Ciupercile champignon te protejează împotriva tumorilor și previn ridurile. Când pot fi periculoase?
Ciupercile champignon sunt unele dintre cele mai populare. Sunt accesibile și sănătoase și, de asemenea, din ele se pot pregăti diverse rețete delicioase.
Ciupercile champignon sunt un produs indispensabil pentru vegetarieni și pentru oricine care duce un stil sănătos de viață și respectă o dietă.
Valoarea nutritivă pentru 100 de grame de ciuperci champignon este următoarea:
proteine - 4,3 grame,
grăsimi - 1 gram,
carbohidrați - 0,1 gram,
calorii - 27.
Beneficiile și daunele ciupercilor champignon
Aceste ciuperci sunt foarte utile pentru organism. Sunt 90% apă, iar restul sunt minerale utile precum fier, zinc, calciu, iod, fosfor, rubidiu și staniu.
Aceste ciuperci conțin vitaminele B1, B2, B6, B12, D, E și sunt, de asemenea, bogate în proteine și fier. De aceea ar trebui să fie prezente în alimentația sportivilor, dar și a persoanelor care nu mănâncă carne.
Datorită compoziției bogate în vitamine, se crede că ciupercile champignon sunt capabile să prelungească tinerețea, să încetinească formarea ridurilor și să îmbunătățească starea pielii în general.
Arginina, conținută în compoziția ciupercilor champignon, are un efect pozitiv asupra abilităților mentale ale unei persoane, îmbunătățește memoria și activează creierul.
Ciupercile champignon au activitate antibacteriană și antitumorală. Consumul acestor ciuperci reduce riscul de ateroscleroză și nivelul de colesterol din sânge. Acidul pantotenic conținut în compoziția lor ajută la ameliorarea oboselii.
Ciupercile champignon sunt indispensabile în timpul unei diete, deoarece au un conținut scăzut de calorii, dar, în același timp, saturează bine organismul și îl alimentează cu proteine.
Proprietăți periculoase ale ciupercilor champignon
Ca orice alte ciuperci, în ciuda beneficiilor lor, și ciupercile champignon pot dăuna organismului uman. De exemplu, sunt capabile să acumuleze metale grele dăunătoare, cum ar fi plumbul, iar acest lucru poate duce la otrăvire. Pentru a evita consecințele negative, cumpără ciuperci dor din locuri de încredere, acordând prioritate ciupercilor tinere.
În plus, ciupercile champignon conțin chitină, care este greu de digerat, așa că nu trebuie consumate în cantități mari. Interferează cu absorbția nutrienților și reduce activitatea enzimelor implicate în digestia alimentelor.
Cine nu ar trebui să mănânce ciuperci champignon?
- copii sub 7 ani;
- persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal (gastrită, ulcere, pancreatită, colecistită);
- persoane cu insuficiență hepatică și renală;
- femeile însărcinate și cele care alăptează;
- persoane cu intoleranță individuală sau alergii la ciuperci.
Cum să alegi și să păstrezi ciupercile champignon?
Nu este dificil să alegi ciupercile champignon. Este suficient să examinezi cu atenție ciupercile și să le atingi. Cu cât ciupercile sunt ferme, cu atât sunt mai proaspete, mai gustoase și mai bune. Dacă ciupercile sunt moi moi, înseamnă că au început deja să putrezească.
Ciupercile champignon proaspăt trebuie să fie albe sau să aibă o nuanță ușor maronie. Ciupercile foarte întunecate sunt prea coapte. Nu vă vor face rău, dar după gătire pot deveni dure. Dacă ciupercile sunt lipicioase sau alunecoase, aceasta indică faptul că sunt stricate.
Ciupercile ar trebui să aibă un miros plăcut și bun. Dacă emană un miros acru sau umed, nu merită cumpărate.
Ciupercile se păstrează în frigider, dar înainte merită să sortezi cu atenție și să îndepărtezi excesul de umiditate. Nu spăla ciupercile proaspete înainte de a le depozita în frigider, deoarece acest lucru va grăbi procesul de putrezire.
Înghețarea ciupercilor ajută la prelungirea termenului de valabilitate. Ciupercile pot fi păstrate la congelator până la 6 luni atât crude, cât și fierte.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
