Alimentul care sprijină îmbătrânirea sănătoasă. Are efect și asupra stării de spirit. Legătura dintre emoții și îmbătrânire

Acest aliment sprijină îmbătrânirea sănătoasă și are efecte benefice și asupra stării de spirit. Medicii au descoperit legătura esențială dintre emoții și felul în care...
O analiză genetică amplă publicată în Nature Human Behaviour a descoperit că persoanele cu o bună stare de bine mentală tind să trăiască mai mult și mai sănătos.
Cercetătorii din China au utilizat metoda randomizării mendeliene pentru a identifica factorii care influențează genele noastre și duc la anumite rezultate de sănătate, oferind dovezi potențial cauzale că o bună stare de bine mentală poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Aceste descoperiri subliniază importanța fericirii și a satisfacției vieții, depășind influențele statutului socio-economic.
Alimentul care sprijină îmbătrânirea sănătoasă
Cercetătorii din China nu au analizat genele a milioane de europeni doar pentru a demonstra beneficiile consumului de brânză.
Studiile observaționale anterioare au arătat că fericirea poate influența modul în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Însă aceste asocieri ar putea fi influențate de alți factori neobservați, cum ar fi statutul socio-economic.
Studiul actual este diferit, folosind o metodă analitică numită randomizare mendeliană, un instrument valoros pentru a explora ce factori influențează genele noastre și duc la anumite rezultate de sănătate. Este una dintre puținele metode care permite cercetătorilor să prezică un efect potențial cauzal fără a desfășura un studiu clinic.
În opt seturi de date diferite din Europa, fiecare dintre acestea incluzând între 38.000 și 2,4 milioane de indivizi, cercetătorii au găsit dovezi potențial cauzale că o stare de bine mentală mai bună, măsurată prin satisfacția vieții, dispoziție, neuroticism și simptome depresive, te poate ajuta să trăiești mai mult și mai sănătos.
Starea de sprit, impact asupra îmbătrânirii
"Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare că îmbunătățirea stării de bine mentale este o cale viabilă către îmbătrânirea sănătoasă, indiferent de statutul socioeconomic al individului", concluzionează autorii.
Explorând mai în detaliu 33 de indivizi din seturile de date europene, echipa de cercetători a investigat ce factori intermediari ar putea conduce la relația cauzală dintre starea de bine mentală și îmbătrânirea sănătoasă, inclusiv alegeri de stil de viață, cum ar fi fumatul, comportamente individuale, cum ar fi utilizarea medicamentelor, cum ar fi masa musculară și bolile, cum ar fi diabetul și cancerul.
Vezi și: Acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre metamizol: E inevitabil să nu ne gândim
Care este, de fapt, legătura cu brânza
Brânza - FOTO: Freepik
Dintre toți cei 33 de indivizi analizați, cei care au raportat că mănâncă mai multă brânză și fructe tindeau să aibă scoruri mai mari ale stării de bine mentale. Mai mult, consumul de brânză avea un impact pozitiv de 3,67% asupra sănătății auto-evaluate și asupra duratei de viață.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, fumatul a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă, iar consumul de fructe avea un impact pozitiv de 1,96%.
Interesant este că cercetătorii au descoperit că timpul petrecut la televizor era factorul de stil de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire sănătoasă: un impact de 7,39%.
Să înțelegi legătura dintre sănătatea mentală și cea fizică este foarte complicat și niciun studiu nu poate lua în calcul toate variabilele posibile. Totuși, autorii acestui studiu susțin că cercetarea lor este "meticuloasă și exhaustivă" în analiza influențelor posibile, cel puțin pentru persoanele de origine europeană.
Mai multe cercetări vor fi necesare pentru a considera de ce consumul de brânză ar putea avea o influență atât de mare asupra îmbătrânirii sănătoase în comparație cu consumul de fructe.
Vezi și: De ce unele persoane nu au avut COVID. Detaliul care oferă imunitate
Grăsimile lactate, ce efect au asupra sănătății
În timp ce alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate dăunătoare pentru sănătatea umană, studiile sugerează că, în mod moderat, consumul de grăsimi lactate poate reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare și mortalitate de toate cauzele.
Produsele lactate cu grăsime întreagă, cum ar fi înghețata, sunt legate de o sănătate mentală mai precară, dar unele tipuri de brânză pot fi diferite când sunt consumate într-o dietă echilibrată.
Într-un studiu recent din Japonia, de exemplu, consumul mai mare de brânză a fost legat de o funcție cognitivă mai bună, iar unele alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa căile dopaminei în creier, ducând la sentimente de plăcere.
-
-
-
COVID-19 revine în România. Medicii, semnal de alarmă02.09.2025, 15:51
-
-
Tulburările mintale reduc speranța de viață cu până la 20 de ani02.09.2025, 12:32
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.