Cum ne putem proteja de alimentele falsificate. Bilic: Primul semn de suspiciune...
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la alimentele falsificate.
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la alimentele falsificate. Pe contul său de socializare vine cu câteva exemple, dar și cu sfaturi pentru cei care vor să consume produse sănătoase.
”Există alimente falsificate?
Prin definiție cuvântul 'falsificat' înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a înșela.
În această situație cel păcălit este afectat financiar, dă bani mulți pe ceva fără valoare. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: pe deoparte cheltuiești mult pe mâncare de calitate inferioară, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Care sunt cele mai falsificate alimente
”Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul. Vinul și produsele alcoolice, brânzeturile și mezelurile sunt și ele frecvent contrafăcute.
De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată.
Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este 'învechită' câteva săptămâni în loc de 2-3 ani.
O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum 'origine geografică protejată' sau 'produs cu origine controlată' garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a mai scris nutriționistul Mihaela Bilic.
Cine sunt ”responsabilii”
”Atenție, falsificarea nu o fac producătorii serioși și responsabili, ci cei care vor să obțină un profit financiar păcălind consumatorii.
Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție. Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate este un nou semn de neîncredere.
Dacă cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat. Tot ulei vegetal este și uleiul de floarea-soarelui sau de rapiță, însă beneficiile pentru sănătate sunt diferite, iar prețul este incomparabil mai mic.
În dorința de a obține produse cat mai ieftine, industria alimentară se pretează la astfel de practici de producție și etichetare care pot creea consumatorului iluzia calității.
Se merge și pe ideea că sănătatea nu ne este pusă în pericol, doar portofelul are de suferit. Din această competiție nedreaptă vor fi afectați producătorii artizanali, care fac produse de calitate în cantități limitate.
Dacă nu ai volume mari și continuitate la raft, multe supermarketuri nu-ți vor lista produsul. Ori volume mari înseamnă producție industrială și calitate scăzută, greu de luptat cu asta”, a mai scris cunoscutul medic nutriționist.
Consumatorii, deopotrivă vinovați de situație
”Până și noi, consumatorii, suntem vinovați. Încurajăm această situație prin lipsa de atenție și comoditatea noastră: ne mulțumim cu brânză TIP parmezan pentru că e mai ieftină și cu ulei de măsline, indiferent că este extravirgin sau în amestec.
Cât despre crenvurști sau mezeluri diferența de calitate vine din ingrediente și rețetă, nu le putem declara pe toate nesănătoase. Mai nou războiul din Ucraina a dus și la o criză a uleiului de floarea-soarelui, deci să nu ne mirăm dacă în sticla de ulei vom găsi grăsime de cocos și de palmier.
Sunt tot vegetale, ce mai contează că sunt saturate și cresc colesterolul în sânge?
Marketingul alimentar este construit pe iluzia calității și a sănătății. Însă nimeni nu ne poate scoate banii din buzunar cu forța. Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, a atras atenția nutriționistul.
Vezi și: Cele 10 fructe și legume pe care să NU le cumperi BIO. OMG, marele pericol pentru sănătate
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
