Copiii care urmăresc emisiuni de gătit mâncare sănătoasă au de două ori mai multe șanse să mănânce corect

Un nou studiu publicat în Journal of Nutrition Education and Behavior a descoperit că micuții cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani aveau aproape de trei ori mai multe șanse de a lua decizii bune...
Programele de televiziune care conțin alimente sănătoase pot fi un ingredient cheie în educarea copiilor pentru a face alegeri alimentare mai sănătoase acum și până la vârsta adultă, notează Eurekelert.
Cercetătorii le-au cerut celor 125 de copii între 10 și 12 ani, cu acordul părinților, de la cinci școli din Olanda să urmărească 10 minute un program de televiziune olandez de gătit conceput pentru copii, apoi le-au oferit o gustare ca recompensă pentru participare. Copiii care au urmărit programul de gătit mâncare sănătoasă aveau mult mai multe șanse să aleagă una dintre opțiunile sănătoase pentru gustări - un măr sau câteva bucăți de castravete - decât una dintre opțiunile nesănătoase - o mână de chipsuri sau covrigei sărați.
"Rezultatele acestui studiu indică faptul că programele de gătit pot fi un instrument promițător pentru promovarea schimbărilor pozitive în preferințele, atitudinile și comportamentele legate de alimente ale copiilor", a declarat autorul principal Frans Folkvord, dr., Al Universității Tilburg, Tilburg, Olanda.
Acest studiu a fost realizat în școli, ceea ce ar putea reprezenta o alternativă promițătoare pentru copiii care învață comportamente alimentare sănătoase. Cercetările anterioare au descoperit că tinerii sunt mai susceptibili să mănânce alimente bogate în nutrienți, inclusiv fructe și legume, dacă ar fi implicați în pregătirea mesei, însă dependența modernă de alimentele pregătite și lipsa modelării de către părinți în pregătirea alimentelor proaspete au dus la scăderea abilităților de gătit în rândul copiilor.
„Furnizarea educației nutriționale în mediile școlare poate avea o influență pozitivă importantă asupra cunoștințelor, atitudinilor, abilităților și comportamentelor copiilor", a spus dr. Folkvord.
Acest studiu indică importanța vizuală a opțiunilor mai sănătoase atât în alegerea mâncării, cât și în mărimea porțiilor la programele de gătit TV, determină spectatorii tineri să își dorească acele alegeri mai sănătoase, apoi să acționeze asupra acestor pofte.
Efectul pe care îl are expunerea la opțiuni mai sănătoase asupra copiilor este puternic influențat de trăsăturile de personalitate. De exemplu, copiii cărora nu le plac alimentele noi sunt mai puțin susceptibili să arate o dorință mai puternică de alegeri mai sănătoase, după ce se uită la un program TV cu alimente mai sănătoase decât un copil căruia îi place să încerce alimente noi. Pe măsură ce cresc, totuși, încep să se simtă mai responsabili pentru obiceiurile alimentare și pot reveni asupra informațiilor învățate în copilărie. Cercetătorii consideră că acest lucru poate indica programele de televiziune cu obiceiuri sănătoase pot avea încă un impact pozitiv asupra comportamentului copiilor, chiar dacă acesta este deja adolescent.
„Școlile reprezintă cea mai eficientă cale de a ajunge la o secțiune mare dintr-o populație țintă importantă, care include copii, precum și personalul școlar și comunitatea mai largă", a comentat dr. Folkvord. „Modelarea pozitivă a colegilor și a profesorilor îi poate încuraja pe elevi să încerce alimente noi pentru care au manifestat anterior repulsie".
Obiceiurile dietetice greșite din copilărie și adolescență au multiple efecte negative asupra mai multor indicatori de sănătate, inclusiv realizarea și menținerea greutății, a modelelor de creștere și dezvoltare și a sănătății dentare.
„Probabilitatea consumului de fructe și legume în rândul tinerilor și adulților este puternic legată de știința de a prepara masa. Abilitățile crescute de gătit în rândul copiilor pot influența pozitiv consumul de fructe și legume într-o manieră care va persista până la vârsta adultă", a spus Dr. A adăugat Folkvord.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.