Condimentul cu proprietăți anti-îmbătrânire. Combate inflamația și reduce riscul de boli de inimă

Descoperă ingredientul activ responsabil pentru proprietățile medicinale ascuns în acest condiment folosit de mii de ani.
Turmericul, un condiment din planta curcuma longa, este cunoscut pentru culoarea sa galbenă și pentru proprietățile sale medicinale. Este folosit în India de mii de ani și conține curcuminoide, principalul ingredient activ din turmeric. Curcumina conferă muștarului și curry-ului culoarea sa vibrantă. Turmericul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care aduc beneficii sănătății.
Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric, care îi conferă culoarea gălbuie. Cu toate acestea, este un condiment rezistent la pete. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei îl fac să fie un adaos valoros pentru orice dietă. Cercetătorii investighează potențialul său de a ajuta în cazul bolilor legate de inflamație, cum ar fi artrita și colita ulcerativă.
Curcumina este un compus antiinflamator natural
Turmericul, un puternic antiinflamator și antioxidant, are un conținut scăzut de curcumină, de 1-6% din greutate. Pentru a beneficia pe deplin de beneficiile sale, este nevoie de o biodisponibilitate îmbunătățită. Consumul de curcumină cu piper negru, care conține piperină, poate spori absorbția cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumină conțin piperină, ceea ce le face mai eficiente. Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce face benefică administrarea ei cu o masă bogată în grăsimi.
Crește capacitatea antioxidantă a organismului
Curcumina, o substanță bioactivă, are potențialul de a combate inflamația, un factor-cheie în diverse afecțiuni, ceea ce face ca dozele sale mari să fie cruciale pentru prevenire și tratament.
Stimulează factorul neurotrofic derivat din creier
Deteriorarea oxidativă, o cauză cheie a îmbătrânirii și a bolilor, implică reacția radicalilor liberi cu substanțele organice. Fiind un antioxidant puternic, curcumina poate neutraliza radicalii liberi și stimula alți antioxidanți, deși sunt necesare studii clinice suplimentare, potrivit MedicalNewsToday.
Foto: Freepik @jigsawstocker
Curcumina poate reduce riscul de boli de inimă
Neuronii din creier pot forma noi conexiuni la vârsta adultă, sub impulsul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care joacă un rol în memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de tulburări cerebrale comune, cum ar fi depresia și boala Alzheimer. Curcumina poate crește nivelurile de BDNF, ceea ce ar putea întârzia sau inversa bolile cerebrale și declinul funcțiilor legate de vârstă, precum și îmbunătăți memoria și atenția.
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Cercetările sugerează că curcumina poate proteja împotriva bolilor de inimă prin îmbunătățirea funcției endoteliului, care reglează tensiunea arterială și coagularea. De asemenea, reduce inflamația și oxidarea, care sunt factori majori ai bolilor de inimă, și poate duce la îmbunătățirea sănătății inimii.
Poate fi utilă în tratarea bolii Alzheimer
S-a constatat că suplimentele de curcumină afectează diferite forme de cancer, inclusiv creșterea și dezvoltarea cancerului, contribuind la moartea celulară, reducând angiogeneza și metastazele și, potențial, prevenind cancerul, în special în cazul cancerelor sistemului digestiv, cum ar fi cancerul colorectal.
Pacienții cu artrită răspund bine la suplimentele de curcumină
Curcumina și-a demonstrat potențialul în ameliorarea durerii la pacienții cu osteoartrită și în reducerea inflamației în artrita reumatoidă, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă poate înlocui medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ca tratament pentru durerea provocată de inflamația artritei.
Este benefică împotriva depresiei
S-a demonstrat că această plantă cu potențial pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, stimulează neurotransmițătorii cerebrali serotonină și dopamină, reduce inflamația și promovează plasticitatea creierului, putând inversa efectele depresiei asupra nivelului BDNF și reducând anxietatea, deși sunt necesare cercetări suplimentare.
Poate contribui la întârzierea îmbătrânirii și la combaterea bolilor cronice legate de vârstă
Potențialul curcuminei ca supliment anti-îmbătrânire se extinde dincolo de prevenirea bolilor, promovând potențial longevitatea prin reducerea oxidării și a inflamației, despre care se crede că joacă un rol în îmbătrânire.
Curcumina, o componentă cheie a turmericului, are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, prevenirea bolii Alzheimer, proprietăți antiinflamatorii și o potențială ameliorare a depresiei și a artritei, deși biodisponibilitatea sa rămâne limitată.
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
-
-
5 alimente care te balonează cel mai tare31.08.2025, 16:37
-
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!