6 legume care înlătură oboseala. Bogate în antioxidați, ajută sănătatea ficatului și a intestinului
Legumele rădăcinoase sunt o sursă importantă de minerale și vitamine, dar și de carbohidrați, elemente care ne iau oboseala ”cu mâna”.
Rădăcinoasele sunt o sursă extraordinară de micronutrienți, vitamine și minerale, mai mult decât atât acestea sunt disponibile cu ușurință și în sezonul rece, iar prețul accesibil ne dă posibilitatea să le avem la îndemână.
De asemenea, printre proprietățile acestora, ca urmare a aportului de fibre, rădăcinoasele sunt considerate potrivite pentru combaterea oboselii, având un conținut ridicat de carbohidrați, necesari pentru a ne energiza.
Modul în care pot fi consumate variază, în funcție de gusturi și pot fi folosite cu succes încă din primul an de viață, unele fiind potrivite pentru etapa de diversificare alimentară a bebelușilor.
Dr. Ruxandra Pleșea a explicat care sunt cele mai potrivite legume cu acțiune pe toate planurile, subliniind și ce contraindicații sau precauții în consum au unele dintre acestea.
”Morcovul este foarte sănătos, și crud. În special doamnele care se confruntă cu exces de estrogen ar trebuie să mănânce câte un morcov în fiecare zi, pentru că el poate să elimine la nivelul colonului acest estrogen în exces
Dacă este să construiesc o farfurie sănătoasă o să fac fundamentul sănătății în orice bucătărie, care înseamnă un triunghi cu rădăcinoase.
Avem morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel. Sunt și bogate în carbohidrați lenți și atunci le putem folosi sub formă de garnitură.
Seara, dacă facem o friptură, în loc să mâncăm cu pâine sau orez, mai ales dacă suntem în dieta de slăbire, o să punem la cuptor aceste legume tăiate, poate adăugăm și un cartof dulce, broccoli, și ne-am făcut o masă extrem de echilibrată”, a declarat nutriționistul Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
O farfurie echilibrată este formată din proteine, fibre și carbohidrați. Potrivit nutriționistului, cele trei rădăcinoase sunt o sursă importantă de fibre, dar și de carbohidrați lenți.
Deși cunoaștem aceste legume în special de la gătitul supelor sau al ciorbelor, ori consumate crude, unele dintre aceste leguminoase se pot găti și într-un alt mod, la fel de sănătos.
În ceea ce privește păstârnacul, acesta poate fi folosit în diversificarea alimentației bebelușilor pentru că nu provoacă alergii, fiind un aliment sigur.
”Păstârnacul nu dă alergii și poate fi administrat de la vârste foarte mici pentru copilași. Aceste rădăcinoase asigură un tranzit intestinal excepțional, iar morcovul poate fi folosit atât în sindromul diareic, cât și în constipație, are puterea de a cicatriza, a îmbunătăți tranzitul.
O altă rădăcinoasă extrem de importantă este și țelina, care ne scapă și de paraziți. Este considerată o plantă medicinală, pentru că are și proprietăți afrodisiace.
Se poate consuma de câteva ori pe săptămână, trebuie să beneficiem de câteva ori pe săptămână de proprietăție sale: ameliorează sănătatea colecistului, îmbunătățind drenajul, sănătatea ficatului. Trebuie să amintim de sfeclă, extraordinar de bogată în betaină, care ajută la un metabolism normal, iar sănătatea ficatului va avea foarte mult de beneficiat de pe urma sfeclei.
Se considera a fi și citostatică, da, într-o mică măsură putem să spunem și așa, însă nu o folosim ca tratament în bolile oncologice, pentru că ea va contraveni cu tratamentul practic, fiind foarte bogată în antioxidanți.
Sucul de sfeclă se consumă oricând, dar nu în timpul tratamentelor oncologice. Este o legumă ușor de digerat și o introduc în 2-3 ori pe săptămână atunci când am steatoză hepatică sau când am transaminaze crescute la pacienții mei sau cisteină crescută.
Este o sursă de B-uri extraordinară. Iar de dragul variației, sfecla trebuie să își găsească un loc, măcar o dată pe săptămână, iarna, în farfuria noastră”, mai spune Pleșea.
Hreanul și ridichile, consum cu precauție
O altă legumă pe care o folosim mai mult în sezonul rece este hreanul, o plantă medicinală. Nutrițționistul afirmă că hreanul se introduce mai greu în alimentație în cazul persoanelor cu patologii ale stomacului, pentru că ”poate să fie iritant pentru un tract digestiv mai puțin echilibrat”, însă proprietățile pe care le are, ”antibiotice, antifungice și chiar antivirale sunt clar dovedite. Infecțiile respiratorii, acum în sezon, vor beneficia dacă adăugăm și 5 grame, o linguriță de hrean, peste mâncarea noastră. Merge bine cu fasolea bătută, alături de sfeclă”, a mai spus nutriționistul.
O altă legumă, chiar dacă nu este de sezon, ridichea roșie, este o ”plantă răcoritoare, apare spre primăvară, în mod natural, dar ne putem bucura de ea și acum, în salate. De neocolit este și ridichea neagră, care este un antitusiv extraordinar, cu efect pe termen mai lung, și poate fi folosită de cei care nu suferă de patologii gastointestinale”, a mai spus nutriționistul.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
