Rădăcina de țelină, beneficii surprinzătoare. De ce este important să o consumi crudă

Rădăcina de țelină oferă beneficii surprinzătoare sănătății. Poate fi consumată atât crudă, cât și gătită.
Rădăcina de țelină este încărcată cu vitamine și minerale importante care pot oferi beneficii impresionante pentru sănătate. Mai mult, este extrem de versatilă și poate fi ușor încorporat în dieta ta ca alternativă la cartofi și alte legume rădăcinoase.
Țelina este bine cunoscută pentru aspectul său ciudat. Rădăcina sa netedă, albă, este similară cu un cartof. Țelina este populară în regiunile din Europa de Est și de Nord ca legumă rădăcinoasă de iarnă și este frecvent utilizată în salate, supe, caserole și tocane.
Gustul său seamănă cu cel al părții superioare a tulpinii de țelină și poate fi mâncată crudă sau gătită.
Țelina crudă are o textură crocantă, ceea ce o face perfectă pentru a fi adăugată la salate. Când este gătită, este puțin mai dulce și funcționează bine sub piure, coaptă, prăjită sau fiartă.
Deși sezonul său de vârf este septembrie-aprilie, țelina este în general disponibilă pe tot parcursul anului.
Rădăcina de țelină, profil nutrițional
Țelina este un centru de putere nutrițională, plină de fibre și vitaminele B6, C și K. Este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți și minerale importante, cum ar fi fosforul, potasiul și manganul.
Este important să rețineți că gătitul țelinei poate provoca unele pierderi de vitamine - de exemplu, fierberea țelinei reduce conținutul de vitamina C cu cel puțin 50%.
Nu este clar cum afectează gătitul vitamina K. Cu toate acestea, metodele alternative de gătit - cum ar fi aburirea - pot preveni unele pierderi de vitamine.
Cu doar 5,9 grame de carbohidrați pe 3,5 uncii (100 grame) de legume fierte, țelina este o alternativă mai sănătoasă, cu carbohidraţi mai puțini la cartofi.
În plus, o porție crocantă, proaspătă, de 3,5 uncii (100 de grame) de țelină crudă are doar 42 de calorii și 0,3 grame de grăsimi - ceea ce o face un excelent aliment cu conținut scăzut de calorii
Rădăcina de țelină, beneficii pentru sănătate
Datorită bunei sale aprovizionări cu anumiți nutrienți și antioxidanți, țelina poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate.
Rădăcina de țelină, conținut ridicat de antioxidanți
Țelina este ambalată cu antioxidanți, care sunt antiinflamatori - acționează prin luptă împotriva radicalilor liberi dăunători, protejând astfel celulele sănătoase de daune.
În acest sens, ele pot proteja împotriva multor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și Alzheimer. Acestea pot oferi chiar efecte anti-imbatranire.
Țelina - în special crudă - este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care acționează ca un antioxidant și vă poate întări sistemul imunitar.
Rădăcina de țelină menține sănătatea inimii
Țelina este bogată în potasiu și vitamina K, care sunt importante pentru sănătatea inimii. Potasiul poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin neutralizarea efectelor negative ale aportului ridicat de sare la persoanele sensibile.
De fapt, consumul de niveluri mai ridicate de potasiu a fost legat de un risc mai mic de probleme de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral. O meta-analiză a 16 studii observaționale a constatat că un aport mai mare de potasiu a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral cu 13%.
Vitamina K poate reduce riscul bolilor de inimă prin prevenirea acumulării de calciu în vasele de sânge. O astfel de acumulare poate provoca vasele de sânge să se îngusteze.
Țelina conține, de asemenea, vitamina C, care poate îmbunătăți funcția vaselor de sânge și grăsimile din sânge la anumite persoane, cum ar fi cele cu diabet zaharat sau cu niveluri scăzute de vitamina C din sânge.
Rădăcina de țelină poate îmbunătăți digestia
Țelina este clasificată ca un aliment bogat în fibre. Consumul de fibre dietetice poate ajuta digestia, metabolismul și mișcările intestinului. La rândul său, acest lucru poate proteja împotriva anumitor boli, cum ar fi cancerul de colon.
Dovezile arată că un aport suficient de fibre este esențial pentru hrănirea bacteriilor intestinale benefice, care sunt extrem de importante pentru multe aspecte diferite ale sănătății, cum ar fi protejarea împotriva diabetului și obezității.
Rădăcina de țelină, benefică pentru sănătatea oaselor
Țelina este o sursă bogată de fosfor și vitamina K, care sunt importante pentru a menține oasele sănătoase. Vitamina K acţionează prin promovarea absorbţiei calciului şi prevenirea pierderii osoase.
O analiză a cinci studii observaționale a constatat că persoanele cu cel mai mare aport de vitamina K au avut un risc cu 22% mai mic de fracturi decât cele cu cel mai mic aport. O altă revizuire a 7 studii a observat că suplimentarea cu 45 mg de vitamina K zilnic redus riscul de fractură de șold cu 77%.
Mai mult, pe lângă calciu, corpul tău are nevoie de un nivel adecvat de fosfor pentru a întări oasele. Studiile observaționale au constatat că un aport mai mare de fosfor este asociat cu o sănătate osoasă mai bună și un risc redus de osteoporoză.
Rădăcina de țelină, proprietăți anticancerigene
Țelina este bogată în vitamina K, care poate avea proprietăți anticancerigene. Mai multe studii pe animale și eprubetă au descoperit că vitamina K a redus creșterea și răspândirea celulelor canceroase
Un studiu observațional de amploare efectuat pe mai mult de 24.000 de persoane a constatat că vitamina K2 a fost asociată cu un risc redus de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului.
În plus, o revizuire a cinci studii la persoanele cu cancer care au suferit o intervenție chirurgicală a constatat că suplimentarea cu vitamina K după o intervenție chirurgicală a îmbunătățit ușor supraviețuirea generală după un an.
Rădăcina de țelină, cum să o încorporezi în alimente
Crudă sau gătită, țelina este o legumă extrem de versatilă. Poate fi folosită ca bază pentru salate și poate fi gătită sub formă de piure, caoptă, prăjită sau fiartă.
Iată cum să încorporezi țelina în dieta ta.
Pentru o aromă optimă, alegeți o țelină de dimensiuni medii - 8-10 cm în diametru - cu o suprafață netedă, uniformă. Evitați rădăcinile cele mari, grele, care sunt decolorate sau au fisuri de suprafață.
Asigurați-vă că centrul său nu este gol, ceea ce este un semn că țelina este de slabă calitate.
Mai mult, cu cât legumele sunt mai proaspete, cu atât aroma de țelină este mai puternică.
Pentru o durată de valabilitate optimă, depozitați țelina într-o pungă de plastic în interiorul compartimentului de legume al frigiderului.
Pentru a o pregăti pentru gătit, spălați și frecați legumele pentru a îndepărta orice murdărie.
Apoi, îndepărtați cu grijă pielea aspră cu un cuțit ascuțit sau un decojitor de legume.
Rădăcina de țelină, cum să o gătiți
Țelina poate fi consumată crudă sau gătită și preparată ca garnitură.
Iată câteva sfaturi de servire:
Adăugați bucăți crude de rădăcină de țelină în salate.
Se fierbe și se pasează legumele ca alternativă la cartofi sau alte legume rădăcinoase.
Adăugați rădăcina de țelină la supe, sosuri, plăcinte şi tocănițe.
Se taie în bucăți în formă brută, țelina se fierbe de obicei în aproximativ 20 de minute și se prăjește în aproximativ 40 de minute.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.