Bananele, adevărul despre efectele asupra organismului. Ce boli țin la distanță
Bananele au extrem de multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea.
În primul rând, sunt bogate în fibre. Studiile arată că fibrele scad colesterolul LDL, care, atunci când este ridicat, poate deveni un factor de risc pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. În plus, bananele conțin fitosteroli, un compus vegetal care ajută la blocarea absorbției colesterolului din corp. În cele din urmă, bananele pot avea rolul de prebiotic ( hrana pentru bacteriile intestinale bune). Cercetările limitate (dar în creștere) sugerează că prebioticele scad unii factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Scad tensiunea arterială și reduc riscul de accident vascular cerebral
Bananele conțin potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuând efectele sodiului prin eliminarea acestuia din organism. Cu toate acestea, studiile arată că multe persoane nu obțin suficient potasiu în dietă. O modalitate excelentă de a ajuta la remedierea deficienței, este consumul de bababe.
Energie pentru antrenamente
Bananele sunt alimentele ideale pentru mulți sportivi, înainte, în timpul sau după un antrenament.
O banană conține 400 de miligrame de potasiu și 32 miligrame de magneziu, precum și calciu și alți micronutrienți. Potrivit experților, , combinația de potasiu și magneziu, împreună cu carbohidrații, fac din banane o alegere eficientă pentru sportivi. Ele furnizează energie esențială, contribuind totodată la reducerea riscului de crampe musculare.
Un studiu din 2018 a constatat că, în comparație cu apa cu zahăr și apa simplă, consumul de banane în timpul unui antrenament a condus la o recuperare metabolică îmbunătățită și o scădere a inflamației, probabil datorită antioxidanților care apar în mod natural.
Gestionarea greutății
Există un mit, conform căruia, bananele ar îngrășa. Oamenii de știință contrazic. De fapt, într-un studiu din 2015 publicat în PLOS Medicine, cercetătorii din Harvard au căutat o legătură între consumul de anumite fructe și legume și modificările în greutate. Analiza lor a inclus peste 130.000 de bărbați și femei și a arătat că consumul de fructe precum bananele nu a fost asociat cu creșterea în greutate. O banană medie are 105 calorii împreună cu 3 grame de fibre, ceea ce arată că sporește sățietatea și reduce pofta de mâncare.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
