Ingredientul care îți accelerează îmbătrânirea. Cum putem întoarce înapoi ceasul biologic prin schimbări alimentare
Un studiu recent evidențiază legătura dintre alimentație și accelerarea vârstei biologice.
Vezi și: Cafeaua și puiul de somn, combinația perfectă pentru o minte alertă. Ce spun experții despre somnul scurt în timpul zilei
Un studiu publicat în JAMA Network Open sugerează că consumul excesiv de zahăr adăugat poate face celulele să îmbătrânească mai repede, afectând vârsta biologică mai degrabă decât timpul care a trecut de la naștere.
Studiul a constatat că peste jumătate dintre adulți consumă zilnic mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr, despre care se știe că duce la probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul de tip 2. Studiul a constatat că excesul de zahăr adăugat poate schimba, de asemenea, modul în care funcționează celulele, ducând la o accelerare a vârstei biologice.
Zahărul este un agent inflamator și provoacă stres oxidativ în organism, ceea ce poate accelera îmbătrânirea biologică. Experții recomandă să se consume zilnic între 25 și 35 de grame de zahăr adăugat, mai puțin decât cele 50 de grame recomandate.
Accelerarea îmbătrânirii celulelor
Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de mai mult de 60 de grame de zahăr adăugat poate îmbătrâni biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică, chiar și în cazul persoanelor care au o dietă sănătoasă.
Studiul, care a avut loc între 1987 și 1997, a urmărit aproape 350 de participanți între 2015 și 2019. Cercetătorii au evaluat dietele în raport cu o dietă în stil mediteranean și un model alimentar legat de un risc mai scăzut de boli cronice. De asemenea, ei au dezvoltat scoruri bazate pe o măsură creată de ei care ia în considerare nutrienții asociați cu antiinflamarea și repararea ADN-ului.
Orientările dietetice pentru americani recomandă să nu se consume mai mult de 50 de grame de zahăr adăugat pe zi, însă studiul a constatat că, chiar și în cazul celor care au avut o dietă sănătoasă, consumul de zahăr adăugat le-a îmbătrânit biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică.
Acest lucru sugerează că excesul de zahăr joacă un rol semnificativ în epigenetică, adică modul în care comportamentele și mediul pot provoca schimbări care afectează funcționarea genelor.

Foto: Freepik @simonapilolla
Cantitățile mari de zahăr pot afecta metabolismul, care poate afecta creșterea celulară. În plus, excesul de zahăr accelerează glicarea, care are loc atunci când zahărul din fluxul sanguin se atașează de proteine și produce agenți nocivi denumiți produse finale de glicare avansată (AGE). Acești agenți pot provoca inflamații și stres oxidativ care accelerează îmbătrânirea celulară.
Vestea bună este că daunele suferite prin procese epigenetice par reversibile. Eliminarea în timp a 10 grame de zahăr adăugat pe zi ar da înapoi ceasul biologic al unei persoane cu aproximativ 2,4 luni.
Cum să reduci aportul zilnic de zahăr
Zahărul este o preocupare semnificativă în dieta americană standard, ducând la o sănătate și o longevitate precare. Zaharurile naturale, care se găsesc în fructe și în legumele bogate în amidon, provoacă rareori probleme, cu excepția cazului în care sunt consumate în exces. Zahărul este ascuns în alimente precum sosurile pentru salate, mâncărurile congelate și suplimentele.
Dietary Guidelines for Americans recomandă limitarea zahărului adăugat la 50 de grame pe zi, dar Julia Zumpano, dietetician înregistrat la Centrul Clinic Cleveland pentru Nutriție Umană crede că și această cantitate este prea mult. Aceasta recomandă un consum zilnic de maximum 25 până la 35 de grame de zahăr adăugat.
Consumul mai multor alimente bogate în zahăr poate duce, de asemenea, la o dublă lovitură epigenetică asupra organismului. Pentru a elimina mai mult zahăr din alimentație, Zumpano recomandă înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă, reducerea altor surse evidente de zahăr adăugat, cum ar fi dulciurile, deserturile și produsele de patiserie, și luarea în considerare a surselor mai puțin evidente, cum ar fi pâinea, sosurile cumpărate de la magazin, pansamentele, snack-urile, batoanele granola și carnea procesată.
Reducerea zahărului este dificilă din cauza lipsei sale de valoare nutritivă și a caracterului său adictiv. Este esențial să se asigure că restul dietei este plin de fibre, grăsimi sănătoase și alți nutrienți. Efectul net al obiceiurilor alimentare sănătoase și mai puțin sănătoase influențează în cele din urmă vârsta epigenetică.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
