Cancerul de prostată: cât de importantă este dieta pentru prevenirea afecțiunii
Dieta are un rol important în prevenirea unor afecțiuni. Chiar și unele forme de cancer precum cel de prostată ar pitea fi prevenite cu ajutorul dietei.
Cercetările sugerează că o dietă sănătoasă pentru inimă poate oferi protecție nu doar pentru inimă, ci și pentru alte afecțiuni.
Dietele care pun accentul pe alimentele pe bază de plante, precum dieta mediteraneană și dieta DASH, vă ajută să reduceți riscul de boli de inimă, îmbunătățind factori precum nivelul colesterolului, tensiunea arterială și greutatea.
Dar pot proteja și împotriva cancerului de prostată?
Această boală este a doua doar după cancerul de piele, fiind cel mai frecvent cancer la bărbați.
„Nu există o dietă miraculoasă împotriva cancerului de prostată”, spune dr. Bradley McGregor, oncolog la Institutul de cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard. Dar, pe măsură ce aflăm mai multe despre rolul pe care îl joacă dieta în prevenirea bolilor, există dovezi din ce în ce mai mari că dietele pe bază de plante vă pot reduce riscul de cancer de prostată și chiar ajuta la încetinirea răspândirii acestuia.
Cancerul de prostată este unul dintre frecvente tipuri de cancer în țările industrializate și printre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer. În România incidența cancerului de prostată, raportată în anul 2018, a fost de 6.029 de cazuri noi.
Cauzele cancerului de prostată:
* hormonii - numeroase date leagă hormonii androgeni de etiologia cancerului de prostate; studiile prospective nu au demonstrat o legătură direct între riscul de cancer de prostată și nivelurile circulante de testosteron, dihidrotestosteron, androstendion și alți hormoni androgenici.
* dieta – studiile de mai bine de 25 de ani au stabilit corelații puternice între consumul de grăsimi și rata mortalității prin cancer de prostate; carnea – în special carnea roșie – este o componentă importantă a aportului de grăsime animală, iar studiile privind aportul crescut de carne roșie sunt relativ consistente în a raporta creșteri ale riscului relativ de 1,5 – 2,0 ori.
* istoricul familial – cercetări încă din anii 1950 au stabilit că a avea o rudă de gradul I (frate sau tată) cu cancer de prostată crește riscul de aproximativ două până la trei ori, în medie de a dezvolta această boală pe durata vieții.
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
