Alimentele banale care îți pot prelungi viața chiar și cu 10 ani

Speranța de viață poate crește cu până la 10 ani cu doar câteva schimbări către o alimentație mai sănătoasă. Alimentele banale care pot prelungi viața.
Un nou studiu publicat în revista Nature Food arată că adoptarea unei diete sănătoase poate crește speranța de viață cu până la 10 ani.
Cercetarea, realizată de un grup de experți, a analizat datele de la peste 467.000 de participanți din UK Biobank și a evidențiat impactul semnificativ pe care modificările dietetice îl pot avea asupra longevității.
Vezi și:
Organul la care se extinde cancerul de col uterin. Dr. Beatrice Anghel: Tumoarea invadează și acolo
Conform studiului, persoanele de 40 de ani care trec de la o dietă nesănătoasă la una bazată pe recomandările din Eatwell Guide pot câștiga, în medic, aproximativ 8,9 ani de viață pentru bărbați și 8,6 ani pentru femei.
Eatwell Guide este un set de recomandări dietetice oficielă în Regatul Unit care promovează un echilibru între grupurile alimentare esențiale pentru menținerea sănătății.
Mai mult, pentru cei care aleg o dietă mai optimizată pentru longevitate - care include mai multe cereale integrale, nuci și fructe, și mai puține băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată - câștigurile în speranța de viață pot ajunge la 10,8 ani pentru bărbați și 10,4 ani pentru femei.
Care sunt alimentele esențiale?
Cele mai mari beneficii pentru speranța de viață provin din consumul sporit de cereale integrale, nuci și fructe și din reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr și carne procesată.
Aceste schimbări simple în alimentație au fost asociate cu reduceri semnificative ale riscului de mortalitate.
Rezultatele studiului sunt importante nu doar pentru oameni, ci și pentru factorii e decizie din domeniul sănătății publice.
Estimările oferite de cercetători pot ghida dezvoltarea de politici care să încurajeze alimentația sănătoasă la nivel național.
De asemenea, aceste informații sunt utile pentru medici, care pot folosi datele pentru a motiva pacienții să adopte schimbări benefice în dietă.
Pe scurt, studiul arată că îmbunătățirea alimentației poate aduce căștiguri semnificative în speranțade viață, chiar și pentru cei care fac schimbări la vârste mai înaintate.
Studiul subliniază importanța unei diete echilibrate și rolul acesteia în prevenirea bolilor cronice, oferind totodată o bază solidă pentru dezvoltarea de strategii de sănătate publică orientate spre prevenție.
În plus, studiul subliniază și faptul că beneficiile unei diete sănătoase sunt resimțite chiar și la vârste mai înaintate. De exemplu, persoanele de 70 de ani care fac schimbări durabile în dietă pot căștiga între 4 și 5 ani de viață suplimentari, comparativ cu cei care continuă să urmeze o dietă nesănătoasă.
Aceste date demonstrează că nu este niciodată prea târziu să adopți obiceiuri alimentare sănătoase.
Studiul mai sugerează că intervențiile la nivel național, cum ar fi subvenționarea alimentelor sănătoase și impozitarea celor nesănătoase ar putea avea un impact major asupra sănătății populației.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!