Dieta vegană, cum crește riscul de accident vascular cerebral
Despre dietele vegane s-a tot spus că au un efect benefic în reducerea riscului de boli cardiovasculare, ultimele cercetări arată că ar putea fi legate de un risc mai mare de accident cerebral...
Dietele vegane sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu, realizat în marea Britanie a fost publicat de surse citate de agerpres.ro, persoanele care au adoptat aceste diete prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparaţie cu cele care consumă carne, potrivit unei cercetări realizată la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care mănâncă peşte, dar nu şi alte tipuri de carne (dietă pesco-vegetariană) au un risc de afecţiuni cardiovasculare redus cu 13% faţă de cele care consumă carne.
Însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că vegetarienii şi veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale, în comparaţie cu persoanele care consumă carne. Cauza, se pare ar fi parţial de un aport insuficient de vitamine.
Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului.
Grupul a fost împărţit în consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de peşte dar nu şi alte tipuri de carne (7.506 persoane) şi vegetarieni (16.254 persoane).
De-a lungul unei perioade de 18 ani, în total au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.
După ajustarea factorilor ce ar fi putut influenţa rezultatele, cercetătorii au concluzionat că persoanele pesco-vegetariene au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare în comparaţie cu cele care consumau carne, în timp ce vegetarienii şi veganii înregistrau o reducere cu 22% a acestui risc.
„Am observat procente mai scăzute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de peşte şi la vegetarieni în comparaţie cu cele care consumau carne, ceea ce pare să se datoreze cel puţin parţial unui index de masă corporală mai scăzut şi a incidenţei mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului mărit al colesterolului şi diabetului”, au notat cercetătorii.
Risc de AVC cu 20% mai mare
Studiul a identificat, însă, o creştere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni şi vegani în comparaţie cu persoanele care consumă carne. Motivul, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar fi reprezentat de nivelurile mai scăzute ale vitaminelor în rândul vegetarienilor şi veganilor cuprinşi în studiu.
„Vegetarienii şi veganii (din studiu) prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanţe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi n-3), iar diferenţele observate la unii dintre aceşti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociaţii”, se arată în concluziile studiului.
Oamenii de ştiinţă, care au precizat că este nevoie de studii suplimentare în acest sens, au indicat că nivelurile reduse ale colesterolului total în rândul vegetarienilor şi veganilor ar juca de asemenea un rol.
„Dietele vegetariană şi vegană au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, parţial datorită beneficiilor percepute ale acestora, dar şi preocupărilor cu privire la mediu şi bunăstarea animalelor”, au notat cercetătorii.
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
-
-
Care este tensiunea arterială normală?
Exercițiul fizic, soluție naturală pentru hipertensiunea arterială. Reduce tensiunea indusă de stres
Aceasta este modalitatea de a scădea hipertensiunea arterială. Are efect semnificativ.
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Sănătatea inimii încetinește îmbătrânirea creierului și reduce riscul de demență
Riscul uriaș cu care se confruntă cardiacii. Boala fără vindecare pe care o pot dezvola.
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
