EXCLUSIV Dr Laura Ene: Ești la dietă? Poți mânca sarmale de Crăciun!

Mesele pe care românii le fac de Crăciun și de Revelion sunt extrem de bogate și sățioase: fripturi, sarmale și alte produse din carne, salate de boeuf, piftii, cozonaci și plăcinte. Medicul nutriționist...
În primul rând, nu contează că sunt Sărbători, adulții au nevoie strict de trei mese pe zi, luate la distanță de cel puțin 4 ore una de alta. Evident, micul dejun și masa de prânz ar trebui să fie cele mai consistente, iar masa de seară să nu fie după ora 20.00.
Prima și cea mai importantă regulă, spune dr. Laura Ene, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice, este că nu mâncăm toate produsele la aceeași masă.
„O felie de cozonac, dimineața, la micul dejun, cu o cană de lapte, nu face rău nimănui și e suficient”, spune medicul.
Apoi, niciodată nu te așezi la nicio masă festivă pe stomacul gol. Adică nu e bine să te abții toată ziua, doar ca să te îndopi la masa de Crăciun sau la cea de Revelion. Îți vei forța stomacul să se umple și să se umfle cu o cantitate mare de mâncare pe care va fi obligat să o și digere, ceea ce îl va forța și îl va da serios peste cap.
„Nu contează dacă ești gazda unei astfel de petreceri sau dacă ești invitat. Poți apela la acest truc. Nu te înfometa cu gândul că te așteaptă un ospăț, pentru că foamea și pofta, în strânsă alianță, vor deveni cei mai mari inamici ai siluetei tale”, atrage atenția medicul Laura Ene.
Nu avem o singură masă, ci trei pe zi!
Practic, spune ea, trebuie să ne învățăm că masa de Crăciun nu e de fapt o singură masă. Avem trei mese în ziua de Crăciun, trei în a doua zi, și la fel și de Revelion. Deci nu trebuie să mâncăm la acdeeași masă tot ce am gătit.
Îți începi ziua cu un mic dejun normal, poate cu cantități mai mici, și îți respecți orele de masă. Astfel, la petrecere îți va fi mult mai simplu să alegi cu grijă și calm alimentele pe care le pui în farfurie.
Și da, chiar dacă ținem dietă, putem mânca și sarmale, și fripturi, și piftie, și caltaboș, și cozonaci, dar nu îtoate odată, și nu cu multă pâine albă și tot felul de adaosuri.
„Dacă vrei să mănânci sarmale, nu te oprește nimeni. Dar nu mănânci 10 sarmale, cu multă pâine albă și mai pui și friptură și o salata de boeuf și niște cozonac pe deasupra. Nu. La o masă mănânci patru sarmale, cu de două ori mai multă varză caălită pe lângă, cu o felie de pâine, și să nu fie din făină albă. Eventual o singură lingură de smântână dar să fie cu grăsime de 12%. La altă masă mănânci friptură, care să fie cât palma nu mai mare, cu un castron de salată sau legume și tot așa. Nu din toate în același timp, și nu ciugulim între mese. Pentru că, de fapt, asta ne îngrașă, cantitatea mare și faptul că nu ne facem poftele când trebuie” explică nutriționistul.
Pofta se face inteligent, nu te lupți cu ea
Pofta, explică ea, e absolut naturală. „Cu pofta nu te lupți, pentru că e o luptă piedută. Dar pofta ți-o faci inteligent. Dacă mă gândesc toată ziua la cât de bună e felia de cozonac, dar n-o mănânc că sunt la dietă - nu?! -, o să tot ciugulesc chinuită până noaptea târziu. Și, pe la miezul nopții, o să dau iama în cozonac. Și n-o să mănânc doar o felie, ci jumătate din cozonac, asta după ce am ciugulit toată ziua. Ce am rezolvat? Nimic! Cu pofta nu te lupți. Sutem oameni și n-am omorât pe nimeni, de ce să ne chinuim? Poți, eventual, să îți amâni pofta pentru diineață. Adică să-ți pui în gând că mâine dimineață, la micul dejun, o să mănânci o felie de cozonac și o să-ți faci pofta. E mai ușor așa și n-o să-ți dai dieta peste cap”.
Contează extrem de mult și modul în care mâncăm toate aceste alimente, spune nutriționistul. Fiecare îmbucătură trebuie savurată și mestecată încet și corect, „altfel cum îți dai seama ce gust au?”
Ciugulitul îngrașă!
Apoi, ciugulitul între mese e o mare problemă și, de fapt, așa te îngrași. „Chiar dacă ciugulitul vi se pare o variantă mai puțin consistentă, de fapt asta îngrașă. Ciugulind, nu vei reuși decât să te păcălești cu privire la cantitatea de mâncare pe care o consumi, pentru că iei puțin din una, iei puțin din alta, și tot așa, pierzi controlul cantității de mâncare. Și nici farfuriile mici nu sunt o soluție bună. Pentru că ai tendința să le tot umpli sau să le umpli cu vârf. Mai bine îți iei o farfurie normală și îți pui în ea câte o bucățică mică din tot ceea ce îți face cu ochiul de pe masa de Crăciun sau cea de Revelion. Apoi nu mai iei și a doua porție! Regula e să pui maximum o bucățică din fiecare și să fie jumătate de farfurie plină cu legume!”, subliniază nutriționistul.
Dr Laura Ene, care este și autoarea unui volum despre „Capcanele dietelor”, lansat în primăvară, la Bookfest de editura All, spune că și la alimentele recunoscute ca fiind „sănătoase” contează cantitatea.
„Uleiul de măsline e sănătos - nu?! - dar are și multe calorii. Trei linguri de ulei pe zi, nu mai mult. Nucile, semințele și sâmburii, la fel. Dacă treci de suta de grame, caloriile cresc vertiginos. Și riști ca doar din doi pumni de sâmburi să aduni calorii cât pentru o zi întreagă”.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.