Dr Mihalea Bilic: Cine a zis că peștele și fructele de mare nu merg bine cu brânză? Ba merg la fix!

Cunoscutul medic nutriționist dr Mihaela Bilic face o pledoarie pentru anumite combinații de alimente care merg nu doar ca gust, ci și din punct de vedere al compoziției. De data aceasta este vorba de pește, fructe...
Aplicăm alimentelor, de multe ori fără să fim conștienți de asta, anumite „reguli" care țin de cu totul altceva decât de compoziția lor, arată dr Mihaela Bilic.
„Când vine vorba de mâncare, există o mulțime de reguli, care mai de care mai bizară. Unele sunt dictate de religie, altele de siguranță alimentară și tehnicile de gătit, iar o parte dintre ele sunt rezultatul obiceiurilor și tradițiilor culinare din diferite zone/țări. Acolo unde Natura ne-a facut omnivori, nu numai că putem mânca din toate, dar alimentele chiar trebuie combinate!
Combinațiile clasice când vine vorba de pește și fructe de mare sunt mai limitate decât cele pentru carne. Peștele îl faci mai degrabă prăjit sau fript, garnitura o pui separat, iar când vorbim de sosuri, oferta e limitată: un pic de unt, mujdei sau tradiționala saramură. Bucătaria mediteraneană e mai îndrăzneață și adaugă ceapă, sos de roșii, capere și măsline într-un fel de mâncare ce seamănă a tocăniță. Însă grecii mi se pare că au fost cei mai aroganți în materie de combinații, atunci când au inventat SAGANAKI
Nu, nu vorbesc de celebra brânză la tigaie, ci de saganaki cu fructe de mare: un deliciu savuros cu scoici, creveți, calamari și orice alte moluște, „înecate" în sos de roșii picant cu brânză din belșug. Iar pentru un aspect irezistibil, tigaia merge un pic la cuptor, cât să se rumenească brânzica", detaliază nutriționistul.
O combinație deloc întâmplătoare
Dr Mihaela Bilic spune că această combinație nu este una întâmplătoare.
„Amestecul de sos de roșii cu pește/fructe de mare este recomandat nu doar pe criterii de sănătate (crește absorția fierului), ci și de gust (aciditatea roșiei neutralizează aroma puternică și ușor grețoasă a peștelui).
Ca o iubitoare de brânză ce sunt, trebuie să recunosc că nu m-am gândit niciodată că ar putea exista un preparat ce pune laolaltă fructele de mare, roșiile și telemeaua. Așa o „tocăniță" să tot mănânci! Eu am descoperit-o de curând și m-am îndrăgostit la prima...degustare. Iar pentru cei ce sunt acum în vacanță pe vreun mal de mare, nu pot să vă spun decât „încercați!" O s-o adorați!", punctează dr Mihaela Bilic, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.