Dieta mediteraneană blochează o cauză principală de orbire, studiu
Există dovezi că o dietă săracă și proastă joacă un rol important în dezvoltarea degenerării maculare date de vârstă, o cauză principală de orbire în Statele Unite, arată un studiu...
Există dovezi că o dietă săracă și proastă joacă un rol important în dezvoltarea degenerării (degenerescenței) maculare cauzate de vârstă (AMD), o cauză principală de orbire în Statele Unite. O colaborare vastă a cercetătorilor din Uniunea Europeană care investighează legătura dintre gene și stilul de viață în ceea ce privește dezvoltarea AMD a constatat că persoanele care au aderat la o dietă mediteraneană își reduc riscul de dezvoltare a degenerării maculare cauzate de vârstă cu 41%.
Această cercetare se adaugă studiilor anterioare și sugerează că o astfel de dietă este benefică pentru toată lumea, indiferent dacă aveți deja boala sau aveți riscul de a o dezvolta. Noua cercetare a fost publicată online în revista Oftalmologie, a Academiei Americane de Oftalmologie.
Ce presupune dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană presupune să mănânci mai puțină carne și mai mult pește, legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și ulei de măsline. Cercetările anterioare au legat această dietp de o durată de viață mai lungă și o incidență redusă a bolilor de inimă și a declinului cognitiv. Dar doar câteva studii au evaluat impactul asupra dezvoltării degenerării maculare cauzate de vârstă. Unele studii au arătat că dieta poate ajuta cu anumite tipuri de AMD sau numai în diferite stadii ale bolii.
Dar combinarea studiile anterioare legate AMD cu ultimele date, duc la o imagine mult mai clară. Dieta mediteraneană are potențialul de a preveni o boală care orbește.
AMD este o boală degenerativă a ochilor. Cauzează pierderea vederii centrale, care este crucială pentru activitățile simple de zi cu zi, cum ar fi capacitatea de a vedea fețe, de a conduce, de a citi și de a scrie. Este o cauza principală a pierderii vederii în rândul persoanelor de 50 de ani și peste, care afectează 1,8 milioane de americani. Până în 2020, numărul este estimat să urce la aproape 3 milioane.
5.000 de persoane analizate
Pentru acest ultim studiu, cercetătorii au analizat chestionarele de frecvență alimentară de la aproape 5.000 de persoane care au participat la două investigații anterioare - Studiul Rotterdam, care a evaluat riscul de boală la persoanele de 55 ani și peste, precum și studiul Alienor, care a evaluat asocierea dintre bolile de ochi și factori nutriționali la persoanele cu vârsta de 73 de ani și peste.
Pacienții din studiul Rotterdam au fost examinați și au completat chestionarele alimentare la fiecare cinci ani, pe o perioadă de 21 de ani, în timp ce pacienții din studiul Alienor au fost văzuți la fiecare doi ani, pe o perioadă de 4 ani. Cercetatorii au descoperit că cei care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut un risc cu 41% mai mic să dezvolte AMD, comparativ cu cei care nu au urmat acest regim alimentar.
Mâncate separat, ingredintele n-au același efect
De asemenea, au descoperit că, separat, niciunul dintre componentele individuale ale dietei mediteraneene - pește, fructe, legume etc. – nu reduce riscul de AMD. Mai degrabă, întregul model de a consuma alimente este cel cu efect de reducere semnificativă a riscului de a dezvolta degenerarea maculară odată cu vârsta.
„Suntem ceea ce mâncăm", a spus Emily Chew, MD, purtator de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie, care activează în consiliul consultativ al grupului de cercetare care conduce studiul, într-un material preluat de sciencedaily.com. „Cred că aceasta este o chestiune de sănătate publică la același nivel ca și fumatul. Bolile cronice, cum ar fi AMD, demența, obezitatea și diabetul, au toate rădăcini în obiceiurile alimentare proaste".
Câte tipuri de degenerescență există
Există două tipuri de AMD - uscată și umedă. Tipul uscat afectează aproximativ 80-90% dintre persoanele cu degenerescența maculară dată de vârstă. În AMD uscat, mici depozite albe sau gălbui, numite drusen, se formează pe retină, determinând-o să se deterioreze în timp. În forma umedă, vasele de sânge cresc sub retină și apar scurgeri. Deși există un tratament eficient pentru tipul umed, nu există tratament disponibil pentru AMD uscat.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
