Consumul de lactate, risc mai mic de diabet și hipertensiune
Un studiu care a inclus aproape 150.000 de participanți a descoperit că un aport mai mare de produse lactate a scăzut riscul de hipertensiune arterială și...
Cazurile de diabet zaharat de tip 2 și de hipertensiune arterială sunt în creștere în toate colțurile lumii.
Experții estimează că aproximativ 34 de milioane de oameni din SUA au diabet și aproape jumătate din populația adultă are hipertensiune. Ratele cresc și în alte părți ale lumii, în special în vest.
În consecință, profesioniștii din domeniul sănătății investighează modului de prevenire a acestor boli. Deoarece o dietă nesănătoasă este un factor de risc semnificativ pentru ambele probleme, adaptarea dietei pare a fi o abordare promițătoare.
Potrivit cercetărilor, consumul de lactate este asociat cu tensiunea arterială mai scăzută. Studiile au arătat și riscul de diabet scade prin consumul de lactate.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei cercetări a inclus doar participanții din Europa și America de Nord, ceea ce a limitat generalizarea rezultatelor.
Acum, un studiu internațional asupra datelor de la aproape 150.000 de oameni a concluzionat că un aport mai mare de lactate, în special soiuri cu grăsimi întregi, este asociat cu un risc mai mic de diabet și tensiune arterială ridicată.
De asemenea, studiul a concluzionat că un consum crescut de lactate în grăsimi a fost asociat cu rate mai mici de sindrom metabolic - un grup de simptome care cresc riscul de boli de inimă.
Rezultatele sunt publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care.
Cel puțin 2 porții zilnice
Rezultatele studiului au arătat că, în medie, oamenii mâncau 179 de grame de lactate în fiecare zi. Acesta înseamnă mai puțin de un pahar de lapte sau o cană de iaurt pe zi, fiecare dintre acestea măsurând 244 de grame.
Oamenii din Europa și din America de Nord și de Sud, în medie, au mâncat mai multe lactate decât cei din Asia și Africa. De asemenea, oamenii din Europa și America de Nord au avut tendința de a mânca mai multe produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în timp ce cei din alte regiuni au consumat mai multe soiuri de grăsimi întregi.
Atunci când au analizat asocierile, cercetătorii au descoperit că cel puțin 2 porții de lactate consumate zilnic a scăzut cu 24% riscul de sindrom metabolic.
Între timp, consumul a cel puțin 2 porții de lactate cu grăsimi întregi, a fost asociat cu un risc cu 28% mai mic de sindrom metabolic. Consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi nu a fost asociat cu o reducere a riscului sindromului metabolic.
În timp ce aportul de unt a fost asociat și cu un risc mai mic de sindrom metabolic, consumul a fost foarte scăzut, în medie, 3 grame pe zi, iar datele disponibile au fost limitate.
-
6 alimente grase surprinzător de sănătoase28.12.2025, 11:36
-
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
