Dieta omnivoră versus dieta vegană: care este mai bună? Ultimele rezultate ale studiului gemenilor
Care este mai bună: dieta omnivoră sau cea vegană? Ultimele rezultate ale studiului gemenilor.
În ultima decadă, interesul pentru dietele bazate pe plante a crescut semnificativ, cu numeroase studii care evidențiază beneficiile acestora asupra sănătății. Un nou raport, publicat în JAMA Network Open, adaugă o perspectivă interesantă asupra impactului unei diete vegane sănătoase asupra sănătății cardiovasculare, comparându-l cu o dietă omnivoră. Studiul a furnizat informații interesante despre modul în care alegerea alimentelor poate influența nivelul colesterolului, insulină și greutatea corporală.
Ce presupune studiul gemenilor
Un aspect distinctiv al acestui studiu a fost utilizarea perechilor de gemeni identici, oferind o "potrivire" științifică suplimentară pentru a elimina variabilele confundante. Cercetătorii au recrutat 22 de astfel de perechi, repartizându-le aleatoriu să adopte fie o dietă omnivoră, fie o dietă vegană sănătoasă pentru o perioadă de opt săptămâni.
Ambele diete au fost concepute pentru a fi sănătoase, promovând alimente minim procesate, precum cereale integrale, fructe și legume. În primele patru săptămâni, participanților li s-au furnizat mese specifice dietei printr-un serviciu de livrare a mâncărurilor și au primit consiliere de la experți în sănătate. Ulterior, pentru rumătoarele 4 săptămâni, participanții au fost îndrumați să aleagă alimente potrivite dietei lor pe baza consilierii primite.
Rezultatele studiului au fost remarcabile. Cei care au adoptat dieta vegană sănătoasă au înregistrat reduceri semnificative ale colesterolului LDL, insulină și greutate corporală în comparație cu gemenii care au ales dieta omnivoră. Mai mult, grupul vegan a prezentat îmbunătățiri în privința colesterolului lipoproteinelor cu densitate înaltă în post, trigliceridelor, vitaminei B12, glucozei și nivelurilor de TMAO, chiar dacă acestea nu au atins semnificația statistică.
Această cercetare se alătură unui corp tot mai mare de dovezi care susțin legătura dintre dietele bazate pe plante și sănătatea cardiovasculară. Studii anterioare au demonstrat că dietele vegane și cele bazate pe plante sunt asociate cu o reducere a riscului de boli cardiovasculare, precum și îmbunătățiri în gestionarea greutății, a lipidelor, tensiunii arteriale și a metabolismului glucozei.
Un aspect încorajator al acestui studiu este constatarea că beneficiile nu necesită o trecere completă la o dietă vegană. Chiar și înlocuirea a câtorva mese bazate pe carne cu opțiuni pe bază de plante săptămânal poate aduce îmbunătățiri semnificative în sănătatea cardiovasculară. Ideea este să găsim un echilibru durabil, deoarece dietele strict restrictive pot fi dificil de urmat pe termen lung.
Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog intervențional, sugerează, pentru Healthline, că, în adoptarea unei diete vegane, este crucial să se acorde atenție suplimentării cu vitamine și minerale esențiale, cum ar fi B12, calciu, zinc, fier, omega-3 și proteine. În general, se recomandă o alimentație echilibrată, cu accent pe alimente sănătoase precum fructe, legume, cereale integrale și nuci, și o reducere a consumului de grăsimi saturate, zahăr și carbohidrați rafinați.
Vezi și: Narcisismul: tot ce trebuie să știi. Cum îți dai seama când o persoană este narcisistă
În lumina acestui studiu, alegerea unei diete vegane sănătoase pare să ofere avantaje semnificative pentru sănătatea cardiovasculară. Totuși, esențial este să găsim un echilibru personalizat, adaptat nevoilor și preferințelor individuale.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
