Diete vegetariene sau vegane, dezavantaje și risc crescut pentru anumite boli

Amatorii de diete vegetariene sau vegane trebuie să fie conștienți nu doar de efectele benefice mult-lăudate, ci și de ce dezavantaje aduc acestea și de riscul crescut pentru anumite boli
Sunt studii care arată că a adopta diete vegetariene sau vegane mai stricte aduc numeroase dezavantaje când vine vorba de sănătate, în anumite condiții ele putând crește riscul de accident vascular cerebral, putând dăuna sănătății creierului, determina căderea părului și apariția depresiei.
„Pentru persoanele în general sănătoase, nu văd niciun motiv pentru care consumul unei diete vegetariene să fie riscant pentru sănătate", spune dr Qi Sun, profesor asistent de nutriție la Școala T.H. Chan de sănătate publică de la Universitatea Harvard.
Dar cercetările recente ale lui Sun și cele ale altora arată că atunci când vine vorba de beneficii pentru sănătate calitatea alimentelor pe bază de plante contează. Adică: legume, da; cartofi prăjiți, nu.
O dietă vegetariană exclude întotdeauna carnea, peștele și păsările de curte, în conformitate cu definiția folosită de Grupul de Resurse Vegetariene (Vegetarian Resource Group). Veganii, pe de altă parte, nu mănâncă nici produse precum lapte, ouă și brânză, ori alte produse de proveniență animală, cum ar fi gelatina sau mierea, ba chiar evită lână, mătasea și pielea.
Sun spune că există capcanele potențiale ale alimentației fără carne, dar educația nutrițională și utilizarea suplimentelor atunci când este nevoie pot ajuta oamenii să le depășească.
Dezavantaje pentru diete vegetariene / vegane?
Risc de accident vascular cerebral: cercetătorii britanici au urmărit peste 48.000 de bărbați și femei fără istoric de boli cardiace sau accident vascular cerebral timp de aproximativ 18 ani. Vegetarienii aveau un risc cu 13% mai mic de boli de inimă decât cei care mâncau de carne. Dar, a arătat studiul publicat în The BMJ, au avut, de asemenea, un risc cu 20% mai mare de AVC (accident vascular cerebral) decât carnivorii. Asta s-a tradus la încă trei cazuri de AVC pentru fiecare 1.000 de oameni, de-a lungul a 10 ani.Studiul a fost unul observațional, care nu poate stabili însă relația cauză-efect.
Sănătatea creierului: Un alt expert a scris că tendința către dietele vegetariene poate duce la o „criză de colină". Colina este un nutrient important pentru sănătatea creierului și alte funcții din organism. Se găsește în carne roșie și de păsări de curte și corpul uman nu o poate produce în cantitatea de care are nevoie.
„Dietele vegetariene sunt cu siguranță mai scăzute în colină", spune Liz Weinandy, dietetică înregistrată la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, pentru WebMD. „Mâncarea a câtorva ouă pe săptămână poate ajuta cu adevărat la stimularea aportului". Veganii ar trebui să ia în considerare un supliment, în special femeile de vârstă fertilă.
Căderea părului: Un studiu recent a constatat că o lipsă severă de proteine, printre alte deficiențe de dietă, poate duce la căderea părului. Acest lucru se întâmplă întrucât carnea conține fier, vitamina B și zinc, care sunt importante pentru creșterea părului.
Probleme cu starea de spirit: Unele studii au arătat că a trăi fără carne îmbunătățește starea de spirit, iar altele au constatat contrariul. Într-un studiu efectuat pe 400 de proaspete mămici, 80 au raportat depresie postpartum. O dietă vegetariană a fost unul dintre factorii care păreau să facă mai probabil ca ele să fie deprimate.
Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat vegetarienii, veganii și oamenii care mănâncă atât plante, cât și produse animale și au descoperit că veganii aveau un nivel de anxietate și stres mai mic decât cei care consumau și carne.
Alți cercetători au analizat problemele de sănătate mintală la vegetarieni și au concluzionat că sunt mai susceptibili să le aibă, dar, în medie, problemele mentale erau acolo înainte ca oamenii să înceapă să mănânce o dietă vegetariană. Evident, în niciunul dintre cazuri, nu s-a găsit o legătură directă cauză-efect.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!