul se consumă de obicei în cantități mici, o porție tipică este foarte săracă în calorii, dar conține mai multe minerale și compuși vegetali.
O lingură (15 grame) de hrean preparat oferă:
- Calorii: 7
- Proteine: mai puțin de 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 2 grame
- Fibre: 0,5 grame
De asemenea, sare cantități mici de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți. Mai mult, această legumă condimentată este bogată într-o varietate de compuși vegetali sănătoși, inclusiv glucozinolați, care se descompun în izotiocianați și pot proteja împotriva cancerului, infecțiilor și bolilor cerebrale.
Vezi și: Mersul pe jos te face mai creativ. 15 minute pe zi îți pot ameliora durerile articulațiilor
Beneficiile pentru sănătate
Chiar și în cantități mici, hreanul oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Poate avea efecte anticancerigene
Glucosinolații și izotiocianații din această legumă rădăcină pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, precum și prin promovarea morții acestora.
Unii compuși ai hreanului, cum ar fi sinigrina, pot acționa, de asemenea, ca antioxidanți și pot combate deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Aceste molecule reactive pot crește riscul de boli, inclusiv de cancer, atunci când nivelurile devin prea ridicate în organism, conform Healthline.
Studiile în eprubetă sugerează că compușii hreanului pot preveni dezvoltarea cancerului de colon, de plămâni și de stomac.
Mai mult, peroxidaza, o enzimă care se găsește în această rădăcină, ajută la activarea și stimularea unui compus anticancerigen puternic care vizează celulele canceroase pancreatice umane.
Deși aceste rezultate par promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări.
Are proprietăți antibacteriene
Izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea proprietăți antibacteriene puternice. Studiile sugerează că poate lupta împotriva unei serii de bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella.
Un studiu în eprubetă a observat că izotiocianații extrași din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale.
Un alt studiu în eprubetă a constatat că acești izotiocianați au împiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.
Izotiocianații se pot lega de anumite enzime pentru a împiedica creșterea celulelor bacteriene, deși mecanismul exact nu este bine înțeles.
Poate îmbunătăți sănătatea respiratorie
Consumul de hrean este cunoscut pentru că provoacă o senzație de arsură în sinusuri, nas și gât. Din acest motiv, este adesea folosit pentru a ameliora răcelile și problemele de respirație.
Un studiu efectuat pe mai mult de 1.500 de persoane a constatat că un supliment care conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de năsturel a fost la fel de eficient ca un antibiotic tradițional în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și a bronșitei.
Aceste rezultate sugerează că hreanul poate îmbunătăți sănătatea respiratorie, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Cum poți consuma hreanul
Hreanul este folosit mai ales ca un condiment. De obicei, se consumă sub formă de hrean preparat, care se face din rădăcina rasă, plus oțet, zahăr și sare. Sosul de hrean, o altă garnitură populară, adaugă smântână sau maioneză la amestec.
Aceste condimente sunt de obicei servite în cantități mici cu carne sau pește.
Pentru a face propriul hrean preparat, rade rădăcina manual sau într-un robot de bucătărie, apoi păstrează-o în oțet. Poți cumpăra rădăcina în magazine sau online.
Hreanul este vândut și sub formă de supliment și ceai.
Posibile efecte secundare
Există informații limitate cu privire la posibilele efecte secundare ale consumului de hrean în exces în alimentație sau ca supliment. Cu toate acestea, deoarece hreanul este foarte înțepător, este probabil cel mai bine să îl folosești cu moderație.
O cantitate prea mare din această rădăcină picantă îți poate irita gura, nasul sau stomacul. Poate fi deosebit de deranjant pentru persoanele cu ulcer gastric, probleme digestive sau boli inflamatorii intestinale.
În cele din urmă, nu se știe dacă hreanul este sigur în cantități mari pentru copii și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Hreanul este o legumă rădăcină cunoscută pentru mirosul său înțepător și aroma picantă, iar ompușii săi pot oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi combaterea cancerului, a infecțiilor și a problemelor respiratorii. Suplimentele sunt cel mai bine consumate sub îndrumarea unui medic nutriționist.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.