Dieta mediteraneană blochează o cauză principală de orbire, studiu

Există dovezi că o dietă săracă și proastă joacă un rol important în dezvoltarea degenerării maculare date de vârstă, o cauză principală de orbire în Statele Unite, arată un studiu...
Există dovezi că o dietă săracă și proastă joacă un rol important în dezvoltarea degenerării (degenerescenței) maculare cauzate de vârstă (AMD), o cauză principală de orbire în Statele Unite. O colaborare vastă a cercetătorilor din Uniunea Europeană care investighează legătura dintre gene și stilul de viață în ceea ce privește dezvoltarea AMD a constatat că persoanele care au aderat la o dietă mediteraneană își reduc riscul de dezvoltare a degenerării maculare cauzate de vârstă cu 41%.
Această cercetare se adaugă studiilor anterioare și sugerează că o astfel de dietă este benefică pentru toată lumea, indiferent dacă aveți deja boala sau aveți riscul de a o dezvolta. Noua cercetare a fost publicată online în revista Oftalmologie, a Academiei Americane de Oftalmologie.
Ce presupune dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană presupune să mănânci mai puțină carne și mai mult pește, legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și ulei de măsline. Cercetările anterioare au legat această dietp de o durată de viață mai lungă și o incidență redusă a bolilor de inimă și a declinului cognitiv. Dar doar câteva studii au evaluat impactul asupra dezvoltării degenerării maculare cauzate de vârstă. Unele studii au arătat că dieta poate ajuta cu anumite tipuri de AMD sau numai în diferite stadii ale bolii.
Dar combinarea studiile anterioare legate AMD cu ultimele date, duc la o imagine mult mai clară. Dieta mediteraneană are potențialul de a preveni o boală care orbește.
AMD este o boală degenerativă a ochilor. Cauzează pierderea vederii centrale, care este crucială pentru activitățile simple de zi cu zi, cum ar fi capacitatea de a vedea fețe, de a conduce, de a citi și de a scrie. Este o cauza principală a pierderii vederii în rândul persoanelor de 50 de ani și peste, care afectează 1,8 milioane de americani. Până în 2020, numărul este estimat să urce la aproape 3 milioane.
5.000 de persoane analizate
Pentru acest ultim studiu, cercetătorii au analizat chestionarele de frecvență alimentară de la aproape 5.000 de persoane care au participat la două investigații anterioare - Studiul Rotterdam, care a evaluat riscul de boală la persoanele de 55 ani și peste, precum și studiul Alienor, care a evaluat asocierea dintre bolile de ochi și factori nutriționali la persoanele cu vârsta de 73 de ani și peste.
Pacienții din studiul Rotterdam au fost examinați și au completat chestionarele alimentare la fiecare cinci ani, pe o perioadă de 21 de ani, în timp ce pacienții din studiul Alienor au fost văzuți la fiecare doi ani, pe o perioadă de 4 ani. Cercetatorii au descoperit că cei care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut un risc cu 41% mai mic să dezvolte AMD, comparativ cu cei care nu au urmat acest regim alimentar.
Mâncate separat, ingredintele n-au același efect
De asemenea, au descoperit că, separat, niciunul dintre componentele individuale ale dietei mediteraneene - pește, fructe, legume etc. – nu reduce riscul de AMD. Mai degrabă, întregul model de a consuma alimente este cel cu efect de reducere semnificativă a riscului de a dezvolta degenerarea maculară odată cu vârsta.
„Suntem ceea ce mâncăm", a spus Emily Chew, MD, purtator de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, care activează în consiliul consultativ al grupului de cercetare care conduce studiul, într-un material preluat de sciencedaily.com. „Cred că aceasta este o chestiune de sănătate publică la același nivel ca și fumatul. Bolile cronice, cum ar fi AMD, demența, obezitatea și diabetul, au toate rădăcini în obiceiurile alimentare proaste".
Câte tipuri de degenerescență există
Există două tipuri de AMD - uscată și umedă. Tipul uscat afectează aproximativ 80-90% dintre persoanele cu degenerescența maculară dată de vârstă. În AMD uscat, mici depozite albe sau gălbui, numite drusen, se formează pe retină, determinând-o să se deterioreze în timp. În forma umedă, vasele de sânge cresc sub retină și apar scurgeri. Deși există un tratament eficient pentru tipul umed, nu există tratament disponibil pentru AMD uscat.
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
-
-
-
-
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.