Cancer de sân, ce tip de carne să mănânci ca să reduci riscul

Rezultatele unui nou studiu, publicat în International Journal of Cancer, arată că un anumit tip de carne reduce riscul de cancer la sân, ba chiar protejează împotriva acestei boli....
Pentru studiul în cauză, cercetătorii au analizat informații despre consumul diferitelor tipuri de carne și practici de gătit carne de la 42.012 femei care au fost urmărte, în medie, 7,6 ani.
În timpul urmăririi medicale, au fost diagnosticate 1.536 de cancere de sân invazive. Creșterea consumului de carne roșie a fost asociată cu un risc crescut de cancer mamar invaziv: femeile care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu femeile care au consumat cea mai redusă cantitate. În schimb, creșterea consumului de carne de păsări de curte a fost asociată cu scăderea riscului de cancer de sân invaziv: femeile cu cel mai mare consum au avut un risc cu 15% mai mic decât cele cu cel mai mic consum. Cancerul de sân a fost redus și mai mult la femeile care au înlocuit total carnea roșie (porc, vită, oaie) cu carnea de pasăre.
Carnea roșie, „cancerigen probabil”
Rezultatele nu s-au schimbat atunci când analizele au fost controlate pentru alți factori de risc de cancer de sân sau pentru potențiali factori de confuzie cunoscuți, cum ar fi rasa, starea socioeconomică, obezitatea, activitatea fizică, consumul de alcool și alți factori dietetici. Nu s-au observat asociații pentru practicile de gătit sau substanțele chimice formate la gătirea cărnii la temperaturi ridicate, arată autorii studiului publicat în International Journal of Cancer.
„Carnea roșie a fost identificată ca fiind cancerigen probabil. Studiul nostru adaugă dovezi că un consum de carne roșie poate fi asociat cu un risc crescut de cancer de sân, în timp ce păsările de curte au fost asociate cu riscul scăzut", a declarat autorul principal Dale P. Sandler, doctor în științe medicale, de la National Institute of Environmental Health Sciences.
„Deși mecanismul prin care consumul de carne de la păsări de curte scade riscul de cancer de sân nu este clar, studiul nostru oferă dovezi că renunțarea la carnea roșie poate fi o schimbare simplă în dietă care poate contribui la reducerea incidenței cancerului de sân", a mai spus acesta.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum scap de pofta de dulce
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!