Intoleranță sau alergie la ouă, simptome și complicații

O persoană care are intoleranță la ou nu poate digera ouăle. Această incapacitate poate duce la diverse simptome, inclusiv balonare, crampe, greață sau diaree.
Deși o intoleranță la ou nu este de obicei periculoasă, poate fi incomodă și deranjantă.
Dacă o persoană are intoleranță la ou, este posibil să fie nevoie să evite consumul de ouă sau să consume doar cantități mici. Cu toate acestea, sunt disponibile alternative de ouă pentru a ajuta oamenii să găsească un înlocuitor, notează Medical News Today.
Simptome
Simptomele unei intoleranțe la ou pot include:
greaţă
balonare
dureri de stomac sau crampe
diaree
vărsături
indigestie
Potrivit experților, simptomele alergiilor alimentare și intoleranțelor sunt diferite.
Intoleranța la ouă nu pune în pericol viața. Cu toate acestea, poate fi o alergie severă la alimente.
Este important să consultați un medic dacă o persoană crede că ar putea avea o alergie la ou.
Dacă cineva prezintă simptome de șoc anafilactic, ar trebui să solicite ajutor medical de urgență.
Simptomele șocului anafilactic pot include:
urticarie
durere abdominală
ameţeală
leșin
umflătură
Ritm cardiac rapid
Alergie la ou vs. intoleranță la ou
O intoleranță la ouă și o alergie la ou sunt condiții diferite.
O intoleranță la ou implică sistemul digestiv, în timp ce o alergie la ou implică sistemul imunitar.
Intoleranță la ouă
Intoleranța alimentară se întâmplă atunci când organismul nu poate digera anumite componente din alimente.
Este posibil ca persoanele care au intoleranță la ou să nu poată digera albusurile sau gălbenușurile sau ambele.
Cu o intoleranță, o persoană poate întâmpina probleme digestive la câteva ore după consumarea alimentului respectiv. În timp ce simptomele pot fi incomode, acestea nu sunt de obicei periculoase.
Este posibil ca oamenii să nu știe că au o intoleranță la ou, deoarece simptomele lor pot să nu apară imediat după consumarea ouălor. Sau, poate nu au simptome deloc atunci când mănâncă cantități mici de ou.
Alergie la ouă
Cu o alergie la ou, sistemul imunitar al unei persoane tratează ouăle ca pe un invadator. Drept urmare, eliberează substanțe chimice puternice atunci când organismul intră în contact cu ouăle.
O alergie la ou poate provoca simptome severe și care pot pune viața în pericol. Simptomele unei alergii la ou pot apărea în jumătate de oră de la expunere.
Cu o alergie, o persoană poate experimenta o reacție după ce a consumat cantități mici de ou. De asemenea, pot avea o reacție de la atingerea ouălor sau inhalarea particulelor în aer.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.