Criză globală în tratamentul bolilor cardiovasculare. Milioane de pacienți, privați de medicația esențială
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Despre dietele vegane s-a tot spus că au un efect benefic în reducerea riscului de boli cardiovasculare, ultimele cercetări arată că ar putea fi legate de un risc mai mare de accident cerebral...
Dietele vegane sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu, realizat în marea Britanie a fost publicat de surse citate de agerpres.ro, persoanele care au adoptat aceste diete prezintă o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă în comparaţie cu cele care consumă carne, potrivit unei cercetări realizată la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care mănâncă peşte, dar nu şi alte tipuri de carne (dietă pesco-vegetariană) au un risc de afecţiuni cardiovasculare redus cu 13% faţă de cele care consumă carne.
Însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că vegetarienii şi veganii prezintă un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale, în comparaţie cu persoanele care consumă carne. Cauza, se pare ar fi parţial de un aport insuficient de vitamine.
Cercetarea, publicată în British Medical Journal (BMJ), a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau în antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la începutul studiului.
Grupul a fost împărţit în consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de peşte dar nu şi alte tipuri de carne (7.506 persoane) şi vegetarieni (16.254 persoane).
De-a lungul unei perioade de 18 ani, în total au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral.
După ajustarea factorilor ce ar fi putut influenţa rezultatele, cercetătorii au concluzionat că persoanele pesco-vegetariene au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare în comparaţie cu cele care consumau carne, în timp ce vegetarienii şi veganii înregistrau o reducere cu 22% a acestui risc.
„Am observat procente mai scăzute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de peşte şi la vegetarieni în comparaţie cu cele care consumau carne, ceea ce pare să se datoreze cel puţin parţial unui index de masă corporală mai scăzut şi a incidenţei mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului mărit al colesterolului şi diabetului”, au notat cercetătorii.
Studiul a identificat, însă, o creştere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni şi vegani în comparaţie cu persoanele care consumă carne. Motivul, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar fi reprezentat de nivelurile mai scăzute ale vitaminelor în rândul vegetarienilor şi veganilor cuprinşi în studiu.
„Vegetarienii şi veganii (din studiu) prezintă niveluri mai scăzute ale mai multor substanţe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi n-3), iar diferenţele observate la unii dintre aceşti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asociaţii”, se arată în concluziile studiului.
Oamenii de ştiinţă, care au precizat că este nevoie de studii suplimentare în acest sens, au indicat că nivelurile reduse ale colesterolului total în rândul vegetarienilor şi veganilor ar juca de asemenea un rol.
„Dietele vegetariană şi vegană au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, parţial datorită beneficiilor percepute ale acestora, dar şi preocupărilor cu privire la mediu şi bunăstarea animalelor”, au notat cercetătorii.
Milioane de pacienți cu boli cardiovasculare nu primesc tratamentul necesar pentru a preveni complicațiile fatale.
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima. Dacă observi ASTA, ești în mare pericol.
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.