Cafeaua și durerile articulare. Vești bune și vești proaste
Dacă ești un iubitor de cafea, iată încă una dintre acele situații „vești bune / vești rele” care te pun în dificultate și te determină să te îndrepți direct la ibricul de cafea...
Un articol din 2000, publicat în Analele bolilor reumatice, a legat consumul de cafea cu un risc crescut de artrită reumatoidă. Însă, din această publicație, cercetările au obținut rezultate mixte, unii sugerează chiar efecte pozitive ale cafelei pentru sănătate și în special pentru durerile articulare, notează Livestrong.
Vesti proaste
Studiul epidemiologic, realizat de Dr. Markku Heliovaara, de la Institutul Național de Sănătate Publică din Helsinki, Finlanda, a băgat frica în iubitorii de cafea din întreaga lume. Heliovaara a descoperit că numărul de căni de cafea băute în fiecare zi a fost direct proporțional cu riscul lor de a dezvolta artrita reumatoidă „factor reumatoid", o măsură serică a unui tip de proteine care joacă un rol în dezvoltarea artritei reumatoide. Persoanele care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi aveau de două ori riscul celor care nu beau nici o cafea, iar cei care beau mai mult de 10 căni pe zi aveau aproximativ 15 ori mai multe șanse să dezvolte factorul reumatoid.
Mai multe vești proaste
Studiul lui Heliovaara nu a putut identifica care ar putea cauza creșterea factorului reumatoid. Un studiu de 11 ani realizat de reumatologul Ted R. Mikuls de la Universitatea Alabama-Birmingham a descoperit că femeile care beau patru sau mai multe căni de cafea decafeinizată aveau un risc crescut de artrită reumatoidă. Cafeaua fără cofeină a mărit factorul reumatoid, deci nu doar cafeina poate crește riscul. Atât cafeaua, cât și cofeina sunt considerate pe scară largă ca agenți proinflamatori, ceea ce înseamnă că se crede că intensifică inflamația, în special atunci când este consumată în exces. Se recomandă adesea să evitați cafeaua și cofeina dacă aveți artrită sau durere articulară.
Vești bune
Un studiu prospectiv amplu raportat în artrită și reumatism a găsit dovezi slabe ale unei legături între consumul de cafea sau cafeaua decofeinizată și riscul de artrită reumatoidă.
Vești și mai bune
Multe studii noi controlează mai atent alți factori de risc care contribuie, cum ar fi fumatul, alimentația precară și consumul de alcool; băutorii de cafea au aparent vicii multiple. Aceste studii nu numai că nu reproduc descoperirile anterioare, dar, de asemenea, descoperă că utilizarea moderată a cafelei este legată de beneficii pentru sănătate, potrivit Arthritis.org. De exemplu, consumul moderat până la scăzut de cafea poate scădea riscul diferitelor boli, inclusiv Parkinson, Alzheimer, boli cardiovasculare, mai multe tipuri de cancer, diabet de tip 2 și gută, o boală autoimună inflamatorie care provoacă dureri la nivelul articulațiilor periferice și mai ales la degetul mare.
Vești confuze
Studiul inițial finlandez care a pornit controversa a investigat consumul de cafea în rândul persoanelor care beau cafea fiartă nefiltrată, care a fost fabricată cu o presă franceză, așa cum este obișnuit în Finlanda. Utilizarea populară a cafelei filtrate, a cafelei instant sau a cafelei fierte ar putea contribui foarte bine la diferențele dintre studii. Există, de asemenea, descoperiri contradictorii care nu pot fi explicate cu ușurință, iar mecanismele de bază și factorii cauzali specifici care leagă cafeaua cu artrita nu au fost încă identificați.
Concluzie
Există câteva recomandări pe care le puteți urma în acest sens. Nu bea cafea nefiltrată, fiartă. Dacă aveți dureri la nivelul articulațiilor, puteți încerca să eliminați cafeaua și cofeina timp de o săptămână și să vedeți dacă durerea se ameliorează.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
