Dieta care se întoarce împotriva ta: ce spune psihologul
Abordarea unui stil de viață sănătos este recomandat de către orice profesionist în domeniul sănătății. Dar puțini se gândesc că acest lucru se poate întoarce împotriva...
Atunci când din recomandările ajungem să facem o obsesie, ceea ce ar trebui să fie alimentaţie sănătoasă se transformă într-o tulburare alimentară. În unele cazuri, rezolvarea este în cabinetul psihologului, care trebuie să dea de capătul unor tulburări alimentare precum bulimie sau anorexie, tulburări alimentare ce pot apărea pe fond nervos, în general fetele tinere fiind mai des afectate.
Psihologii spun că o dietă alimentară, abordată doar pentru „a fi la modă”, poate fi mai mult dăunătoare decât de ajutor şi că, dacă este necesară o dietă, asta trebui să stabilească un medic, care va recomanda un plan alimentar ţintit, personalizat. „Din punct de vedere psihologic, ca notă comună, sunt anumite stări care te predispun să mănânci compulsiv, sau să te înfometezi: dacă ai în minte imaginea unui model, ai un standard de manechin, iar tu nu arăţi aşa cum le vezi pe acele manechine, ai să te vezi în oglindă mai grasă decât în realitate, percepţia despre propria greutate va fi deformată”, spune Dana Crişan psiholog clinician.
Ea arată că este vorba despre tulburarea numită „body dysmorphia”, care se referă la obsesia de a deveni cât mai slabă şi percepţia deformată asupra propriului corp. „Vedem în reviste tot felul de modele, iar nouă ni se prezintă acele modele ca standarde de frumuseţe şi firesc, orice tânără care arată normal, chiar şi fără probleme de greutate, o să creadă că nu e conformă, că nu atinge standardele de frumuseţe acceptate social şi e foarte uşor să ajungă la dereglări de natură psihică, anorexie sau bulimie. Va simţi nevoia să apeleze la diete drastice, când, de fapt, trebuie doar să se înveţe să se accepte, să-şi accepte corpul aşa cum este.
Desigur, când nu e vorba de stări de obezitate sau greutate care să pună în pericol sănătatea, situaţie în care dieta o va prescrie medicul” mai explică psihologul clinician, care mai arată că o alimentaţie sănătoasă este de preferat, unor diete drastice, ţinute ocazional. „O alimentaţie corectă, echilibrată, trebuie să devină un mod de viaţă, pentru că altfel, ţinem curele de slăbire cu nume pompoase pentru două săptămâni, dăm jos câteva kilograme, după care revenim la vechile obiceiuri şi repunem toate kilogramele pierdute, poate plus altele, câteva”, mai arată ea. „Mai mult, dacă ţinem o dietă doar pentru că e «fashion» doar ca să ne simţim conforme, aceste dezechilibre alimentare ne vor face mai mult rău decât bine. Să abordezi un regim vegan, row vegan, doar pentru că la modă şi să leşini după câteva zile pentru că organismul tău nu rezistă, este evident că nu e o necesitate medicală”, mai spune ea.
Pe de altă parte, mai arată ea, ţine şi de „starea de bine”. „Sunt persoane care au o stare de bine, chiar dacă au cinci kilograme mai mult decât ar zice standardele, dar starea este bună, viaţa este echilibrată, tonusul e bun, totul este ok, atunci acele cinci kilograme nu ar trebui să ne trimită la dietă. Dar, dacă e o creştere alarmantă pe fond hormonal sau medical, atunci trebuie abordată o dietă personalizată şi trebuie rezolvată problema medicală, cea care a cauzat creşterea în greutate. La fel, dacă este o pierdere bruscă în greutate, se va căuta întâi cauza medicală”, mai arată ea.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
