Impactul postului intermitent asupra inflamației cronice. Omiterea meselor poate promova arderea grăsimilor

Postul intermitent poate oferi beneficii metabolice, cum ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină.
În ultimii ani, postul a apărut nu numai ca un instrument pentru pierderea în greutate, ci și ca un potențial remediu pentru inflamație, o afecțiune omniprezentă legată de diverse boli cronice. Odată cu apariția sindromului metabolic și a riscurilor asociate acestuia, cercetătorii cercetează impactul postului asupra inflamației, prezentând potențialele sale beneficii dincolo de restricția calorică.
Un nou studiu publicat în Cell Reports sugerează că postul, cel puțin o parte din zi, poate fi benefic pentru organism. Studiul sugerează că postul intermitent poate ajuta la inhibarea inflamației, care poate contribui la boli cronice precum sindromul metabolic, diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea.
Potrivit Medical News Today, inflamația poate apărea atunci când organismul trimite celule pentru a se apăra împotriva virușilor, bacteriilor și a altor organisme care provoacă infecții, sau atunci când își percepe în mod eronat propriile celule sau țesuturi ca fiind dăunătoare, ceea ce duce la boli autoimune precum diabetul de tip 1 și boala inflamatorie intestinală. Studiul sugerează că postul poate fi o alternativă mai sănătoasă la dieta occidentală tradițională, bogată în calorii.
O dietă bogată în calorii în culturile occidentale este legată de un sindrom inflamator metabolic cronic numit metainflamare, care este un semn distinctiv al multor boli netransmisibile. Cercetătorii au raportat că sindromul inflamatoriu metabolic cronic este caracterizat de niveluri ridicate ale proteinelor de răspuns imunitar interleukina (IL)-1β, de activitatea inflammasomului NLRP3 și de inflamația sistemică.
La studiu au participat 21 de voluntari care au consumat o masă de bază de 500 de kilocalorii, au ținut post timp de 24 de ore și apoi o altă masă de 500 de kilocalorii. Nivelurile plasmatice de acid arahidonic au fost mai mari la subiecții care au ținut post, comparativ cu cei care au avut un regim alimentar normal. Acidul arahidonic inhibă fosfolipaza C și reduce stimularea JNK și activitatea NLRP3.
Vezi și: Ce rol are carnea în controlul greutății. Cum alegi carnea potrivită pentru slăbit
Despre metainflamare
Metainflamarea este un proces complex care implică răspunsurile imune și reglarea metabolică. Postul ajută la suprimarea acestui proces prin reducerea citokinelor proinflamatorii, în special a interleukinei, care este legată de reglarea insulinei și de nivelul glicemiei. Inflammasomii, platforme de semnalizare multiproteică, sunt regulatori emergenți ai metainflamării.
În studiile pe șoareci, postul a ajutat la reglarea activității NLRP3, chiar și atunci când cristalele de LDL oxidate și de colesterol declanșează activarea NLRP3 în macrofage. Cu toate acestea, dacă celula poate procesa în continuare colesterolul, sunt induse răspunsuri antiinflamatorii. Dietele bogate în acizi grași saturați declanșează, de asemenea, activitatea inflamatorie NLRP3.
Foto: Freepik @solovievyuriy
Legătura dintre dietă și inflamație
Un studiu realizat de Simple, o companie de wellness, a constatat că postul poate reduce inflamația prin creșterea nivelului de acid arahidonic din sânge. Acidul arahidonic, un acid gras polinesaturat care se găsește în carne, carne de pasăre și ouă, este stocat ca o componentă a fosfolipidelor din cadrul membranelor celulare.
Studiul a constatat o legătură între post și niveluri mai ridicate de acid arahidonic în sânge, care, la rândul său, a redus activitatea inflammasomului NLRP3, un complex multiproteic legat de inflamație. Studiul oferă un mecanism potențial care explică modul în care postul reduce inflamația.
Cu toate acestea, mecanismul prin care postul poate reduce inflamația rămâne neclar. Studiul actual a constatat că acidul arahidonic a inhibat activitatea inflammasomului NLRP3, o constatare care a fost legată anterior de creșterea nivelului de inflamație.
Citește și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă
Inflamația și riscul de cancer
Inflamația cronică, o afecțiune legată de obezitate și de anumite tipuri de cancer, a devenit mai gravă în ultimii ani, potrivit doctorului Luke Chen, medic oncolog și hematolog la City of Hope. Persoanele cu inflamație cronică, colită ulcerativă, boala Crohn și cancer colorectal prezintă un risc mai mare.
Dr. Chen sugerează că postul a devenit mai mult un instrument de pierdere în greutate, dar efectele sale se extind dincolo de slăbire. Menținerea unei greutăți sănătoase este crucială pentru reducerea riscului de cancer, deoarece obezitatea a fost legată de 13 tipuri de cancer.
Medicul oncolog subliniază importanța încorporării alimentelor care combat inflamația și a limitării cărnii roșii, a alimentelor procesate și a alcoolului pentru a reduce riscul de cancer sau de recidivă. O dietă bogată în legume, proteine slabe și cereale integrale poate reduce inflamația, poate oferi energie și poate gestiona efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului.
Pe măsură ce se aprofundează înțelegerea rolului inflamației în bolile cronice, explorarea postului ca intervenție terapeutică capătă amploare. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a lămuri mecanismele complicate care stau la baza efectelor postului asupra inflamației, constatările subliniază potențialul acestuia ca abordare holistică a menținerii sănătății.
Integrarea postului în practicile stilului de viață, alături de modificările alimentare și de activitatea fizică regulată, poate oferi o strategie cu multiple fațete în combaterea inflamației și reducerea riscului de boli asociate.
-
-
A avea un scop în viață reduce riscul de demență cu 28%11.09.2025, 19:35
-
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre centrele de permanență11.09.2025, 18:22
-
Vitamina B3 ar putea inversa boala hepatică grasă11.09.2025, 17:21
-
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum scap de pofta de dulce
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.