Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Mihaela Bilic: Îngrașă la fel, balonează diferit. Efect toxic

Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Ce efect are asupra organismului.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită. Un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition în mai 2018, a constatat că pâinea prăjită are un indice glicemic mai mic. Indicele glicemic estimează efectul unui aliment asupra nivelului de zahăr din sânge. Prăjirea pâinii scade, de asemenea, cantitatea de grăsime dintr-o pâine prăjită.
Deși grăsimea din pâine nu va fi redusă semnificativ, cu siguranță va face o diferență dacă mâncați pâine în fiecare zi. De asemenea, cei care urmăresc greutatea ar trebui să aleagă pâinea prăjită în locul celei proaspete, potrivit Times of India.
Ce pățești când mănânci pâine prăjită
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă atunci când mănânci pâine prăjită. De care ar trebui să alegem: proaspătă sau prăjită.
”Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.
Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.
Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.
Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii - de la aproximativ 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340 cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul.
Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Pâinea prăjită, beneficii
Pâinea prăjită este o metodă excelentă pentru a ajuta persoanele care suferă de diaree. Pâinea prăjită adaugă volum la scaun și tratează diareea.
Pâinea prăjită face parte, de asemenea, din cea mai mare dietă antidiareea, BRAT, care înseamnă banane, orez, sos de mere și pâine prăjită. Combinația acestor alimente este perfectă pentru a combate diareea.
Vezi și: Ce înseamnă când cineva își schimbă numele. Cum te afectează acest lucru
Pâinea prăjită crește nivelul de energie
Pâinea prăjită are amidon fără indice glicemic ridicat, iar amidonul este o modalitate excelentă de a crește energia. De aceea, consumul de pâine prăjită la micul dejun poate fi o modalitate excelentă de a vă începe ziua.
Pâinea prăjită elimină senzația de greață
Unul dintre tratamentele mai puțin cunoscute pentru greață este consumul de pâine prăjită. Pâinea prăjită cu lapte este cea mai eficientă pentru a trata această afecțiune.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cum scap de pofta de dulce
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.