Sănătatea inimii, dietă, fluctuațiile de greutate și efectul yo-yo. Ce trebuie să faci
Să adopți un stil de viață sănătos și să te ții de el este o provocare, și tocmai de aceea modul în care mâncăm poate fluctua amețitor. O analiză a modului în care aceste diete reluate iar...
La fiecare început de an ne gândim la dietă. Însă, pe măsură ce înaintăm în 2019, pentru mulți dintre noi, aderarea la o dietă spre exemplu în stil mediteranean, pe bază de pește, legume și fructe, va dura doar câteva zile, după care ne vom întoarce la fast-food sau mâncăruri grase.
Deși stilul de viață sănătos adoptat pe termen lung reduce riscul de probleme cardiovasculare și diabet, știm mai puține despre modul în care un regim alimentar fluctuant - acela în care slăbim, ne îngrășăm la loc, iar slăbim și iar ne îngrășăm, adică efectul yo-yo cum îi spun americanii - influențează sănătatea inimii noastre.
Deoarece atât de mulți oameni încep o dietă și apoi renunță la ea, cercetătorii au fost interesați de modul în care efectul yo-yo poate influențează markerii bolilor cardiovasculare.
O echipă condusă de prof. Wayne Campbell, de la Universitatea Purdue din West Lafayette, a publicat recent concluziile unei analize exact pe această temă în revista de specialitate Nutrients.
Fluctuațiile tiparelor de alimentație
Pentru a investiga efectul yo-yo, echipa a analizat date din două studii anterioare realizate tot la Universitatea Purdue.
Participanții la aceste studii au urmat unul din cele două tipuri de dietă considerate cele mai bune și în 2018 și în 2019: dieta mediteraneană sau dieta care stopează hipertensiunea arterială (DASH).
Autorul principal analizei, Lauren O'Connor, explică aceste două modele de alimentație, spunând că: „Modul nostru de alimentație în stil DASH s-a concentrat pe controlul aportului de sodiu, în timp ce stilul mediteranean s-a concentrat pe creșterea grăsimilor sănătoase. Ambele diete sunt bogate în fructe, legume și cereale integrale".
Participanții la cele două studii au urmat unul din cele două modele alimentare timp de 5 sau 6 săptămâni. După această perioadă, oamenii de știință le-au evaluat riscul cardiovascular prin măsurarea unui spectru de parametri care includea tensiunea arterială și nivelurile de grăsimi, glucoză și insulină din sânge.
După cele 5-6 săptămâni de dietă, participanții s-au întors la modelele nesănătoase de alimentație pentru încă 4 săptămâni. Apoi, după o altă evaluare cardiovasculară, au reluat dietele DASH sau mediteraneană pentru încă 5-6 săptămâni. În cele din urmă, au făcut încă un control la sfârșitul acestei perioade.
Un „rollercoaster" cardiometabolic
Analiza a arătat că, așa cum era de așteptat, biomarkerii cardiovasculari s-au îmbunătățit în perioadele când subiecții au ținut una din diete. Apoi, după ce s-au întors la un regim alimentar nesănătos, biomarkerii s-au deteriorat.
În final, odată ce au revenit la dietele sănătoase, markerii metabolici s-au îmbunătățit din nou.
Mesajul cheie al analizei, spun cercetătorii, este acela că doar câteva săptămâni de alimentație sănătoasă pot aduce îmbunătățiri considerabile ale biomarkerilor sănătății cardiovasculare, dar în același timp nu durează mult ca aceștia să de deterioreze odată ce persoana în cauză revine la un stil de viață nesănătos.
„Aceste constatări ar trebui să încurajeze oamenii să încerce din nou să adere la un stil de viață sănătos, chiar dacă nu reușesc de la prima încercare", arată prof. Campbell. „Se pare că organismul nu va deveni rezistent la efectele de promovare a sănătății ale acestui model alimentar doar pentru că ați încercat și nu ați reușit de prima dată".
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina dacă efectul yo-yo are un impact asupra sănătății pe termen lung, arată cercetătorii. Mai ales că alte studii au arătat că pierderea și câștigarea în greutate din nou ar putea cauza stres sistemului cardiovascular. Cu toate acestea, dovezile cu siguranță nu sunt copleșitoare, iar unii oameni de știință se întreabă dacă variațiile de greutate chiar au vreun efect negativ.
Nu renunță, până la urmă vei reuși!
În ansamblu, rezultatele sunt dulce-amărui: ele arată că doar câteva săptămâni de schimbări ale stilului alimentar pot aduce îmbunătățiri considerabile stării de sănătate. În schimb, după doar câteva săptămâni de la abandonarea stilului de viață sănătos, aceste beneficii se pierd.
Cu toate acestea, dacă o persoană reia planul de alimentație sănătoasă, beneficiile pot fi recuperate în aceeași perioadă scurtă de timp. Ca atare, mesajul profesorului Campbell este unul de încăpățânare: „Cea mai bună opțiune este să păstrați modelul sănătos de alimentație pe termen lung, dar dacă eșuați, nu abandonați, ci încercați din nou!”
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
