Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Cum îl poți consuma

Hreanul, leguma care eliberează căile respiratorii și luptă împotriva bacteriilor. Află care sunt compușii vegetali benefici pentru sănătate.
Hreanul este o plantă legumicolă perenă cunoscută pentru gustul și mirosul său înțepător. A fost folosit în întreaga lume de mii de ani, de obicei ca condiment, dar și în scopuri medicinale.
Această rădăcină conține mai mulți compuși care pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antibacteriene și anticancerigene.
Se crede că hreanul își are originea în Europa de Est. Este o legumă cruciferă, alături de muștar, wasabi, varză, broccoli și varză kale.
Are o rădăcină lungă, albă și frunze verzi. Când rădăcina este tăiată, o enzimă descompune un compus numit sinigrină într-un ulei de muștar. Acest ulei, cunoscut sub numele de izotiocianat de alil, dă hreanului mirosul și gustul său revelator și poate irita ochii, nasul și gâtul.
Vezi și: De ce facem poze. Cum poți păstra vie amintirea celor mai frumoase momente
Rădăcina este de obicei rasă și conservată în oțet, sare și zahăr pentru a fi folosită drept condiment. Aceasta este cunoscută sub denumirea de hrean preparat. Sosul de hrean, care adaugă maioneză sau smântână la amestec, este, de asemenea, popular.
Hreanul este adesea confundat cu wasabi, un alt condiment picant care este comun în bucătăria japoneză. Acest lucru se datorează faptului că "wasabi" pe care îl primiți la majoritatea restaurantelor japoneze este de fapt pastă de hrean amestecată cu un colorant alimentar verde.
Adevăratul wasabi (Wasabia japonica) provine dintr-o plantă complet diferită și se spune că are un gust de pământ. În plus, este de culoare verde în loc de albă.
Conține o varietate de nutrienți
Deoarece hreanul se consumă de obicei în cantități mici, o porție tipică este foarte săracă în calorii, dar conține mai multe minerale și compuși vegetali.
O lingură (15 grame) de hrean preparat oferă:
- Calorii: 7
- Proteine: mai puțin de 1 gram
- Grăsimi: mai puțin de 1 gram
- Carbohidrați: 2 grame
- Fibre: 0,5 grame
De asemenea, sare cantități mici de calciu, potasiu, magneziu, acid folic și alți micronutrienți. Mai mult, această legumă condimentată este bogată într-o varietate de compuși vegetali sănătoși, inclusiv glucozinolați, care se descompun în izotiocianați și pot proteja împotriva cancerului, infecțiilor și bolilor cerebrale.
Vezi și: Mersul pe jos te face mai creativ. 15 minute pe zi îți pot ameliora durerile articulațiilor
Beneficiile pentru sănătate
Chiar și în cantități mici, hreanul oferă mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.
Poate avea efecte anticancerigene
Glucosinolații și izotiocianații din această legumă rădăcină pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, precum și prin promovarea morții acestora.
Unii compuși ai hreanului, cum ar fi sinigrina, pot acționa, de asemenea, ca antioxidanți și pot combate deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Aceste molecule reactive pot crește riscul de boli, inclusiv de cancer, atunci când nivelurile devin prea ridicate în organism, conform Healthline.
Studiile în eprubetă sugerează că compușii hreanului pot preveni dezvoltarea cancerului de colon, de plămâni și de stomac.
Mai mult, peroxidaza, o enzimă care se găsește în această rădăcină, ajută la activarea și stimularea unui compus anticancerigen puternic care vizează celulele canceroase pancreatice umane.
Deși aceste rezultate par promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări.
Are proprietăți antibacteriene
Izotiocianatul de alil, uleiul eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată, poate avea proprietăți antibacteriene puternice. Studiile sugerează că poate lupta împotriva unei serii de bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella.
Un studiu în eprubetă a observat că izotiocianații extrași din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale.
Un alt studiu în eprubetă a constatat că acești izotiocianați au împiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.
Izotiocianații se pot lega de anumite enzime pentru a împiedica creșterea celulelor bacteriene, deși mecanismul exact nu este bine înțeles.
Poate îmbunătăți sănătatea respiratorie
Consumul de hrean este cunoscut pentru că provoacă o senzație de arsură în sinusuri, nas și gât. Din acest motiv, este adesea folosit pentru a ameliora răcelile și problemele de respirație.
Un studiu efectuat pe mai mult de 1.500 de persoane a constatat că un supliment care conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de năsturel a fost la fel de eficient ca un antibiotic tradițional în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și a bronșitei.
Aceste rezultate sugerează că hreanul poate îmbunătăți sănătatea respiratorie, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Cum poți consuma hreanul
Hreanul este folosit mai ales ca un condiment. De obicei, se consumă sub formă de hrean preparat, care se face din rădăcina rasă, plus oțet, zahăr și sare. Sosul de hrean, o altă garnitură populară, adaugă smântână sau maioneză la amestec.
Aceste condimente sunt de obicei servite în cantități mici cu carne sau pește.
Pentru a face propriul hrean preparat, rade rădăcina manual sau într-un robot de bucătărie, apoi păstrează-o în oțet. Poți cumpăra rădăcina în magazine sau online.
Hreanul este vândut și sub formă de supliment și ceai.
Posibile efecte secundare
Există informații limitate cu privire la posibilele efecte secundare ale consumului de hrean în exces în alimentație sau ca supliment. Cu toate acestea, deoarece hreanul este foarte înțepător, este probabil cel mai bine să îl folosești cu moderație.
O cantitate prea mare din această rădăcină picantă îți poate irita gura, nasul sau stomacul. Poate fi deosebit de deranjant pentru persoanele cu ulcer gastric, probleme digestive sau boli inflamatorii intestinale.
În cele din urmă, nu se știe dacă hreanul este sigur în cantități mari pentru copii și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Hreanul este o legumă rădăcină cunoscută pentru mirosul său înțepător și aroma picantă, iar ompușii săi pot oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, cum ar fi combaterea cancerului, a infecțiilor și a problemelor respiratorii. Suplimentele sunt cel mai bine consumate sub îndrumarea unui medic nutriționist.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).