Colesterol și carne. Care sunt cele mai bune proteine pentru inima ta

Colesterolul pare să fie influențat de tipul de carne pe care-l consumăm și că proteinele animale nu sunt tocmai bune pentru inimă, arată un nou studiu.
Un studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition a stârnit interesul când a raportat că, de fapt, carnea roșie și cea albă au un efect similar asupra lipoproteinei cu densitate scăzută - colesterolul „rău” LDL -, care este asociat cu un risc crescut de boli cardiace, potrivit Harvard Medical School.
Carne roșie, carne albă sau fără carne?
Studiul a examinat dacă nivelul de colesterol a fost diferit după consumarea dietelor bogate în carne roșie, în comparație cu dietele cu cantități similare de proteine din carne albă sau surse care nu sunt din carne (leguminoase, nuci, cereale și produse din soia). De asemenea, a analizat dacă rezultatele au fost afectate de cantitatea de grăsimi saturate din fiecare dietă.
113 bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, au participat la studiu. Fiecare participant la studiu a fost repartizat la întâmplare fie unei diete bogate în grăsimi saturate, fie unei diete sărace. Apoi, timp de patru săptămâni fiecare, în ordine aleatorie, au consumat proteine din carne roșie, din carne albă sau din surse care nu sunt din carne.
Toate alimentele consumate în timpul studiului au fost furnizate de cercetători (cu excepția legumelor și fructelor, pentru a asigura prospețimea în momentul consumului). Pentru a reduce șansele ca alți factori care ar afecta nivelul colesterolului, participanților li sa solicitat să își mențină nivelul de activitate inițial și să se abțină de la alcool. Au fost, de asemenea, sfătuiți să își mențină greutatea în perioada de studiu, iar caloriile lor au fost ajustate dacă greutatea lor a fost modificată.
Același efect
Studiul a descoperit că colesterolul LDL a fost semnificativ mai mare după consumarea dietelor din carne roșie și carne albă, comparativ cu dieta fără carne. Acest rezultat a fost identic, indiferent dacă dieta era bogată sau scăzută în grăsimi saturate, deși dietele bogate în grăsimi saturate au avut un efect nociv mai mare asupra nivelului de colesterol LDL decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi saturate. Lipoproteina de înaltă densitate (HDL, sau colesterolul „bun”) nu a fost afectată de sursa de proteine.
Deși izbitor, studiul are o serie de limitări. Dimensiunea studiului, 113 participanți, a fost mică; durata a fost scurtă (doar 16 săptămâni); și a existat o rată de abandon relativ a participanților. De asemenea, studiul nu a inclus carne prelucrată, cum ar fi cârnați sau slănină, care sunt cunoscute a fi deosebit de nocive pentru sănătatea inimii sau carnea de vită hrănită cu iarbă, care este adesea oferită ca o opțiune mai sănătoasă pentru carnea roșie.
Proteinele pe bază de plante, mai bune
Proteinele care nu sunt din carne au un efect benefic asupra colesterolului, după cum afirmă autorii studiului, „Rezultatele prezente sunt în concordanță cu studiile anterioare ale modelelor dietetice bazate pe plante, lacto-ovo-vegetariene sau vegane, care raportează concentrații semnificative mai scăzute ale colesterolului total, LDL și HDL decât dietele, inclusiv proteinele animale.”
Ghidul dietetic 2015-2020 susține modele dietetice sănătoase pe bază de plante precum dieta mediteraneană sau dietele vegetale.
Acest studiu a analizat sursele de proteine pe bază de plante, iar dietele pe bază de plante pot oferi toată proteina necesară pentru o sănătate optimă.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.