Aceste alimente conțin calorii goale. Limitează-le consumul dacă vrei să slăbești

Aceste alimente conțin calorii goale, de aceea nutriționiștii recomandă să le limitați consumul dacă vreți să slăbiți.
Când vorbim despre „calorii goale”, ne referim la caloriile conținute de alimente care, pe lângă aportul de energie, nu oferă și cantitatea potrivită de nutrienți utili. Dar care sunt alimentele și sau băuturile care conțin „calorii goale”?
Practic, acestea sunt alimentele sau băuturile nesănătoase, care tind să te îngrașe fără a ne furniza vitamine, minerale, fibre și proteine.
Prin „calorii goale” înțelegem acele calorii conținute în unele alimente procesate, bogate în grăsimi, zaharuri simple și alcool și care au o valoare nutritivă scăzută, dată de deficitul de vitamine și săruri minerale.
Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global
În schimb, aceste alimente au o valoare ridicată de energie, care crește foarte mult aportul caloric și care te face să consumi mai multe alimente.
Nivelul ridicat de zaharuri, conținut într-un procent mare în alimentele cu calorii goale, crește glicemia, urmată de o stare de hipoglicemie.
Spre exemplu, băuturile dulci sau sucurile de fructe conțin calorii goale, de aceea trebuie să citești etichetele și să verifici prezența zaharurilor.
Este de preferat să consumi dulcețuri cu conținut scăzut de zahăr și să alegi fructele proaspete în detrimentul ciocolatei. De asemenea, ar trebuie să eviți alimentele care conțin margarină.
Cel mai bun remediu natural pentru curățarea ficatului. Ai nevoie de două ingrediente și 5 minute
Alimentele care conțin calorii goale sunt: chipsurile, bomboanele, guma de mestecat, alcoolul, alimentele, făcute din făină rafinată și zaharuri.
Alimentele aparent inofensive, care conțin calorii goale sunt: iaurt cu fructe, cereale procesate, biscuiți, băuturile vegetale dulci.
Nu trebuie să elimini complet aceste alimente. Este important, să le consumi cu moderație, fiind conștienți că nu vă furnizează nutrienții utili organismului. Prin urmare, este esențial să compensați cât mai mult cu alimente sănătoase și naturale.
Ce să facem când ne e poftă de ceva dulce. Idei de dulciuri sănătoase: Refugiu sau înlocuirea unei mese
Dulciurile naturale, raw vegane, sunt o variantă de ceva dulce atât pentru copii, cât și pentru persoanele care sunt la dietă ori țin post. Care este vârsta indicată pentru a introduce desertul în meniul celor mici.
Mic sau mare, fiecare dintre noi poftim la ”ceva bun”, dar mai ales la ”ceva dulce”, iar senzația pe care ne-o conferă satisfacerea poftei este mai presus de kilogramele pe care ni le pot aduce dulciurile.
Potrivit terapeutului în nutriție Alina Epure, părinții sunt o sursă de inspirație pentru cei mici. ”Întotdeauna ar trebui să ne gândim ce mâncăm în prezența lor astfel încât să fie un pas important către sănătatea lor”, a declarat specialistul în nutriție la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește primul contact cu dulcele, chiar și cel sănătos, Alina Epure afirmă că acesta trebuie realizat cât mai târziu posibil. ”Chiar dacă este sănătos, crește oricum aportul de dulciuri în mod firesc în meniul copiilor. Vin prietenii, vin bunicii, și atunci fiecare aduce câte ceva bun copilului. Rămânem, din păcate, în acest crez că atunci când vizităm un copil îi ducem o bucurie dulce.
De la laptele matern, ușor dulceag, la ciocolată este cale lungă și atunci trebuie să vedem cum gestionăm și porțiile, și frecvența, când introducem în meniul copilului un desert și dacă reușim să introducem un desert calitativ va fi minunat, dar nu cu rol de recompensă sau de refugiu sau înlocuirea unei mese principale.
Sunt și astfel de situații și atunci dezechilibrăm foarte mult alimentația în etapa de creștere a copiilor”, a mai spus doctorul în nutriție, dar și health coach.
Dulciurile pentru copii, recomandări
Astfel, nutriționistul a exemplificat un desert minunat, numit și ”ciocolata bebelușilor”, un produs natural, realizat din avocado, banană, pudră de roșcovă și miere de albine, care se pasează în blender și apoi se poate folosi chiar la mic dejun sau ca o gustare dulce.
”Roșcovele înlocuiesc foarte bine cacaua, nu excită sistemul nervos și aduc un aport foarte mare de proteine și au un gust chiar extraordinar, simulează foarte bine gustul de ciocolată”, a explicat beneficiile pe care le aduc roșcovele pentru sănătate.
De asemenea, Alina Epure a pregătit și bomboane raw-vegane, cu cocos, cu cremă de roșcove și multe oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de cânepă. Citește mai multe AICI.
-
-
Ceaiurile care reduc pofta de dulce și echilibrează glicemia15.10.2025, 21:12
-
-
-
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum scap de pofta de dulce
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.