Gută. Alimentele care îți pun articulațiile în pericol

Guta este cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie la bărbați.
Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, aceasta apare atunci când acidul uric se acumulează în sânge. Se formează cristale de acid uric, rezultând o inflamație articulară. Poate fi cronică, cu multiple accentuări în timp, afectând una sau mai multe articulații, sau acută, afectând de obicei o articulație.
Printre simptomele gutei se numără:
durere bruscă care se dezvoltă adesea noaptea
însoșirea articulațiilor
febră
Anumite boli pot crește riscul de a dezvolta gută.
Diabetul zaharat
Obezitatea
Boala renală
Anemia
Leucemia și alte tipuri de cancer de sânge
Alimentele bogate în proteine au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de gută. Persoanelor care suferă de gută li se recomandă, în general, să evite alimentele bogate în purine, cum ar fi:
Carne
Fructe de mare
Legume bogate în purine precum mazăre, fasole, linte, spanac, ciuperci și conopidă
Proteine animale
Un studiu din 2004 a analizat aportul de carne, fructe de mare și lactate în ceea ce privește riscul de gută. De-a lungul a 12 ani, cercetătorii au urmărit 47.150 de bărbați din Health Professionals Follow-Up Study, fără istoric de gută și au notat cazuri noi, folosind un chestionar pentru a stabili dacă participanții au îndeplinit criteriile de sondaj ale Colegiului American de Reumatologie pentru gută.
Dieta a fost evaluată la fiecare patru ani printr-un chestionar cu frecvență alimentară. În timpul studiului, au fost confirmate 730 de cazuri noi. Aporturile mai mari de carne și fructe de mare au fost asociate cu un risc crescut, în timp ce aporturile mai mari de lactate au fost legate de un risc mai mic de a dezvolta gută.
-
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce09.09.2025, 23:41
-
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular09.09.2025, 22:11
-
-
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate09.09.2025, 19:45
-
Deshidratarea, asociată cu apariția bolilor09.09.2025, 18:32
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.