Impactul consumului de morcovi asupra nivelurilor de carotenoizi din organism. Esențial în îmbunătățirea sănătății pielii
Consumul regulat de morcovi poate crește semnificativ nivelul de carotenoizi în piele, contribuind la îmbunătățirea sănătății și aspectului acesteia.
Un studiu realizat în cadrul conferinței NUTRITION 2024 a arătat că gustarea de morcovi de trei ori pe săptămână poate crește semnificativ nivelurile de carotenoizi ale adulților tineri. Carotenoidele, pigmenți care se găsesc în morcovi și în alte fructe și legume, sunt legate de un risc mai scăzut de anumite boli și de producerea de vitamina A.
Studiul a constatat că adulții tineri care au mâncat aproximativ 70 de grame de morcovi de trei ori pe săptămână au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi în piele, chiar mai ridicate la persoanele care au mâncat atât morcovi, cât și au luat o multivitamină.
Carotenoizii sunt esențiali pentru sănătatea umană, deoarece acționează ca antioxidanți și pot fi transformați în vitamina A. Studiile anterioare au demonstrat că nivelurile de carotenoizi din piele pot fi crescute prin consumul a de trei ori porția recomandată de fructe și legume în fiecare zi timp de trei săptămâni.
Studiul, prezentat în cadrul conferinței NUTRITION 2024 a Societății Americane pentru Nutriție, sugerează că încorporarea morcovilor ca gustare poate crește semnificativ acumularea de carotenoizi în piele.
Consumul de morcovi a fost benefic, mai ales pentru cei care au luat o multivitamină
Cercetătorii au descoperit că o mică schimbare în alimentație poate avea un impact asupra nivelului de carotenoizi din piele la adulții tineri. Studiul a implicat 60 de participanți împărțiți în patru grupuri: grupul de control, care a mâncat 100 de grame de felii de măr de trei ori pe săptămână; restul participanților fie au mâncat 100 de grame de morcovi mici de trei ori pe săptămână, fie au luat o multivitamină care conține un carotenoid, fie au făcut o combinație a ambelor metode.
Cercetătorii au măsurat cantitatea de carotenoizi din pielea participanților înainte și după cele patru săptămâni de intervenție. După o lună, participanții care au mâncat morcovi au observat o creștere de 10,8% a scorurilor de carotenoizi din piele.
Cei care au mâncat atât morcovi, cât și au luat o multivitamină au avut niveluri cu 21,6% mai mari. Cu toate acestea, persoanele care au mâncat mere sau au luat doar multivitamine nu au înregistrat o creștere semnificativă a nivelului de carotenoizi ai pielii.
Carotenoizii pe care o persoană îi consumă prin fructe și legume sunt biodisponibili și se pot acumula în țesuturile din întregul organism. Grupul cu multivitamine nu a înregistrat aceleași rezultate pozitive, posibil din cauza consumului de grăsimi al participanților. Carotenoidele sunt liposolubile, iar absorbția lor crește atunci când sunt co-consumate cu un anumit tip de grăsime în dietă. Oamenii tind să consume morcovi mici alături de alte alimente, dar multivitaminele nu.

Foto: Freepik
Efectele asupra sănătății
Carotenoizii, pigmenți care se găsesc în plante, alge și bacterii fotosintetice, sunt responsabili pentru culorile vibrante din fructe și legume. Aceștia funcționează ca antioxidanți și sunt cele mai importante pentru sănătatea umană, trei tipuri fiind beta-carotenul, luteina și licopenul.
Morcovii sunt o sursă bine cunoscută de betacaroten, care poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului, a degenerescenței maculare legate de vârstă și a acumulării de plăci în artere. Betacarotenul este transformat în vitamina A, esențială pentru vedere, piele și funcția imunitară.
Cu toate acestea, creșterea nivelului de carotenoide poate să nu fie recomandată pentru toată lumea, deoarece persoanele care fumează sau au fost expuse la azbest pot avea un risc mai mare de cancer pulmonar și de deces atunci când iau suplimente de beta-caroten.
Cum să incluzi mai mulți carotenoizi în dieta ta
Cercetările sugerează că morcovii sunt o modalitate excelentă de a crește nivelul de carotenoide, dar și alte alimente precum cartofii dulci, dovleacul, dovleacul, ardeiul gras și cantalupul conțin carotenoide.
Frunzele verzi precum varza kale, spanacul și varza collard conțin, de asemenea, carotenoide. Pentru a maximiza absorbția, consumați alimente care conțin carotenoide alături de o grăsime.
Pentru a include mai multe alimente bogate în carotenoizi în dieta dumneavoastră, adăugați cartofi dulci la mese cu ulei de măsline pentru a spori absorbția beta-carotenului.
Amestecați spanacul în smoothie-uri cu avocado pentru o textură cremoasă și grăsimi sănătoase suplimentare. Combinați bastonașe de morcovi cruzi cu hummus pentru o gustare bogată în grăsimi sănătoase.
Faceți o salată de ardei gras cu dressing din ulei de măsline extravirgin pentru a stimula absorbția carotenoidelor. Amestecați dovleacul în supe cu lapte de cocos pentru grăsimi sănătoase.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
