
Aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă monitoriza consumul de alimente ultraprocesate? Reducerea consumului acestora vă poate ajuta să trăiți mai mult.
Într-un studiu de observație publicat de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți cu vârsta de 45 de ani și mai mari au finalizat mai multe evaluări dietetice pe o perioadă de doi ani. În medie, alimentele ultra-procesate au constituit aproximativ 15% din dieta lor zilnică, măsurată în grame, spun cercetătorii de la Harvard.
Mâncarea ultraprocesată a fost definită prin alimente gata de consumat și cele preparate la cuptorul cu microunde, cum ar fi pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, crochete de pui sau pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.
După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură statistică directă între aportul mai mare de alimente ultraprocesate și un risc mai mare de moarte precoce din toate cauzele, în special cancerul și bolile cardiovasculare.
Câțiva factori ar putea explica conexiunea, potrivit cercetătorilor. Alimentele ultraprocesate au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocesate și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari, toate acestea fiind asociate cu un risc crescut pentru boli cronice.
Pe lângă reducerea alimentelor procesate, cercetătorii au sugerat oamenilor să citească etichetele alimentare atunci când cumpără și să aleagă produse cu o listă mai scurtă de ingrediente și puțini sau fără aditivi.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-