Cât de multe fibre ar trebui să mâncăm pentru a preveni bolile
O nouă metaanaliză examinează 40 de ani de cercetare în încercarea de a afla cantitatea ideală de fibre pe care ar trebui să o consumăm pentru a preveni boala cronică și mortalitatea...
Cercetătorii și organizațiile de sănătate publică au salutat mult timp beneficiile consumului de fibre, dar cât de multă fibră ar trebui să consumăm, mai exact?
Această întrebare a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să comită un nou studiu. Rezultatele apar în jurnalul The Lancet.
Noua cercetare și-a propus să ajute la dezvoltarea de noi orientări pentru consumul de fibre dietetice, precum și să dezvăluie care carbohidrații protejează cel mai mult împotriva bolilor necomunicabile și pot evita creșterea în greutate, notează Medical News Today.
Bolile necomunicabile se mai numesc și boli cronice. De obicei, durează mult timp și progresează încet. Potrivit OMS, există „patru tipuri principale de boli necomunicabile:„ boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet.
Profesorul Jim Mann, de la Universitatea din Otago, din Noua Zeelandă, este autorul corespunzător al studiului, iar Andrew Reynolds, un coleg de cercetare postdoctorală la Școala de Medicină Dunedin din Otago, este primul autor al lucrării.
Prof. Mann explică motivația studiului, spunând: „Recenziile anterioare și metaanalizele au examinat de obicei un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, astfel încât nu a fost posibil să se stabilească ce alimente să recomande pentru protejarea împotriva o serie de condiții. "
Pentru a afla, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a studiilor observaționale și a studiilor clinice.
Aportul zilnic de 25–29 grame de fibre este ideal
Reynolds și colegii lor au examinat datele incluse în 185 de studii observaționale - în valoare de 135 de milioane de ani-persoană - și 58 de studii clinice care au recrutat peste 4.600 de persoane în total. Studiile analizate au avut loc pe parcursul a aproape 40 de ani.
Oamenii de știință au investigat incidența anumitor boli cronice, precum și rata deceselor premature rezultate din acestea.
Aceste afecțiuni au fost: boli coronariene, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer de colon și o serie de cancere legate de obezitate, cum ar fi cancerul de sân, cancerul endometrial, cancerul esofagian și cancerul de prostată.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
