Consumul de lactate, risc mai mic de diabet și hipertensiune
Un studiu care a inclus aproape 150.000 de participanți a descoperit că un aport mai mare de produse lactate a scăzut riscul de hipertensiune arterială și...
Cazurile de diabet zaharat de tip 2 și de hipertensiune arterială sunt în creștere în toate colțurile lumii.
Experții estimează că aproximativ 34 de milioane de oameni din SUA au diabet și aproape jumătate din populația adultă are hipertensiune. Ratele cresc și în alte părți ale lumii, în special în vest.
În consecință, profesioniștii din domeniul sănătății investighează modului de prevenire a acestor boli. Deoarece o dietă nesănătoasă este un factor de risc semnificativ pentru ambele probleme, adaptarea dietei pare a fi o abordare promițătoare.
Potrivit cercetărilor, consumul de lactate este asociat cu tensiunea arterială mai scăzută. Studiile au arătat și riscul de diabet scade prin consumul de lactate.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei cercetări a inclus doar participanții din Europa și America de Nord, ceea ce a limitat generalizarea rezultatelor.
Acum, un studiu internațional asupra datelor de la aproape 150.000 de oameni a concluzionat că un aport mai mare de lactate, în special soiuri cu grăsimi întregi, este asociat cu un risc mai mic de diabet și tensiune arterială ridicată.
De asemenea, studiul a concluzionat că un consum crescut de lactate în grăsimi a fost asociat cu rate mai mici de sindrom metabolic - un grup de simptome care cresc riscul de boli de inimă.
Rezultatele sunt publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care.
Cel puțin 2 porții zilnice
Rezultatele studiului au arătat că, în medie, oamenii mâncau 179 de grame de lactate în fiecare zi. Acesta înseamnă mai puțin de un pahar de lapte sau o cană de iaurt pe zi, fiecare dintre acestea măsurând 244 de grame.
Oamenii din Europa și din America de Nord și de Sud, în medie, au mâncat mai multe lactate decât cei din Asia și Africa. De asemenea, oamenii din Europa și America de Nord au avut tendința de a mânca mai multe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în timp ce cei din alte regiuni au consumat mai multe soiuri de grăsimi întregi.
Atunci când au analizat asocierile, cercetătorii au descoperit că cel puțin 2 porții de lactate consumate zilnic a scăzut cu 24% riscul de sindrom metabolic.
Între timp, consumul a cel puțin 2 porții de lactate cu grăsimi întregi, a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de sindrom metabolic. Consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi nu a fost asociat cu o reducere a riscului sindromului metabolic.
În timp ce aportul de unt a fost asociat și cu un risc mai mic de sindrom metabolic, consumul a fost foarte scăzut, în medie, 3 grame pe zi, iar datele disponibile au fost limitate.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
