Cereale cu lapte pentru bebeluși, risc de obezitate la copii

Pare a fi micul dejun ideal, cu fibre și calciu, dar copiii care mănâncă creme sau băuturi, găsite pe peste tot la cutie, care conțin cereale și lapte, la vârsta de 12 luni, când ajung la 5 ani a...
Sunt extrem de cmune și se folosesc în aproape toată lumea. Cutii care conțin pulbere de cereale și de lapte, amestecate în biberoane și servite copiilor. Dar, la copiii în vârstă de cinci ani, riscul pentru excesul de greutate este aproape de două ori mai mare dacă la vârsta de 12 luni astfel de băuturi în fiecare zi, arată un studiu din revista Acta Paediatrica.
„Băutura sau cremele din cereale și lapte nu sunt rele ca atare, ci cum sunt folosite este problema. Adică atunci când (o astfel de băutură, n.r.) nu este oonsiderată ca o masă, ci ca un supliment, pe lângă alte alimente", spune Bernt Alm, profesor asociat de pediatrie la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, Suedia.
Cercetătorii din spatele studiului au legat anterior consumul de băuturi din cereale și lapte la vârsta de șase luni cu un indice de masă corporală (IMC) ridicat la vârsta de un an și la un an și jumătate. Studiul prezentat acum este al aceluiași grup de copii, dar câțiva ani mai târziu.
Practic, acesta a presupus urărirea a 1.870 de copii din districtul Halland, din Suedia, ale căror date au fost preluate din studiul Halland privind sănătatea și creșterea. Datele privind înălțimea și greutatea au fost înregistrate de serviciile de sănătate a copilului (pediatrice), în timp ce informațiile privind consumul de alimente și băuturi provin de la părinți.
Aproape că dublează riscul să fie obezi
În rândul copiilor de cinci ani, 11,6% au fost supraponderali și 2,3% obezi. Riscul de supraponderare sau de obezitate s-a dovedit a fi aproape dublu (factorul 1.94), dacă acești copii au fost anterior, la vârsta de 12 luni, consumatori de băuturi din cereale cu lapte, zilnic. Această creștere a riscului a fost independentă de alți factori.
Exemple de alte afecțiuni pentru care s-a constatat că excesul de greutate este mai probabil, era cazul copiilor ai căror părinți au un nivel scăzut de educație, dacă erau fumători și dacă aveau o istorie cazuri de obezitate în familie. Ereditatea a fost cel mai puternic factor unic, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Gothenburg.
În Suedia, copiii beau în mod obișnuit băuturi din cereale cu lapte o dată până la cinci ori pe zi, de la vârsta de șase luni. În studiul în cauză, 85% dintre copii au fost consumatori zilnici la vârsta de 12 luni.
Băuturile suedeze din lapte și cereale constau din lapte și pudră (făină) și sunt aproape nutrițional de terci de ovăz și, de obicei, îmbogățite cu vitamine și minerale. Produse similare există în alte părți ale lumii, dar nu sunt la fel de comune.
„Băuturile din cereale și lapte sunt hrănitoare și bune și au fost folosite de sute de ani în Suedia, dar dacă, de exemplu, copilul are și alți factori de risc pentru excesul de greutate, cum ar fi ereditatea, probabil nu ar trebui să fie luate în considerare", spune Alm.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!