Alimentele ultra-procesate, risc crescut de boli cardiovasculare și deces. Noi dovezi

Două mari studii europene, publicate de jurnalul de specialitate BMJ pe 29 mai, găsesc asociații pozitive între consumul de alimente foarte prelucrate (ultra-procesate) și riscul de boli cardiovasculare și...
Alimentele ultra-procesate cresc riscul de boli cardiovasculare și deces, arată două studii. Deși cercetătorii care le-au realizat spun că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste efecte și că trebuie stabilită clar o legătură directă (cauzală), ei menționează, în studiile publicate în BMJ, că sunt necesare de urgență politici care să promoveze consumul de alimente proaspete sau minim procesate.
Ce alimente ultra-procesate sunt periculoase
Alimentele ultra-procesate includ produse coapte și gustări ambalate, băuturi carbogazoase, cereale cu zahăr, mâncăruri care conțin aditivi alimentari, supe de legume deshidratate și carne reconstituită și produse din pește - adesea conținând niveluri ridicate de adaos de zahăr, grăsimi și / sau sare, dar lipsite de vitamine și fibre. Ele sunt considerate a reprezenta aproximativ 25-60% din aportul zilnic de energie în multe țări.
Lucrări anterioare au legat alimentele ultra-procesate de riscuri mai mari de obezitate, tensiune arterială crescută, colesterol ridicat și unele forme de cancer, însă dovezile ferme sunt încă limitate.
Primul studiu: 105.159 de adulți analizați
În primul studiu publicat pe 29 mai în BMJ, cercetătorii din Franța și Brazilia au evaluat potențialele asocieri dintre alimentele ultra-procesate și riscul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare (afecțiuni care afectează aprovizionarea cu sânge a inimii și a creierului).
Constatările lor se bazează pe analiza a 105.159 de adulți francezi (21% bărbați, 79% femei) cu o vârstă medie de 43 de ani, care au completat o medie de șase chestionare dietetice de 24 de ore pentru a măsura aportul obișnuit dintr-o plajă de 3.300 de produse alimentare diferite, ca parte a Studiului NutriNet-Santé.
Risc de boli cardiovasculate mai mare și cu 13%
Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de procesare și au fost măsurate ratele de boală pentru o perioadă maximă de urmărire de 10 ani (2009-2018).
Rezultatele au arătat că o creștere absolută de 10% a proporției alimentelor ultra-procesate în dietă a fost asociată cu rate semnificativ mai mari de boală cardiovasculară totală, boală cardiacă coronariană și boală cerebrovasculară (creștere cu 12%, 13% și, respectiv, 11% ).
În schimb, cercetătorii au descoperit o asociere semnificativă între alimentele neprocesate sau cele minim procesate și riscurile mai scăzute ale tuturor bolilor raportate.
Al doilea studiu: risc uriaș de deces
În cel de-al doilea studiu publicat pe 29 mai în BMJ, cercetătorii din Spania au evaluat posibilele asocieri între aportul de alimente ultra-procesate și riscul de deces din orice cauză (mortalitate din toate cauzele).
Constatările lor se bazează pe 19.899 de absolvenți de universitate spanioli (7.786 bărbați, 12.113 femei) cu o vârstă medie de 38 de ani, care au completat un chestionar alimentar cu 136 de puncte, în cadrul studiului Seguimiento Universidad de Navarra (SUN).
Din nou, alimentele au fost grupate în funcție de gradul de procesare, iar decesele au fost măsurate pe o perioadă medie de 10 ani.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente ultra-procesate (mai mult de 4 porții pe zi) a fost asociat cu un risc crescut cu 62% de mortalitate din toate cauzele comparativ cu un consumul redus (mai puțin de 2 porții pe zi). Pentru fiecare porție suplimentară zilnică de alimente ultra-procesate, riscul de mortalitate a crescut relativ cu 18% (un efect de răspuns la doză).
Ambele studii sunt observaționale, așa că nu se poate stabili cauzalitatea directă și există posibilitatea ca unele dintre riscurile observate să se poată datora unor co-factori nemăsurați.
Cu toate acestea, ambele studii au ținut cont de factorii de risc cunoscuți ai stilului de viață și de markerii calității dietetice, iar concluziile sprijină alte cercetări care leagă alimentele foarte procesate de sănătatea precară.
Ce să faci ca să eviți aceste riscuri
De aceea, ambele echipe de cercetare declară că sunt necesare urgent politici care să limiteze proporția alimentelor ultra-procesate în dietă și care să promoveze consumul de alimente neprocesate sau minim prelucrate pentru a îmbunătăți sănătatea publică la nivel mondial.
Acest punct de vedere este susținut de un grupă de doi cercetători australieni (neimplicați în studii) într-un editorial care însoțește cele două studii. Aceștia spun că sfaturile dietetice sunt relativ simple: mănâncă mai puține alimente ultra-procesate și mai multe alimente neprocesate sau minim procesate.
Ei spun că cercetări viitoare ar trebui să exploreze asociațiile dintre alimentele ultra-procesate și efectele nocive asupra sănătății la diferite populații din întreaga lume și să examineze cum se produce răul (de exemplu prin schimbarea microbiomului intestinului în moduri care ar putea perturba echilibrul energetic).
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.