Compusul din morcov care îți imbunătățește vederea. Beneficiile mai puțin cunoscute ale morcovilor asupra sănătății

Morcovii joacă un rol important în menținerea sănătății ochilor și oferă multe alte beneficii pentru sănătatea generală.
Vezi și: Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor
Mitul conform căruia morcovii sunt buni pentru vedere își are originea într-o campanie de propagandă din cel de-al Doilea Război Mondial care atribuia acuratețea vizuală a piloților Forțelor Aeriene Regale Britanice consumului de morcovi.
Deși morcovii nu sunt un aliment magic pentru ochi, așa cum au fost comercializați, ei conțin antioxidanți care aduc beneficii sănătății ochilor. Beta-carotenul și luteina sunt antioxidanți care pot preveni deteriorarea ochilor cauzată de radicalii liberi, care pot duce la deteriorarea celulară, îmbătrânire și boli cronice.
Morcovii portocalii sunt deosebit de bogați în betacaroten, care este transformat în vitamina A de către organism. Vitamina A este necesară pentru formarea rodopsinei, pigmentul roșu-violet sensibil la lumină din celulele oculare care vă ajută să vedeți noaptea.
Morcovii gătiți absorb betacarotenul mai eficient decât cei cruzi, iar consumul de morcovi cu o sursă de grăsime îmbunătățește absorbția. Morcovii galbeni conțin cea mai multă luteină, care poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă, o afecțiune în care vederea se încețoșează treptat sau dispare.
Dietele bogate în luteină pot fi deosebit de protectoare împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă. În general, morcovii sunt o sursă bogată de nutrienți care pot susține sănătatea ochilor și alte beneficii pentru sănătate.
Morcovii sunt într-adevăr benefici pentru sănătatea ochilor, dar credința comună că aceștia pot îmbunătăți drastic vederea este oarecum exagerată. Morcovii sunt bogați în betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății generale a ochilor.
Foto: Freepik
Vitamina A joacă un rol-cheie în prevenirea orbirii nocturne și poate ajuta la protejarea împotriva unor afecțiuni mai grave, precum cataracta și degenerescența maculară, care sunt principalele cauze ale orbirii la nivel mondial. Cu toate acestea, consumul mai multor morcovi nu va îmbunătăți vederea în cazul celor care nu au o deficiență de vitamina A.
Morcovii conțin, de asemenea, luteină, un antioxidant care crește densitatea pigmentului în maculă, o parte a retinei responsabilă de vederea clară. Această protecție suplimentară oferită de luteină poate reduce riscul apariției degenerescenței maculare, o cauză frecventă a pierderii vederii la adulții în vârstă.
Acestea fiind spuse, dacă dieta dumneavoastră furnizează deja suficientă vitamina A, consumul mai multor morcovi nu vă va îmbunătăți și mai mult vederea. Alte alimente precum laptele, brânza, gălbenușul de ou și ficatul sunt, de asemenea, surse bune de vitamina A, astfel încât o dietă echilibrată poate furniza nutrienții necesari fără a se baza exclusiv pe morcovi.
Pe scurt, deși morcovii contribuie la sănătatea ochilor, aceștia nu vă vor îmbunătăți vederea dacă aveți deja un aport suficient de vitamina A și cu siguranță nu vă vor oferi o vedere supraomenească.
Alte beneficii ale morcovilor
Morcovii sunt un aliment nutritiv care nu numai că susține sănătatea ochilor, dar oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt bogați în fibre, care previn constipația și promovează un intestin sănătos.
Consumul de fibre dietetice poate reduce riscul de cancer de colon și cancer colorectal.
Morcovii au un indice glicemic scăzut, prevenind o creștere mare a zahărului din sânge. De asemenea, sunt bogați în licopen, un antioxidant care protejează inima, care poate regla nivelul zahărului din sânge, promovează sănătatea inimii și reduce nivelul colesterolului.
Antioxidanții beta-caroten și licopen pot proteja pielea de daunele provocate de soare. Morcovii sunt săraci în calorii și bogați în fibre, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentării și la pierderea în greutate. În general, morcovii sunt o sursă valoroasă de nutrienți care pot ajuta la menținerea sănătății generale.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!