De ce nu mâncăm alimente sănătoase, explicațiile unui nutriționist

Suntem prea comozi, prea ocupați sau prea leneși pentru sănătatea noastră, arată un cunoscut medic specialist în Nutriție și Boli Metabolice. Specialistul dezvăluie cercul vicios în care ne...
Din lene sau pentru că nu ne găsim timp, alegem să mâncăm pe fugă, tot felul de alimente nesănătoase, atrage atenția dr. Mihaela Bilic.
„Nu mâncăm suficient de multe legume pentru că ne este greu / lene să le cumpărăm / spălăm / curățăm / gătim. Nu mâncăm suficient de des pește pentru că ne este greu/lene să alegem oasele iar gustul/mirosul nu ne satisface la fel ca șnițelul cu cartofi prăjiți. Nici ciorbe nu consumăm prea des, tot din cauza comodității: prea mult timp de preparat, prea dificil de transportat și nu se pot mânca în pat unde mai pui că și rimează!!", scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Cercul vicios în care ne învârtim are, însă, efecte nefaste. Partea și mai paroastă e că efectul comodității noastre este speculat masiv.
„Comoditatea noastră (ca să nu-i zicem lene) nu lasă indiferentă nici lumea medicală, nici industria alimentară. Într-o societate care are nevoie de cetățeni sănătoși care să fie și buni consumatori, soluțiile nu întârzie să apară. Așa că ce nu avem noi chef sau timp să facem, se pot cumpăra produse semipreparate, ambalate, spălate, porționate, gata bune cât să fie mestecate...și nici mestecatul nu mai e obligatoriu, având în vedere cât de moi, pasate, rafinate sau centrufugate au devenit toate produsele", aratp dr. Bilic.
Ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat!
„Până aici totul pare bine și frumos, progresul omenirii se vede și în farfurie. Mai trist este când acest „mai bine"- de fapt „mai comod"- ajunge să strice „binele" pe care îl aveam. Pentru că preambalat, procesat, industrializat și ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat! Să luăm de exemplu peștele/carnea: bucățile ambalate în caserole, gata pregătite pentru a fi puse la cuptor/pe grătar, nu sunt doar filetate/tranșate, dar sunt și injectate cu un amestec de zeamă de lămâie/amidon și mirodenii, care au rolul să frăgezească carnea, să o facă mai gustoasă și mai ușor/rapid de gătit. Nici preparatele congelate nu sunt la fel de simple ca cele pe care le făcea bunica, de la cartofi prăjiți la șnițel, chiftele sau pilaf cu legume, toate conțin ingrediente menite să asigure consistență, culoare, gust- în final rețeta ține mai mult de chimie decât de bucătărie", arată medicul.
Și asta nu e tot. „Când comoditatea ni se urcă la cap și devine răzgâială, ne trezim că vrem struguri și pepeni fără sâmburi, mandarine care se curăță ușor, cireșe cât oul de porumbel și ouă cu gălbenuș portocaliu tot timpul anului. Adică noi suntem aceia care facem mofturi, altfel revoltați fiind că mâncarea nu mai e ce era odinioară???? Până când supermarket-urile vor da faliment ca urmare a faptului că ne-am întors cu toții la cratiță, eu zic că merită să mai renunțăm un pic la comoditate. Dacă vreți sănătate, mizați pe simplitate- consumați orice produs cât mai puțin procesat / transformat / ameliorat, cât mai aproape de forma în care l-a făcut Natura. Nu-i lăsați pe alții să gătească / pregătească mâncarea în locul vostru, culmea e că nimeni nu o poate face mai bine ca voi!", conchide medicul.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.