Larva gândacului de bălegar, noua delicatesă din farfurii. Deși scârboasă, e plină de vitamine, minerale și proteine
Larva gândacului de bălegar este noua delicatesă aprobată de Comisia Europeană.
Larva gândacului de bălegar este noul aliment aprobat de Comisia Europeană pentru cetățenii europeni. Această insectă poate fi folosită ca ingredient alimentar, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare. Potrivit documenului, larva gândacului de bălegar este o sursă de esențiale naturale și ingrediente durabile, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.
Larva gândacului de bălegar are un ciclu de viață scurt și sunt crescute în sistem agricol închis pe furaje certificate 100%.
A patra insectă, aprobată de UE ca aliment
Această insectă devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018, și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).
Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit comunicatului Agenției Europene pentru Siguranță Alimentară.
În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. Pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.
Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.
Larva gândacului de bălegar a fost autorizată în primele zile ale anului 2023, poate fi folosită pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor - FACUA.
Insectele, sigure pentru consumul alimentar
Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară notează că insectele sunt sigure pentru a fi consumate.
”Aș dori să subliniez faptul că aceste alimente nou autorizate fac obiectul normelor UE care reglementează etichetarea alergenilor, care identifică o listă de 14 alergeni care trebuie etichetați, cum ar fi ouăle, laptele, peștele, crustaceele și acum insectele. Astfel de reguli acordă persoanelor care trăiesc cu alergii alimentare mai multă putere de a lua decizii în cunoștință de cauză și de a evita produsele care conțin ingrediente la care sunt sensibile”, arată Rafael Perez, team leader la DG Sante.
Cum pot fi consumate insectele
Insectele pot fi fierte, prăjite, uscate sau afumate. Din punct de vedere al siguranței alimentare, este recomandabil să nu mâncați insecte crude. Odată gătite, acestea sunt prelucrate în pulberi sau alte forme compatibile.
Avantajul de a avea făină de insecte este versatilitatea sa – poate fi integrată în diverse produse de bază, cum ar fi pâinea sau pastele, dar și adăugată la batoanele de nutriție, biscuiți, ciocolată etc. Feedback-ul consumatorilor este, în general, pozitiv, potrivit International Platform of Insects for Food and Feed.
Speciile autorizate în acest moment sunt cunoscute ca fiind sigure, deoarece nu sunt un vector de boli sau virusuri și, de asemenea, nu sunt invazive. Ca orice altă fermă de animale, IPO-urile sunt înregistrate în fața autorității lor naționale competente, care poate fi supusă inspecțiilor pentru a se asigura că bunele practici agricole sunt puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu legislația europeană sau națională.
-
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
