Consumul de lapte slab în grăsimi, asociat cu o îmbătrânire mai lentă

Un nou studiu arată cum consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi - atât lapte fără grăsimi, cât și 1% - este asociat semnificativ cu o îmbătrânire mai lentă la...
Cercetările efectuate pe 5.834 de adulți din S.U.A. de către Brigham Young University, profesor de știință, Larry Tucker, Ph.D., au descoperit că persoanele care beau lapte cu conținut scăzut de grăsimi au o îmbătrânire biologică de câțiva ani mai mică decât cei care beau lapte cu grăsimi mari (2%), notează Eurekalert.
„A fost surprinzător cât de puternică a fost diferența", a spus Tucker. „Dacă veți bea lapte cu conținut ridicat de grăsimi, ar trebui să fiți conștienți că acest lucru este predictiv sau are legătură cu unele consecințe semnificative".
Tucker a investigat relația dintre lungimea telomerei și ambele frecvențe de consum de lapte (băutori zilnici față de băutori săptămânali sau mai puțin) și conținutul de grăsime din laptele consumat. Telomerele sunt capetele nucleotidice ale cromozomilor umani. Ei acționează ca un ceas biologic și sunt extrem de corelați cu vârsta; de fiecare dată când o celulă se reproduce, omul pierde o mică parte din capătele finale. Prin urmare, persoanele îmbătrânesc, cu atât sunt mai scurte telomerele lor.
Și, se pare, cu cât sunt mai mulți oamenii beau cu lapte cu conținut mare de grăsimi, cu atât telomerele lor sunt mai scurte, potrivit noului studiu BYU, publicat în Medicina Oxidativă și Longevitatea Celulară. Studiul a relevat faptul că pentru fiecare creștere de 1% a grăsimii din lapte consumate (consumul de 2% grăsime față de 1% grăsime), telomerele au fost mai scurte.
În cadrul cerectătii, aproape jumătate dintre oamenii studiați au consumat lapte zilnic și un alt sfert au consumat lapte cel puțin săptămânal. Puțin sub o treime dintre adulți au raportat că au consumat lapte cu grăsime completă și alte 30% au raportat că au consumat 2% lapte. Între timp, 10% au consumat 1% lapte, iar alți 17% au băut lapte fără grăsimi. Aproximativ 13% nu au consumat lapte de vacă.
"Laptele este probabil cel mai controversat aliment din țara noastră", a spus Tucker. "Dacă cineva mi-ar cere să prezint o prezentare cu privire la valoarea consumului de lapte, aș putea pune la dispoziție o prezentare de o oră care să te șocheze. Ați crede:„ Vai, toată lumea ar trebui să bea mai mult lapte. " Dacă cineva ar spune contrariul, ați putea face și asta. Cel puțin, concluziile acestui studiu merită cu siguranță să ne pună pe gânduri. Poate există ceva aici care necesită o atenție puțin mai mare. "
Oarecum surprinzător, el a descoperit, de asemenea, că cei care nu beau lapte aveau telomere mai scurte decât adulții care consumau lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
Tucker a declarat că rezultatele studiului oferă sprijin pentru actualele orientări dietetice pentru americani (2015-2020), care încurajează adulții să consume lapte cu conținut scăzut de grăsimi, atât lapte cât și 1%, și nu lapte cu grăsimi mari, ca parte a unei diete sănătoase .
"Nu este un lucru rău să bei lapte", a spus Tucker. „Ar trebui să fiți mai conștienți de ce tip de lapte beți".
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.