Cafeaua și durerile articulare. Vești bune și vești proaste

Dacă ești un iubitor de cafea, iată încă una dintre acele situații „vești bune / vești rele” care te pun în dificultate și te determină să te îndrepți direct la ibricul de cafea...
Un articol din 2000, publicat în Analele bolilor reumatice, a legat consumul de cafea cu un risc crescut de artrită reumatoidă. Însă, din această publicație, cercetările au obținut rezultate mixte, unii sugerează chiar efecte pozitive ale cafelei pentru sănătate și în special pentru durerile articulare, notează Livestrong.
Vesti proaste
Studiul epidemiologic, realizat de Dr. Markku Heliovaara, de la Institutul Național de Sănătate Publică din Helsinki, Finlanda, a băgat frica în iubitorii de cafea din întreaga lume. Heliovaara a descoperit că numărul de căni de cafea băute în fiecare zi a fost direct proporțional cu riscul lor de a dezvolta artrita reumatoidă „factor reumatoid", o măsură serică a unui tip de proteine care joacă un rol în dezvoltarea artritei reumatoide. Persoanele care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi aveau de două ori riscul celor care nu beau nici o cafea, iar cei care beau mai mult de 10 căni pe zi aveau aproximativ 15 ori mai multe șanse să dezvolte factorul reumatoid.
Mai multe vești proaste
Studiul lui Heliovaara nu a putut identifica care ar putea cauza creșterea factorului reumatoid. Un studiu de 11 ani realizat de reumatologul Ted R. Mikuls de la Universitatea Alabama-Birmingham a descoperit că femeile care beau patru sau mai multe căni de cafea decafeinizată aveau un risc crescut de artrită reumatoidă. Cafeaua fără cofeină a mărit factorul reumatoid, deci nu doar cafeina poate crește riscul. Atât cafeaua, cât și cofeina sunt considerate pe scară largă ca agenți proinflamatori, ceea ce înseamnă că se crede că intensifică inflamația, în special atunci când este consumată în exces. Se recomandă adesea să evitați cafeaua și cofeina dacă aveți artrită sau durere articulară.
Vești bune
Un studiu prospectiv amplu raportat în artrită și reumatism a găsit dovezi slabe ale unei legături între consumul de cafea sau cafeaua decofeinizată și riscul de artrită reumatoidă.
Vești și mai bune
Multe studii noi controlează mai atent alți factori de risc care contribuie, cum ar fi fumatul, alimentația precară și consumul de alcool; băutorii de cafea au aparent vicii multiple. Aceste studii nu numai că nu reproduc descoperirile anterioare, dar, de asemenea, descoperă că utilizarea moderată a cafelei este legată de beneficii pentru sănătate, potrivit Arthritis.org. De exemplu, consumul moderat până la scăzut de cafea poate scădea riscul diferitelor boli, inclusiv Parkinson, Alzheimer, boli cardiovasculare, mai multe tipuri de cancer, diabet de tip 2 și gută, o boală autoimună inflamatorie care provoacă dureri la nivelul articulațiilor periferice și mai ales la degetul mare.
Vești confuze
Studiul inițial finlandez care a pornit controversa a investigat consumul de cafea în rândul persoanelor care beau cafea fiartă nefiltrată, care a fost fabricată cu o presă franceză, așa cum este obișnuit în Finlanda. Utilizarea populară a cafelei filtrate, a cafelei instant sau a cafelei fierte ar putea contribui foarte bine la diferențele dintre studii. Există, de asemenea, descoperiri contradictorii care nu pot fi explicate cu ușurință, iar mecanismele de bază și factorii cauzali specifici care leagă cafeaua cu artrita nu au fost încă identificați.
Concluzie
Există câteva recomandări pe care le puteți urma în acest sens. Nu bea cafea nefiltrată, fiartă. Dacă aveți dureri la nivelul articulațiilor, puteți încerca să eliminați cafeaua și cofeina timp de o săptămână și să vedeți dacă durerea se ameliorează.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.