11 beneficii ale seleniului. În ce alimente îl găsești

Seleniul este un oligoelement extrem de important pentru creier, sistem imunitar, tiroidă, reproducere și funcția pulmonară.
Seleniul poate fi obținut foarte ușor printr-o alimentație exhilibrată. Potrivit studiilor (link direct), există câteva alimente care aduc un aport mai mare din acest oligoelement.
11 alimente bogate în seleniu
Nuci (acestea sunt una dintre cele mai bogate surse de seleniu din alimente)
Ciuperci
Fructe de mare, în special stridii și ton
Fasole
Seminte de floarea soarelui
Carne
Păsări de curte
Ficat
Ouă
orez brun
Ovăz
Șase beneficii ale seleniului, dovedite științific.
Îmbunătățirea funcției cognitive.
Îmbunătățirea activității sistemului imunitar.
Sprijinirea sănătății tiroidiene.
Tratarea astmului.
Reducerea riscului de cancer.
Îmbunătățirea fertilității.
Un aport optim de seleniu poate avea efecte benefice în întreg organismul. Potrivit unui studiu (link direct) din 2008,un aport mai mare de seleniu este asociat cu rate mai mici de declin cognitiv. De asemenea, întărește sistemul imunitar și este util în tratarea afecțiunilor tiroidiene autoimune.
Un studiu (link direct) din 2011 a arătat cum seleniul poate ajuta țesuturile pulmonare să combată deteriorarea oxidativă și să îmbunătățească răspunsurile imune, ceea ce poate ajuta la tratarea astmului.
Mai mult, aportul de seleniu a fost asociat cu un risc redus pentru mai multe tipuri de cancer și a arătat protecție împotriva infertilității.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum scap de pofta de dulce
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.