Fructul uscat care protejează sănătatea osoasă. Câte trebuie să mănânci pe zi conform unui studiu recent
Descoperă beneficiile unui anumit fruct uscat în reducerea riscului de osteoporoză, oferind o alternativă naturală și accesibilă pentru menținerea sănătății...
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition sugerează că un simplu consum zilnic de o mână de prune uscate poate reduce markerii inflamatori legați de pierderea osoasă la femeile aflate la postmenopauză. Cercetarea, parte a unui studiu mai larg, denumit Prune Study, sugerează că prunele uscate ar putea oferi o alternativă naturală pentru a evita osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele slabe să se rupă ușor.
Aproximativ 200 de milioane suferă de osteoporoză, două treimi dintre acestea fiind femei aflate la postmenopauză. Studiul este cel mai mare de până acum care examinează această relație și sugerează că prunele uscate ar putea fi o alternativă naturală pentru prevenirea osteoporozei. Cercetarea evidențiază, de asemenea, alte moduri în care prunele uscate pot afecta sănătatea și sugerează modalități de a le încorpora în dieta ta.

Foto: Freepik @mu4750940
Prunele uscate și sănătatea oaselor
Un studiu realizat de Universitatea din Georgia a constatat că consumul de prune uscate poate avea un impact pozitiv asupra sănătății oaselor. Cercetătorii au recrutat 183 de femei cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani și le-au instruit să consume fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic. Studiul a constatat că femeile care au consumat fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic aveau niveluri reduse de citokine proinflamatorii după un an, ceea ce sugerează că femeile care consumă prune uscate și-au îmbunătățit probabil și sănătatea oaselor.
Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele să nu se aplice unei populații largi din cauza participanților la menopauză, predominant albi. Studiul a fost finanțat de California Prune Board (CPB), care reprezintă cultivatorii și manipulatorii de prune uscate, dar organizația nu a avut niciun rol în proiectarea, analiza, interpretarea sau redactarea studiului. CPB a mai declarat că prunele uscate conțin mulți nutrienți care ar putea explica posibilele lor efecte de stimulare a oaselor.
Vitamina K din prunele uscate ajută la transportul calciului către oase, în timp ce potasiul și magneziul ajută la densitatea osoasă.
Alte efecte pentru sănătate
Prunele uscate au fost folosite ca un remediu natural pentru constipație, cercetările susținând această afirmație, potrivit Health. Creșterea consumului de prune uscate poate îmbunătăți frecvența și consistența scaunelor la persoanele care suferă de constipație. Cu toate acestea, unele persoane pot avea dureri abdominale sau diaree.
În plus, prunele uscate pot îmbunătăți sănătatea inimii, un studiu legând consumul de prune uscate pe termen lung de o mai bună calitate a HDL și a colesterolului total, de un stres oxidativ mai scăzut și de scăderea nivelului biomarkerului inflamator proteina C reactivă. Cu toate acestea, problemele gastro-intestinale nu par să afecteze participanții la studiile privind pierderea oaselor.
Prunele uscate sunt o gustare dulce care poate fi folosită ca înlocuitor de grăsimi și zahăr în produse de patiserie, sosuri pentru salate, marinate și sosuri pentru grătar. Alternativ, pot fi adăugate în salate sau mâncăruri de legume, pot fi folosite în fulgii de ovăz de dimineață, iaurt, cereale sau smoothie-uri, pot fi amestecate cu nuci, semințe și ciocolată neagră pentru un batoane simple sau cu granola făcute în casă. Pentru a evita problemele digestive, este recomandat să începi cu doar două prune uscate pe zi și să crești treptat cantitatea pe măsură ce organismul tău se adaptează.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
