Condimentul cu proprietăți anti-îmbătrânire. Combate inflamația și reduce riscul de boli de inimă
Descoperă ingredientul activ responsabil pentru proprietățile medicinale ascuns în acest condiment folosit de mii de ani.
Turmericul, un condiment din planta curcuma longa, este cunoscut pentru culoarea sa galbenă și pentru proprietățile sale medicinale. Este folosit în India de mii de ani și conține curcuminoide, principalul ingredient activ din turmeric. Curcumina conferă muștarului și curry-ului culoarea sa vibrantă. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care aduc beneficii sănătății.
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care îi conferă culoarea gălbuie. Cu toate acestea, este un condiment rezistent la pete. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei îl fac să fie un adaos valoros pentru orice dietă. Cercetătorii investighează potențialul său de a ajuta în cazul bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita și colita ulcerativă.
Curcumina este un compus antiinflamator natural
Turmericul, un puternic antiinflamator și antioxidant, are un conținut scăzut de curcumină, de 1-6% din greutate. Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile sale, este nevoie de o biodisponibilitate îmbunătățită. Consumul de curcumină cu piper negru, care conține piperină, poate spori absorbția cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperină, ceea ce le face mai eficiente. Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce face benefică administrarea ei cu o masă bogată în grăsimi.
Crește capacitatea antioxidantă a organismului
Curcumina, o substanță bioactivă, are potențialul de a combate inflamația, un factor-cheie în diverse afecțiuni, ceea ce face ca dozele sale mari să fie cruciale pentru prevenire și tratament.
Stimulează factorul neurotrofic derivat din creier
Deteriorarea oxidativă, o cauză cheie a îmbătrânirii și a bolilor, implică reacția radicalilor liberi cu substanțele organice. Fiind un antioxidant puternic, curcumina poate neutraliza radicalii liberi și stimula alți antioxidanți, deși sunt necesare studii clinice suplimentare, potrivit MedicalNewsToday.

Foto: Freepik @jigsawstocker
Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă
Neuronii din creier pot forma noi conexiuni la vârsta adultă, sub impulsul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joacă un rol în memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de tulburări cerebrale comune, cum ar fi depresia și boala Alzheimer. Curcumina poate crește nivelurile de BDNF, ceea ce ar putea întârzia sau inversa bolile cerebrale și declinul funcțiilor legate de vârstă, precum și îmbunătăți memoria și atenția.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Cercetările sugerează că curcumina poate proteja împotriva bolilor de inimă prin îmbunătățirea funcției endoteliului, care reglează tensiunea arterială și coagularea. De asemenea, reduce inflamația și oxidarea, care sunt factori majori ai bolilor de inimă, și poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.
Poate fi utilă în tratarea bolii Alzheimer
S-a constatat că suplimentele de curcumină afectează diferite forme de cancer, inclusiv creșterea și dezvoltarea cancerului, contribuind la moartea celulară, reducând angiogeneza și metastazele și, potențial, prevenind cancerul, în special în cazul cancerelor sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.
Pacienții cu artrită răspund bine la suplimentele de curcumină
Curcumina și-a demonstrat potențialul în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și în reducerea inflamației în artrita reumatoidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ca tratament pentru durerea provocată de inflamația artritei.
Este benefică împotriva depresiei
S-a demonstrat că această plantă cu potențial pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, stimulează neurotransmițătorii cerebrali serotonină și dopamină, reduce inflamația și promovează plasticitatea creierului, putând inversa efectele depresiei asupra nivelului BDNF și reducând anxietatea, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Poate contribui la întârzierea îmbătrânirii și la combaterea bolilor cronice legate de vârstă
Potențialul curcuminei ca supliment anti-îmbătrânire se extinde dincolo de prevenirea bolilor, promovând potențial longevitatea prin reducerea oxidării și a inflamației, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânire.
Curcumina, o componentă cheie a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea bolii Alzheimer, proprietăți antiinflamatorii și o potențială ameliorare a depresiei și a artritei, deși biodisponibilitatea sa rămâne limitată.
-
-
-
Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
-
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
-
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
